BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Αντιστέκονται τα αγροτικά εμπορεύματα

Όσοι στις αρχές της χρονιάς αψήφησαν τις προβλέψεις για αυξηµένη προσφορά στα αγροτικά προϊόντα, όπως το βαµβάκι και η σόγια, και αγόρασαν προθεσµιακά συµβόλαια, τώρα έχουν κερδίσει, όπως αναφέρει σε δηµοσίευµα του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Αντιστέκονται τα αγροτικά εμπορεύματα

0
0
Μάλιστα, ο δείκτης Standard & Poor’s Agricultural από τις αρχές της χρονιάς έχει ενισχυθεί κατά 15%, ποσοστό πέντε φορές υψηλότερο από την επίδοση που έχουν σηµειώσει τα υπόλοιπα εµπορεύµατα (µέταλλα και ενέργεια).

Μάλιστα, σύµφωνα µε τους αναλυτές, ξεχωρίζουν τα προθεσµιακά συµβόλαια του καφέ ποικιλίας αράµπικα, οι τιµές των οποίων ενισχύθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών µηνών κατά 61%, ποσοστό που αποτελεί τη µεγαλύτερη τριµηνιαία άνοδο που έχει σηµειωθεί από το 1997. Οι επενδυτές που επέλεξαν να στοιχηµατίσουν στην άνοδο των τιµών των αγροτικών εµπορευµάτων από τις αρχές της χρονιάς, βλέπουν τώρα να σηµειώνεται η µεγαλύτερη τριµηνιαία άνοδος από το έτος 2010.

«Πριν από ένα χρόνο όλα έδειχναν ότι η παραγωγή θα επιστρέψει σε φυσιολογικά επίπεδα και τα αποθέµατα θα αυξηθούν» αναφέρει χαρακτηριστικά ο αναλυτής της Harvest Capital στο Σαν Φραντσίσκο Κέλυ Βιζµπροκ. «Αυτές οι εκτιµήσεις µπορούν να οδηγήσουν τους επενδυτές εκτός πραγµατικότητας, καθώς εάν υπάρξει διαταραχή στην προσφορά, τότε ανατρέπονται τα θεµελιώδη δεδοµένα. Όλα εξαρτώνται από τον καιρό», προσθέτει. Αξίζει ωστόσο να σηµειωθεί ότι η συγκεκριµένη άνοδος σηµειώθηκε αµέσως µετά τη µεγαλύτερη διόρθωση των τελευταίων 14 ετών

Την άνοδο αυτή, πριν τη διόρθωση, προκάλεσαν οι εκτιµήσεις για σηµαντική αύξηση της παγκόσµιας παραγωγής σε αρκετά αγροτικά προϊόντα. Ωστόσο, τώρα η χειρότερη ξηρασία των τελευταίων δεκαετιών που σηµειώνεται στη Βραζιλία απειλεί τις καλλιέργειες της ζάχαρης, του καφέ και των εσπεριδοειδών, τη στιγµή που οι αγρότες των ΗΠΑ βρίσκονται αντιµέτωποι µε την ανοµβρία και τις πολύ χαµηλές θερµοκρασίες. Να σηµειωθεί ότι οι δύο συγκεκριµένες χώρες αντιπροσωπεύουν το ένα έκτο της συνολικής παγκόσµιας παραγωγής αγροτικών αγαθών.

ΟΙ επενδυτές αύξησαν τις τοποθετήσεις τους στα αγροτικά εµπορεύµατα για όγδοη συνεχή βδοµάδα, µε τα σιτηρά και τον καφέ να συγκεντρώνουν το µεγαλύτερο ενδιαφέρον. «Συµβαίνουν διάφορα πράγµατα στην αγορά, τα οποία δεν είναι προβλέψιµα, όπως για παράδειγµα η εισβολή στην Ουκρανία και η διπλάσια ποσότητα χιονοπτώσεων στην καρδιά των ΗΠΑ», αναφέρει ο κεντρικός αναλυτής της U.S. Bank Wealth Management Ροµπ Χαγορθ.

ΓΙΑ πρώτη φορά από το 2012, τα αγροτικά εµπορεύµατα σηµείωσαν µεγαλύτερη άνοδο από τις µετοχές, τα οµόλογα αλλά και τις ισοτιµίες των νοµισµάτων, στη διάρκεια ενός τριµήνου. «Το πρώτο τρίµηνο του έτους σηµαδεύτηκε από τις γεωπολιτικές εξελίξεις που τρέχουν και τα ακραία καιρικά φαινόµενα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της επενδυτικής τράπεζας Citigroup Global Markets Ακασι Ντόσι.

Άνοδο δείχνει η ετήσια επίδοση στην πλειοψηφία των προϊόντων
Υψηλότερες είναι οι τιµές στα 10 από τα 14 αγροτικά προϊόντα σε σύγκριση µε την ίδια εβδοµάδα πριν από ένα χρόνο, σύµφωνα µε στοιχεία από το παρατηρητήριο τιµών των Financial Times, ενώ µόλις 4 υποχωρούν, εκ των οποίων τα 2 σηµειώνουν οριακή διόρθωση.

Η µεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδος σηµειώνεται στις τιµές του χοιρινού, όπου η ετήσια άνοδος φτάνει το 55%. Ακολουθούν τα βοοειδή πάχυνσης µε άνοδο 30,81%, ο καφές αράµπικα µε άνοδο 29,12% και το κακάο (+26,57%). Μικρότερη άνοδο σηµειώνουν οι τιµές στα σογιάλευρα (+19,4%), στο χυµό πορτοκαλιού (+15,11%), στα βοοειδή (+13,2%), στη σόγια (+5,59%), το βαµβάκι (+5,55%) και τον καφέ ροµπούστα (+2,97%). Η σηµαντικότερη διόρθωση καταγράφεται στο καλαµπόκι (-27,51%), ενώ ακολουθεί η λευκή ζάχαρη (-6,22%). Οριακή διόρθωση στις τιµές του σιταριού (-0,43%) και της ακατέργαστης ζάχαρης (-0,06%).

Αρκετοί αναλυτές αναφέρουν ότι η αναπλήρωση των αποθεµάτων, τα οποία είναι καθοριστικά για τη διαµόρφωση των τιµών, δεν είναι εύκολη υπόθεση όµως νοµίζουν πολλοί. «Όταν τα παγκόσµια αποθέµατα έχουν υποστεί ένα ισχυρό σοκ µείωσης, ο χρόνος που απαιτείται για να αναπληρωθούν µπορεί να είναι πολύ µακρύς», αναφέρει ο γενικός διευθυντής στο τοµέα των εµπορευµάτων της Credit Suisse Asset Management Νέλσον Λουί. «Όταν οι πληροφορίες µιλούν για αύξηση παραγωγής, η σωστή ερώτηση είναι πόσο χρόνο θα χρειαστεί για να φανεί στην αγορά η αύξηση της προσφοράς», προσθέτει.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία