BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Σκηνικό ανόδου στην τιμή της μαυρομάτας σταφίδας

Αυξηµένες ελπίδες για άνοδο της φετινής τιµής της κορινθιακής σταφίδας γεννά η µείωση της παραγωγής λόγω περονόσπορου, χαλαζοπτώσεων και ισχυρών βροχοπτώσεων, που πιθανολογείται ότι θα αγγίξει και το 30%. Κι αυτό γιατί τα αποθέµατα που υπάρχουν από την περσινή χρονιά, σε συνδυασµό µε τη φετινή παραγωγή δεν θα επαρκούν για να καλύψουν τη ζήτηση που υπάρχει από τους παραδοσιακούς πελάτες της ελληνικής σταφίδας.

Γιορτές και κρύο ευνοούν τη σταφίδα

2
0

Η εκτίµηση αυτή, για άνοδο της τιµής της «µαυροµάτας», επιβεβαιώνεται και από σχετική ανακοίνωση της Συνεταιριστικής Κορινθιακής Σταφίδας ΣΚΟΣ, παρά το ότι η διοίκηση της οργάνωσης θα συνεδριάσει στα τέλη Σεπτεµβρίου για να οριστικοποιήσει την τιµή αγοράς από τις Ενώσεις των σταφιδοπαραγωγικών νοµών. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι «ενόψει της νέας σταφιδικής περιόδου, ενηµερώνουµε ότι η προβλεπόµενη παραγωγή της νέας εσοδείας εκτιµάται µειωµένη σε σοβαρό ποσοστό, γεγονός που µας δίνει τη δυνατότητα να αισιοδοξούµε ότι, η τιµή µπορεί να κινηθεί σε ικανοποιητικά για το προϊόν επίπεδα».

Κι ενώ όσοι παραγωγοί αποφάσισαν να «ρίξουν» τη σταφίδα τους στα αλώνια περιµένουν τις ανακοινώσεις από την ΣΚΟΣ και την ΠΕΣ, αρκετοί είναι αυτοί που την πούλησαν χλωρή στην πλειοψηφία τους µε 0,25 λεπτά το κιλό, µε τον φόβο ότι η τιµή φέτος δεν θα πιάσει το 1,25 ευρώ το κιλό που άγγιξε πέρυσι. Ήδη οι παραλαβές από τους συνεταιρισµούς έχουν αρχίσει, και δύο οργανώσεις µία από την Αµαλιάδα και η άλλη από την Ηλεία ανακοινώνουν ότι στις συµβάσεις που έχουν υπογράψει µε την Παναιγιάλειο Ένωση Συνεταιρισµών η τιµή πώλησης καθορίζεται κατά πέντε λεπτά φθηνότερη από την αντίστοιχη ποιοτική κατηγορία Κορινθιακής Σταφίδας «ΗΛΙΟΣ», η οποία πέρυσι ήταν στα 1,25 ευρώ το κιλό.

Εν τω µεταξύ, από την πλευρά της ΠΕΣ, ο πρόεδρος της Ένωσης Aθ. Σωτηρόπουλος τονίζει τα πλεονεκτήµατα της συµβολαιακής γεωργίας, µε την Οργάνωση να συµµετέχει στο πρόγραµµα της Πειραιώς µε 44 πρωτοβάθµιους αγροτικούς συνεταιρισµούς και περίπου 6.000 µέλη παραγωγούς.

 

Ζηµιές στην Κρήτη

«Πρώτη µπουκιά και κόκαλο» ήταν για αρκετούς αµπελουργούς της Κρήτης η επιστροφή τους στη σταφίδα. Το νερό των έντονων βροχοπτώσεων πήρε τις σταφίδες από τα ξηραντήρια εδάφους και τις κατάστρεψε ολοσχερώς, ενώ ευτυχώς σώθηκαν προς το παρόν οι σταφίδες που είναι απλωµένες σε κρεµαστά ξηραντήρια.

Σύµφωνα µε όλες τις προβλέψεις η παραγωγή σταφίδας φέτος στην Κρήτη θα αυξανόταν σηµαντικά. ∆εν θα έφθανε, ούτε καν δεν θα προσέγγιζε τα επίπεδα παλαιότερων δεκαετιών, όµως θα αυξάνονταν κατά εκατοντάδες τόνους. Να σηµειωθεί ότι µεγάλα χωριά που πριν από δεκαετίες παρήγαγαν 2.000 – 3.000 τόνους σταφίδες, τα προηγούµενα χρόνια µόλις 10 – 15 τόνους και φέτος περίµεναν παραγωγή 200 τόνους.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία