BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Στα 7 λεπτά το κιλό τα πράσινα και τα μισά μήλα αμάζευτα

Εκτός αγοράς βγαίνει το ελληνικό πράσινο µήλο µε τις τιµές των 7 λεπτά το κιλό που πληρώθηκαν φέτος οι παραγωγοί της Ηµαθίας ενώ στα 2,8 λεπτά πληρώθηκε το προϊόν που προορίστηκε για χυµοποίηση, τιµή που δεν καλύπτει ούτε το κόστος συγκοµιδής. Το ρωσικό εµπάργκο και οι πιέσεις των εµπόρων, έχουν αφήσει τους παραγωγούς εντελώς εκτεθειµένους και µε απώλειες εισοδήµατος τουλάχιστον 40%, σύµφωνα µε τον παραγωγό Πάνο ∆ιάλλα από το Παλιό Σκυλίτσι Ηµαθίας.

Στα 7 λεπτά το κιλό τα πράσινα και τα μισά μήλα αμάζευτα

0
0
 Μάλιστα, ο κ. ∆ιάλλας ήδη από το καλοκαίρι του 2014 έχει ξεριζώσει τα µισά του δέντρα που µέχρι τότε µετρούσαν 6000 ρίζες. «Έχω αφήσει τώρα µόνο 3000 ρίζες και από αυτά έβγαλα 100 τόνους πράσινο µήλο. Τους 50 τόνους τους συγκόµισα αλλά τους υπόλοιπους 50 τόνους τους άφησα επάνω στα δέντρα, δεν µε συνέφερε να τα µαζέψω», δήλωσε µε εµφανή απογοήτευση ο µηλοπαραγωγός και συµπλήρωσε, «Άλλοι παραγωγοί τα άφησαν όλα αµάζευτα γιατί µπορεί να είχαν ακόµα και 80% καταστροφή από το φουζικλάδιο που προκάλεσαν οι βροχές την περασµένη άνοιξη. Άλλοι πάλι, µάζεψαν σαν εµένα τα καλύτερα τους µήλα και τα έδωσαν µε 7 ευρώ το κιλό και όσοι τα πήγαν για χυµοποίηση τους έδωσαν 2,8 λεπτά το κιλό. Μα, 3,5 λεπτά το κιλό κοστίζει µόνο η λειτουργία του συλλεκτικού».

Εξίσωση χωρίς λύσηΕπιπλέον, µόνη αγοραστική διέξοδο για το πράσινο µήλο αποτελούν οι πωλήσεις ορισµένων ποσοτήτων προς το Ιράκ, µία αγορά που ωστόσο δεν αποφέρει σηµαντικά κέρδη καθώς όχι µόνο δεν έχει υψηλές ποιοτικές απαιτήσεις και αφήνει το καλό προϊόν και τα µεγάλου µεγέθους µήλα απούλητα, αλλά αποφέρει πολύ χαµηλές τιµές κάτω του κόστους, περίπου στα 20 λεπτά, σύµφωνα µε τον κ. ∆ιάλλα. Αξίζει να σηµειωθεί ότι τις τιµές παραγωγού πιέζουν επιπλέον, η αυξηµένη κατά 1 εκατ. τόνους φετινή ευρωπαϊκή παραγωγή (από 11 εκατ. τόνους πέρσι στους 12 εκατ. τόνους φέτος), ο ανταγωνισµός από το φθηνό πολωνικό µήλο που εισάγεται στη χώρα µας στα 20 λεπτά και βαφτίζεται ελληνικό αλλά και ο ανταγωνισµός από τους Ιταλούς µηλοπαραγωγούς

Την ίδια ώρα, οι αγροτικοί σύλλογοι και συνεταιρισµοί της Αγιάς, µε υπόµνηµα που έστειλαν στον Βαγγέλη Αποστόλου την προηγούµενη εβδοµάδα, διαµήνυσαν «Στην Αγιά παράγεται σχεδόν το 40% της συνολικής παραγωγής µήλων της χώρας µας. Επίσης, παράγεται το 80% περίπου της συνολικής παραγωγής πράσινου µήλου της χώρας που είναι ένα από τα κύρια εξαγώγιµα προϊόντα της Ελλάδας. Από αυτά, το 80% του πράσινου µήλου εξαγόταν στην αγορά της Ρωσίας τα προηγούµενα χρόνια» και ζήτησαν να λάβουν αποζηµίωση για τις απώλειες εισοδήµατός τους από το πρόγραµµα de minimis, όπως έγινε µε τους ροδακινοπαραγωγούς.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία