BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Τα χαμηλά πενταετίας του πετρελαίου πιέζουν τα αγροτικά εμπορεύματα

Ανησυχίες για κλιμάκωση των πιέσεων στις χρηματιστηριακές τιμές των αγροτικών εμπορευμάτων δημιουργεί η βύθιση του πετρελαίου σε νέα χαμηλά πενταετίας μετά τις ενδείξεις ότι επιδεινώνεται η κατάσταση υπερπροσφοράς στην αγορά του «μαύρου χρυσού».

Τα χαμηλά πενταετίας του πετρελαίου πιέζουν τα αγροτικά εμπορεύματα

2
0

Στις τελευταίες προβλέψεις του που δημοσιοποίησε την Τετάρτη ο ΟΠΕΚ έκανε λόγο για μειωμένη στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 11 χρόνων ζήτηση πετρελαίου το 2015 ενώ στην εξίσωση ήρθαν να προστεθούν τα στοιχεία από τις ΗΠΑ που κατέγραψαν απροσδόκητη αύξηση των αποθεμάτων αργού την τελευταία εβδομάδα.

Στον απόηχο των ανακοινώσεων αυτών, το αργό, τύπου light sweet υποχώρησε 4,5% στα 60,94 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για τη χαμηλότερη τιμή από τον Ιούλιο του 2009 και, παράλληλα, τη μεγαλύτερη πτώση από τις 29 Νοεμβρίου όταν και το λόμπι των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, δηλαδή ο ΟΠΕΚ είχε αποφασίσει να κρατήσει αμετάβλητα τα επίπεδα της παραγωγής του.

Το αργό τύπου brent υποχώρησε κατά 2,60 δολάρια ή 3,9% στα 64,24 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο ICE του Λονδίνου, επίπεδο που είναι επίσης το χαμηλότερο από τον Ιούλιο του 2009.

Όπως είναι γνωστό, οι τιμές των αγροτικών εμπορευμάτων -όπως και του συνόλου των εμπορευμάτων- είναι «δεμένες» με εκείνες του πετρελαίου με αποτέλεσμα να πιέζονται όταν το τελευταίο καταγράφει απώλειες.

«Οι τιμές του πετρελαίου πέφτουν, κάτι που σημαίνει ότι θα πέσουν και τα εμπορεύματα», σημείωσε σε σχόλιό της η CHS Hedging εξηγώντας ότι «οι τιμές της ενέργειας αντιπροσωπεύουν περίπου το μισό του κόστους της παραγωγής τροφίμων και μετάλλων».

Ο δείκτης εμπορευμάτων CRB (CRB Commodities Index) υποχώρησε την Πέμπτη κατά 1,7% στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε ετών.

Στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγο τα προθεσμιακά Μαρτίου του βαμβακιού υποχώρησαν 0,38% στα 59,57σεντς ενώ αντίθετα το καλαμπόκι -το οποίο, όπως έχουμε γράψει, επωφελείται σε κάποιο βαθμό από την πτώση του πετρελαίου αφού μειώνεται σημαντικά το κόστος παραγωγής του- κέρδισε 0,38% κλείνοντας στα 395 σεντς.

Πιέσεις δέχτηκε το μαλακό σιτάρι με τα προθεσμιακά του Μαρτίου να υποχωρούν υποχωρώντας 0,39% και να κλείνουν στα 579 σεντς.

 

«Μάτωσε» και η Wall

Εκτός από τα εμπορεύματα, η ελεύθερη πτώση του πετρελαίου οδήγησε και το αμερικανικό χρηματιστήριο στη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων δύο μηνών καθώς οι πτωτικές τιμές πετρελαίου καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την αποτίμηση των εταιρειών ενέργειας.

Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 268,050 μονάδες (1,51%) κλείνοντας στις 17533,15 μονάδες, ο Nasdaq κατέγραψε πτώση 82,44 μονάδων (1,73%) και έκλεισε στις 4684,03 μονάδες ενώ ο S&P 500 σημείωσε πτώση 33,68 μονάδων (1,64%) -τη μεγαλύτερη από τις 13 Οκτωβρίου- κλείνοντας στις 2026,14 μονάδες.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία