BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Ρήγμα στις ισοτιμίες, πιέσεις στα εμπορεύματα

Φωτιά στις παγκόσµιες αγορές εµπορευµάτων και συναλλάγµατος βάζουν οι διαµετρικά αντίθετες πορείες του πετρελαίου και του ελβετικού φράγκου ύστερα και από τις τελευταίες, αιφνιδιαστικές κινήσεις της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας (Swiss National Bank, εφεξής SNB).

Ρήγμα στις ισοτιμίες, πιέσεις στα εμπορεύματα

0
0
Η απόφαση της τελευταίας να εγκαταλείψει τη σύνδεση ευρώ-φράγκου και να µειώσει τα επιτόκια στο 0,75% (από 0,25%) έδωσε φτερά στο ελβετικό νόµισµα και προσγείωσε ξανά τον «µαύρο χρυσό», ο οποίος, µετά την ανοδική απόπειρα της Τετάρτης, επέστρεψε στην κατηφορική τροχιά των τελευταίων έξι µηνών. Η πτωτική πορεία του πετρελαίου έχει συµπαρασύρει και τα εµπορεύµατα µε το σχετικό δείκτη Bloomberg Commodity Index να έχει υποχωρήσει σε χαµηλά 12 ετών και πολλά εµπορεύµατα να διαπραγµατεύονται πλέον σε τιµές υποδιπλάσιες εκείνων του 2011. Χαρακτηριστικό παράδειγµα το καλαµπόκι ενώ και στο βαµβάκι οι απώλειες τα τελευταία χρόνια φτάνουν το 40%.

Σε γενικές γραµµές και ως προς τις συνέπειές της για την εγχώρια και τη διεθνή οικονοµία, θα µπορούσε να πει κανείς ότι η πτώση των τιµών των εµπορευµάτων αποτελεί ένα νόµισµα µε δύο όψεις. Ειδικά για χώρες που µαστίζονται από την ύφεση, όπως η Ελλάδα,  µπορεί κανείς εύκολα να διακρίνει ορισµένα θετικά χαρακτηριστικά: Τα καύσιµα γίνονται φθηνότερα, το κόστος παραγωγής των επιχειρήσεων (ενέργεια, πρώτες ύλες) µειώνεται ενώ την ίδια στιγµή το διαθέσιµο εισόδηµα των καταναλωτών ενισχύεται.

Σύµφωνα µε την Capital Economics κάθε πτώση των τιµών του πετρελαίου κατά 20 δολάρια µεταφράζεται σε µεταφορά πόρων της τάξης των 640 δισ. δολ. από τους πετρελαιοπαραγωγούς στους καταναλωτές. Νούµερο που, κατά το ∆ΝΤ, αντιστοιχεί στο 0,5% του παγκόσµιου ΑΕΠ.

Την ίδια στιγµή , όµως, η µείωση των τιµών των αγροτικών εµπορευµάτων υπονοµεύει την γεωργική παραγωγή. Μόλις την περασµένη εβδοµάδα η Agrenda έγραφε για τις απώλειες 20% στο εισόδηµά τους που µετρούν φέτος οι βαµβακοπαραγωγοί µόνο από τη διαφορά των τιµών σε σχέση µε την περυσινή σεζόν. Παράλληλα, η αποδυνάµωση της –πετρελαιοπαραγωγού- Ρωσίας αναµένεται να επηρεάσει φέτος αρνητικά τις τουριστικές ροές προς την Ελλάδα, τάση που είχε αρχίσει να διαφαίνεται ήδη από το β’ τρίµηνο του 2015.

Απειλή για εξαγωγέςΟι χαµηλές τιµές των εµπορευµάτων υπονοµεύουν την αγοραστική δύναµη των οικονοµιών που τα παράγουν. Έτσι, είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς ότι, παρά το φθηνό ευρώ, απειλούνται σοβαρά οι εξαγωγές της Ευρώπης (και οι ελληνικές) προς τις µεγάλες χώρες παραγωγούς εµπορευµάτων όπως η Ρωσία ή η Βραζιλία (αµφότερες σε ύφεση) λόγω των µειωµένων εσόδων των τελευταίων από τον φυσικό τους πλούτο.

Στο 12% η πτώση ευρώ έναντι δολαρίου το 2014Σε «ελεύθερη πτώση» βρίσκεται το ευρώ έναντι του δολαρίου ήδη από την περασµένη χρονιά εν αναµονή του προγράµµατος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για ποσοτική χαλάρωση. Στα χαµηλότερα επίπεδα από την εποχή καθιέρωσής του (το 1999) υποχώρησε την Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015, το ευρώ έναντι του δολαρίου στις αγορές συναλλάγµατος µε αφορµή τη θετική γνωµοδότηση του Ευρωδικαστηρίου για άρση ενός νοµικού εµποδίου στα  σχέδια της ΕΚΤ για ποσοτική χαλάρωση.  Το ενιαίο νόµισµα άγγιξε το 1,1708 έναντι του δολαρίου, υποχωρώντας χαµηλότερα από το επίπεδο του 1,1747 που είχε αγγίξει κατά την έναρξη διαπραγµάτευσής του στην πλατφόρµα συναλλαγών του Reuters, στις 4 Ιανουαρίου 1999. Επίσης, στις 14 Γενάρη το ευρώ έφτασε σε χαµηλά 2,5 µηνών έναντι του γιεν, µε την ισοτιµία του στα 137,48 γιεν.

Πιάστηκαν στον ύπνο αγορές και  αναλυτέςΣε µια κίνηση που αιφνιδίασε την συντριπτική πλειοψηφία των αναλυτών, η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας αποφάσισε την Πέµπτη να καταργήσει την ελάχιστη ισοτιµία 1,20 του ευρώ µε το φράγκο κι επιπλέον να µειώσει τα επιτόκια του νοµίσµατος στο -0,75%, το χαµηυλότερο επίπεδο που έχει εισαγάγει ποτέ κεντρική τράπεζα.
Οι αποφάσεις αυτές οδήγησαν στην εκτίναξη του ελβετικού φράγκου έως και 39% έναντι του ευρώ, προτού σταθεροποιηθεί 15% πιο υψηλότερα στα 1,0271 φράγκα. Αντίστοιχη ήταν και η εικόνα απέναντι στο δολάριο µε το φράγκο να καταγράφει το απόγευµα της Πέµπτης κέρδη 13,8% στα 0,878 φράγκα το δολάριο.
Σύµφωνα µε τους Financial Times, ο µεγάλος χαµένος είναι το κοινό ευρωπαϊκό νόµισµα, το οποίο διολισθαίνει 0,7% έναντι του δολαρίου στα 1,17 ευρώ, το χαµηλότερο επίπεδο από το Νοέµβριο του 2005. Πριν ακόµα από τις κινήσεις της SNB η Goldman Sachs διατύπωνε προβλέψεις για υποχώρηση του ευρώ στο 1,08 έναντι του δολαρίου στα τέλη του 2015, αλλά και περαιτέρω διολίσθησή του σε επίπεδα απόλυτης ισοτιµίας έναντι του αµερικανικού νοµίσµατος έως τα τέλη του 2016
«Κοκκίνισαν» εν μια νυκτί 65.000 δάνεια στην ΕλλάδαΜε κοµµένη την ανάσα παρακολουθούν την τρελή πορεία του φράγκου στον απόηχο των ανακοινώσεων της SNB χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις που είχαν δανεισθεί σε ελβετικό νόµισµα µε δέλεαρ το χαµηλό επιτόκιο. Οι συγκεκριµένοι δανειολήπτες βλέπουν τώρα τις οφειλές τους να εκτινάσσονται εν µια νυκτί λόγω της αλλαγής της ισοτιµίας
Εκτιµάται ότι περίπου 64.000 νοικοκυριά και 700 επιχειρήσεις έχουν πάρει  δάνεια σε φράγκο, κυρίως από το 2005 και µετά όταν οι καταναλωτές διαπίστωναν πως είχαν όφελος από τα χαµηλά επιτόκια αλλά και από το αδύναµο εκείνη την εποχή ελβετικό νόµισµα (σ.σ. ισοτιµία µε το ευρώ στο 1,60 το 2007).
Υπολογίζεται ότι το 2008 περίπου το 15% των νέων χορηγήσεων  στεγαστικών δανείων δινόταν σε φράγκο και πρόκειται για δάνεια µακροπρόθεσµης διάρκειας, 20ετίας και άνω που επηρεάζονται από τους οικονοµικούς κύκλους, άλλοτε αρνητικά και άλλοτε θετικά. Το ύψος τους φτάνει τα 6 δισ. ευρώ, όµως τώρα χρειάζονται, όπως γίνεται κατανοητό, πολλά περισσότερα ευρώ για να αποπληρωθούν κεφάλαιο και δόσεις.
Τραπεζικά στελέχη εκφράζουν φόβους για τη δηµιουργία µιας νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων. Ταυτόχρονα όµως συνιστούν να αποφευχθούν βεβιασµένες κινήσεις όπως η µετατροπή σε ευρώ καθώς τότε θα εγγραφούν πραγµατικές ζηµιές ενώ για την ώρα τουλάχιστον οι ζηµιές είναι λογιστικές και ενδεχοµένως πρόσκαιρες. Συµπληρώνουν ότι οι τράπεζες θα αναζητήσουν λύσεις για όσους πληγούν.
Αξίζει να σηµειωθεί ότι µεγάλο φαίνεται να είναι το πρόβληµα στην Ουγγαρία και την Πολωνία όπου, όπως µεταδίδουν οι Financial Times, η έκδοση δανείων σε ελβετικό φράγκο ήταν τα τελευταία χρόνια συνήθης πρακτική προκειµένου να διατηρείται χαµηλά το επιτόκιο.

Καταλύτης η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ Μετά το αρχικό σοκ, αναλυτές προσπάθησαν να «διαβάσουν» την κίνηση των Ελβετών η οποία, όπως παραδέχτηκε στο Reuters ο Tζόναθαν Γουεµπ, επικεφαλής συναλλαγµατικών ισοτιµιών στο Λονδίνο, «έπιασε την αγορά εντελώς στον ύπνο». Το πρακτορείο εξηγεί ότι η SNB είχε αντισταθεί στις ισχυρές πιέσεις για το πλαφόν που επέβαλε τον Σεπτέµβριο του 2011 µετά από την άνοδο της αξίας του φράγκου, λόγω του ότι οι επενδυτές αναζητούσαν ασφαλές καταφύγιο από τα οικονοµικά και πολιτικά προβλήµατα της ευρωζώνης. Η προοπτική της ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ ακόµη και από την επόµενη εβδοµάδα, έχει εντείνει τις πιέσεις, µε την κεντρική τράπεζα να αγοράζει (όπως εκτιµούν παράγοντες της αγοράς) ευρώ συνεχώς γύρω από τα 1,2009 φράγκα ανά ευρώ
O ίδιος ο επικεφαλής της τράπεζας, Thomas Jordan, δήλωσε ότι οι αποφάσεις της SNB δεν ήταν «αποτέλεσµα πανικού αλλά καλά µελετηµένης σκέψης». Πρόσθεσε ότι τα αρνητικά επιτόκια είναι ένα ισχυρό εργαλείο που θα έχει αυξηµένα αποτελέσµατα για την χώρα ενώ εκτίµησε ότι το ελβετικό φράγκο θα υποχωρήσει ξανά από τα τρέχοντα επίπεδα, ενώ αρνήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση αν η SNB παρεµβαίνει στην αγορά συναλλάγµατος

ΒΑΜΒΑΚΙΌσο το δολάριο ενισχύεται και το πετρέλαιο υποχωρεί, τόσο οι πιέσεις στα εµπορεύµατα εντείνονται. Το βαµβάκι επηρεάζεται άµεσα από την ισχυροποίηση του δολαρίου. Τη χρονιά που πέρασε οι τιµές µειώθηκαν κατά 28%, εξέλιξη στην οποία συνέβαλαν η υπερπαραγωγή (ιδανική συγκοµιδή στις ΗΠΑ) και η µειωµένη ζήτηση (µείωση κινεζικών εισαγωγών). Η πτώση άρχισε από το Μάιο και κλιµακώθηκε τον Οκτώβριο µε χαµηλό πενταετίας.

ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΗ χρονιά που έφυγε σηµατοδότησε τον δεύτερο συνεχόµενο χρόνο απωλειών για τα προθεσµιακά καλαµποκιού, τα οποία πιέστηκαν και από τη συγκοµιδή ρεκόρ στις ΗΠΑ. Η ζήτηση αδυνατεί να ακολουθήσει τον ρυθµό της παραγωγής ενώ η υποχώρηση του πετρελαίου καθιστά  λιγότερο ελκυστικά και τα βιοκαύσιµα τα οποία (στις ΗΠΑ) αποτελούν µια εναλλακτική «οδό» για την απορρόφηση.

ΣΙΤΑΡΙΟι τιµές σιταριού δεν έχουν καταφέρει να σηµειώσουν αξιόλογη άνοδο, από τη στιγµή που τα ήδη υπάρχοντα αποθέµατα τις κρατάνε πιεσµένες και οι ΗΠΑ είχαν παραγωγή ρεκόρ. Αντιθέτως, έχουν υποχωρήσει κατά  18% τους τελευταίους 12 µήνες. Ο µέσος όρος τιµών των προθεσµιακών για το 2015 αναµένεται στα 9,40 δολάρια ανά µπούσελ, αυξηµένος κατά 6% από τον περσινό των 8,90 δολαρίων ανά µπούσελ

ΛΙΠΑΣΜΑΜε τις τιµές πετρελαίου σε πτώση οι τιµές στα λιπάσµατα είναι πιθανό να υποχωρήσουν περισσότερο. Μέχρι και τον ∆εκέµβριο, οι τιµές λιπασµάτων κυµαίνονταν σε επίπεδα ελαφρώς υψηλότερα από τα περσινά. Προβλήµατα στην παραγωγή, ελλείψεις σε φυσικό αέριο και πολιτικές αναταραχές έδωσαν µια πρόσκαιρη στήριξη στις τιµές. Για το 2015, οι τιµές δεν προβλέπεται να αυξηθούν περισσότερο

ΖΑΧΑΡΗΟι ευρωπαϊκές τιµές ζάχαρης βρίσκονται σε συνεχή πτώση από περσινό Ιούλιο, ενώ φέτος τον Ιούλιο έπεσαν στα 525 ευρώ.  Το 2013 η τιµή ζάχαρης στην Ευρώπη ήταν στα 740 ευρώ. Οι διεθνείς τιµές έχουν υποχωρήσει από τα 30 σεντς ανά λίµπρα προ τριετίας, στα 15 σεντς στα τέλη του 2014. Οι µεγάλες ποσότητες που είναι διαθέσιµες και η κατάργηση των ποσοστώσεων έχουν αυξήσει τον ανταγωνισµό ρίχνοντας τις τιµές
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία