BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Ζόρια το δεύτερο εξάμηνο για το πάρτι των μετοχών

Μια νέα περίοδος διορθωτικής πορείας αναµένεται να ξεκινήσει στη διεθνή αγορά των αγροτικών εµπορευµάτων καθώς πλησιάζουµε προς το 2015, σύµφωνα µε την τελευταία έκθεση της επενδυτικής τράπεζας Saxo Bank, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

Ζόρια το δεύτερο εξάμηνο για το πάρτι των μετοχών

2
0
Η διαδοχή στον οικονοµικό κύκλο της παγκόσµιας αγοράς έχει ευνοήσει τις αγορές των µετοχών, οι οποίες ωστόσο πλησιάζουν στην κορύφωση τους, τη στιγµή που τα οµόλογα αρχίζουν ξανά να κερδίζουν την εµπιστοσύνη των επενδυτών.

Από τις αρχές του έτους, οι τιµές των εµπορευµάτων και ειδικότερα των αγροτικών εµπορευµάτων σηµειώνουν άνοδο κατά 2% και 15% αντίστοιχα, ωστόσο η άνοδος αυτή εκτιµάται πως θα είναι βραχύβια, καθώς τα επενδυτικά κεφάλαια αναµένεται να ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους προς όφελος των µετοχών και των οµολόγων. «Οι τιµές των εµπορευµάτων αναµένεται να σηµειώσουν θετικές αποδόσεις κατά το β΄τρίµηνο του 2014, καθώς τα πραγµατικά επιτόκια µειώνονται», σύµφωνα µε την έκθεση.

Ωστόσο, καθώς πλησιάζουµε προς το α’ εξάµηνο του 2015 ίσως δεχτούν νέο πλήγµα, ενώ το γ’ τρίµηνο του 2014 αναµένεται να είναι περίοδος ρευστοποιήσεων και αποκόµισης κερδών για τα εµπορεύµατα. Όσον αφορά τις µετοχές, «ο δείκτης S&P 500 αναµένεται να αγγίξει τις 1.900-1.950 µονάδες, πριν προχωρήσει σε διόρθωση 30%. Οι µετοχές είναι το µοναδικό επενδυτικό προϊόν που δεν έχει επηρεαστεί µέχρι τώρα από τις µεταβολές του οικονοµικού κύκλου».

Τα κρατικά οµόλογα θα είναι το µοναδικό επενδυτικό προϊόν µε καλύτερη απόδοση κατά το α΄ τρίµηνο του 2014 σε σχέση µε το αντίστοιχο τρίµηνο του 2013 (λόγω ανισορροπιών και έλλειψης παραγωγικότητας). Εν τω µεταξύ, στην αγορά συναλλάγµατος, εκτιµάται ότι η ισοτιµία ευρώ-δολαρίου θα αγγίξει το 1,400-1,405 και έπειτα θα ακολουθήσει διόρθωση στο 1,250, καθώς η ΕΚΤ θα χρειαστεί να λάβει µέτρα για τον αποπληθωρισµό τους καλοκαιρινούς µήνες. Η ισοτιµία δολαρίου-γιέν ίσως φθάσει το 95,00 λόγω αύξησης της φορολογίας και εµφάνισης των πρώτων ενδείξεων ότι η πολιτική του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Abe δεν αποδίδει. Τα νοµίσµατα των οκτώ πιο ευάλωτων οικονοµιών (Νότια Αφρική, Βραζιλία, Ινδία, Ινδονησία, Τουρκία, Αργεντινή, Ρωσία και Χιλή) αναµένεται να υποχωρήσουν περαιτέρω 5%

Ηνωµένες Πολιτείες Ευρώπης;Οι µετοχές στην Ελλάδα έχουν ενισχυθεί κατά 180% από τις εκλογές του Μαΐου 2012 και οι περισσότεροι προπορευόµενοι δείκτες καταδεικνύουν ότι η οικονοµία επιτέλους βλέπει το φως στο τέλος του τούνελ. Παρ’ όλα αυτά, το πάρτι για τις µετοχές φτάνει στο τέλος του, καθώς οι τρέχουσες αποτιµήσεις αντανακλούν προσδοκίες που ξεπερνούν την πραγµατικότητα, υποστηρίζει η Saxo Bank
Οι αναµενόµενες αποδόσεις στην πλειονότητα των µετοχών του Χ.Α. είναι πολύ χαµηλές και δεν καλύπτουν τον µετοχικό κίνδυνο. Παράλληλα, δεν είναι λογικό η αποτίµηση των ελληνικών τίτλων να ξεπερνά τις αποτιµήσεις των µετοχών της Νότιας Κορέας και του Ισραήλ, όπως σηµειώνει.
Όσον αφορά την Ευρώπη, η Saxo Bank διερωτάται για τον αν θα πρέπει πλέον να αναφερόµαστε σε Ηνωµένες Πολιτείες Ευρώπης. «Μετά από πολλά προβλήµατα, η ευρωπαϊκή οικονοµία ενδέχεται να αντιµετωπίσει περαιτέρω προκλήσεις στο β’ τρίµηνο. Συγκεκριµένα, µέχρι το τέλος του τριµήνου, είναι πιθανόν ο αποπληθωρισµός και η έλλειψη ανάπτυξης να αναγκάσουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να λάβει νέα αντισυµβατικά µέτρα ποσοτικής χαλάρωσης», αναφέρει.
Παράλληλα, ενώ φαίνεται ότι οι οικονοµίες της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας βελτιώνονται, στην πραγµατικότητα αυτό δεν είναι τίποτε άλλο από µια µεταφορά των προβληµάτων από αυτές τις χώρες του Νότου.

ΤOY NIKOY ΚΑΤΣΕΝΙΟΥ
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία