BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Έμπλεξε στα ξένα χρηματιστήρια το βαμβάκι

Η συγκοµιδή ξεκίνησε καλά στην Ελλάδα, όµως οι συνεδριάσεις των διεθνών χρηµατιστηρίων στα τέλη της εβδοµάδας συνιστούν ανάχωµα για τις τιµές παραγωγού στο σύσπορο βαµβάκι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου αποκλειστικά μαζί με το Wine Trails.

Έμπλεξε στα ξένα χρηματιστήρια το βαμβάκι

3
1

Την ίδια ώρα, εβδοµάδα για κλάµατα στα διεθνή χρηµατιστήρια εµπορευµάτων, επέφερε βαρύ πλήγµα στις τιµές καλαµποκιού και βάµβακος.

Ακόμα, μόνο σε αυτό το φύλλο της εφημερίδας, τίθεται θέµα τιµολογίων για τους αγρότες. Όπως θα διαβάσετε στο σχετικο ρεπορτάζ, κανένας έµπορος ή µεταποιητής δεν θέλει να παραλάβει τιµολόγιο από τους αγρότες και κανένας εργολήπτης δεν δείχνει διατεθειµένος να κόψει απόδειξη είσπραξης για την υπηρεσία του. Χαρακτηριστικό παράδειγµα το βαµβάκι.

Διαβάστε μόνο στην Agrenda πώς χρήµατα από τα βιολογικά πληρώνουν την εξισωτική. Με τα λεφτά των βιοκαλλιεργητών πληρώνεται προς το παρόν η εξισωτική, όπως προκύπτει από επίσηµες αποφάσεις του υπουργείου Γεωργίας. Μόνη σταθερά η ενιαία ενίσχυση.

Χωράφια στα ύψη στην Αµφίπολη αποκαλύπτει το δημοσίευμα της εφημερίδας. Πωλητήριο αµυγδαλεώνα-φιλέτο µε φόντο το λόφο Καστά επιβεβαιώνει τη φηµολογία ότι οι τιµές πώλησης των χωραφιών στην περιοχή πέριξ της Αµφίπολης έχουν φθάσει και τα 5.000 ευρώ το στρέµµα, όταν οι αντικειµενικές τιµές δεν ξεπερνούν τα 300 ευρώ.

Ακόμα, διαβάστε στη σαββατιάτικη εφημερίδα για τους λίγους τυχερούς µε τα ροδάκινα. Μόλις 3.100 τόνους ροδάκινων θα χωρέσει το «καλάθι» των κοινοτικών αποζηµιώσεων, µετά το ρωσικό εµπάργκο.

Μια βροχή βάλσαµο στα ελαιόδεντρα σύμφωνα με το δημοσίευμα της Agrenda. Μετά τις καλές ειδήσεις για τις διεθνείς τιµές του ελαιολάδου, καλά µαντάτα έφεραν και οι φθινοπωρινές βροχές.

Τα περιεχόμενα της εφημερίδας Agrenda είναι τα εξής:

Επικαιρότητα

• Λύση από τα de minimis για τα 400 εκατ. του πακέτου Χατζηγάκη;

• Στα ύψη οι τιµές των χωραφιών που έχουν... θέα προς την Αµφίπολη

Επιχειρήσεις

• Νέο όνοµα και παγκόσµια στρατηγική για την υπερδραστήρια Hazera

• Προϊόντα χωρίς συσκευασία, η νέα µόδα στα γερµανικά σούπερ µάρκετ

Επενδύσεις

• Εκκίνηση στη Θεσσαλονίκη για την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτοµίας

• Η συνταξιοδότηση δε στερεί την ενίσχυση από τα Σχέδια Βελτίωσης

Εμπορεύματα

• Στις αποθήκες το καλαµπόκι εν αναµονή καλύτερης τιµής από τα 16-17 λεπτά

• Μόνο το σκληρό σιτάρι σώζεται από τις προβλέψεις του USDA για τα σιτηρά

 

Editorial

Η τάση επιστροφής των νέων στη γεωργία είναι δεδοµένη, εξίσου σίγουρο είναι όµως, ότι, και στο συγκεκριµένο πεδίο επαγγελµατικής δράσης, τα λεφτά βγαίνουν όλο και πιο δύσκολα.

Ίσως είναι απαραίτητο να επισηµανθεί επίσης ότι παρά την ροή νέων επαγγελµατιών προς τον αγροτικό χώρο, ακόµα περισσότεροι είναι εκείνοι που περνούν την πόρτα της εξόδου. Αυτό σηµαίνει ότι η πορεία των πραγµάτων σηµατοδοτεί µια αργή αλλά σταθερή διαδικασία συγκέντρωσης, τόσο της αγροτικής γης όσο και των παραγωγικών µέσων.

Αυτό µε τη σειρά του υποδηλώνει ένταση του ανταγωνισµού και δυσκολίες για τους νέους επαγγελµατίες και ειδικά σε όσους εξ αυτών δε διαθέτουν την απαιτούµενη τεχνογνωσία, τα απαραίτητα τεχνικά µέσα, τις αναγκαίες υποδοµές, την εύλογη πρόσβαση σε αγροτική γη και τα ικανά κεφάλαια.

Πέραν όλων των παραπάνω, την ένταση του ανταγωνισµού πιστοποιούν και οι συνθήκες της αγοράς αγροτικών προϊόντων. Η κατάρρευση των συνεταιρισµών, προσχεδιασµένη ή συµπτωµατική (σίγουρα µε µεγάλες ευθύνες από πολλές πλευρές), και η ενίσχυση του ρόλου των ιδιωτών εµπόρων και µεταποιητών, προάγει την άµεση διαπραγµάτευση, προσδίδοντας πλεονέκτηµα στους οργανωµένους παραγωγούς.

Συνέπεια αυτής διαδικασίας οι ισχυροί, έστω και για τα εγχώρια δεδοµένα, επαγγελµατίες του αγροτικού χώρου να γίνονται ισχυρότεροι και οι αδύναµοι να χάνουν και τελευταία ερείσµατά τους στην αγορά. Καινοτοµία και διαφοροποίηση έχουν σηµασία, µόνο µε την προϋπόθεση ότι το παραγόµενο προϊόν συνιστά κρίσιµο µέγεθος.       

Agrenda

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

26-09-2014 19:41GIORGOS

PAIDIA TO KALAMPOKI AFTI TI STIGMI PLIRONETAI 13.8 STIN ALEKSANDREIA IMATHIAS KANENAS EMPOROS DEN EXEI DOSEI TIMI GIAFTO MIN PLIROFOREITAI LATHOS TON KOSMO

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία