BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Αυξήθηκε ο φόρος στις εισαγωγές ελαιολάδου στην Ινδία

Αυξήθηκαν κατά 5% οι φόροι εισαγωγών ελαιολάδου και ραφιναρισμένου ελαιολάδου στην Ινδία προκαλώντας τη διαμόρφωση του ΦΠΑ στο 7,5% και 15% αντίστοιχα. Η ανακοίνωση της αύξησης έγινε το Δεκέμβριο του 2015 από το Κεντρικό Συμβούλιο Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης, με σκοπό την προστασία των συμφερόντων των τοπικών παραγωγών και τυποποιητών ελαίων.

Χάραξη στρατηγικής στο ελαιόλαδο ζητούν βουλευτές

1
0

Συγκεκριμένα το 95% του ελαιολάδου που εισάγεται στην Ινδία προέρχεται από την Ισπανία και την Ιταλία ενώ το υπόλοιπο 3% εισάγεται από την Ελλάδα. Οι υψηλότεροι φόροι σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών που προκλήθηκε από τη μειωμένη ισπανική και ιταλική σοδειά, δημιουργούν ένα δύσκολο περιβάλλον για τους εισαγωγείς και τους καταναλωτές που θα κληθούν να πληρώσουν ένα σημαντικά ακριβότερο ποσό για το φετινό ελαιόλαδο.

«Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς με ακρίβεια, ωστόσο οι επόμενες εισαγωγές θα κοστίσουν 18% ακριβότερα συγκριτικά με τις τελευταίες εισαχθείσες ποσότητες, δύο μήνες νωρίτερα», δήλωσε σχετικά, στην ινδική εφημερίδα επενδύσεων The Hindu Business Line, ο Ασεέμ Σονί, διευθυντής  της Cargill Foods India, η οποία κατέχει την μάρκα ελαιολάδου Leonardo.

Ταυτόχρονα, θορυβημένος από τις αυξανόμενες τιμές του ελαιολάδου λόγω της μικρής παγκόσμιας παραγωγής για το 2014-’15, ο πρόεδρος της Ινδικής Ομοσπονδίας Ελαιολάδου και διευθύνων σύμβουλος της ελαιοπαραγωγού εταιρίας Borges, Ραντζές Μπασίν δήλωσε «Ζητάμε από τους αρμόδιους να εξαιρέσουν από τους φόρους το ελαιόλαδο. Το μέτρο υποτίθεται ότι λήφθηκε για να προστατέψει τους ντόπιους παραγωγούς. Αυτό όμως δεν αφορά το ελαιόλαδο καθώς δεν η χώρα μας δεν το παράγει».

Σημειώνεται ότι, η οικιακή κατανάλωση ελαίων φυτικής προέλευσης και ιδιαίτερα ελαιολάδου, αυξάνεται συνεχώς στην Ινδία. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι εισαγωγές ελαιολάδου αυξήθηκαν κατά 12% την περίοδο 2013-14, με ποσότητες ρεκόρ που έφτασαν τους 11,82 εκατ. τόνους.

The domestic consumption of vegetable oils, and especially olive oil is on the rise in India. Imports of vegetable oil rose by 12 percent in 2013-2014, to a record high of 11.82 million tons.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία