BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Δείκτης το επόμενο 10ήμερο για το σπαράγγι

Ανεκµετάλλευτη έχει µείνει –µέχρι στιγµής- η φετινή ζήτηση για το ελληνικό σπαράγγι, η οποία είναι µεγαλύτερη από τις προηγούµενες χρονιές, δεδοµένου ότι οι Γερµανοί κλείνουν λιγότερες συµφωνίες µε το Περού, όπου η παραγωγή σπαραγγιού παρουσιάζει σταδιακή µείωση. «Αν και µεγαλύτερη η ζήτηση, δεν είχαµε προϊόντα να στείλουµε», επισηµαίνει ο πρόεδρος της Ε.Α.Σ. Καβάλας Κώστας Λεπίδας, λόγω της αξιοσηµείωτης οψιµότητας της φετινής χρονιάς.

Με υψηλές τιμές τρέχουν οι εξαγωγές σπαραγγιού

2
0
Χάρη στη µεγαλύτερη φετινή ζήτηση η τιµή για το σπαράγγι είναι κατά 0,50-1 ευρώ παραπάνω από την αντίστοιχη περσινή. «Η τιµή παραγωγού για τα πρώτα 22άρια θα είναι πάνω από 5 ευρώ το κιλό», σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις του κ. Λεπίδα, ο οποίος σηµειώνει ότι την επόµενη βδοµάδα θα γίνει η πρώτη εκκαθάριση της Ένωσης

Ενδεικτικό της φετινής οψιµότητας είναι ότι «η παραγωγή της Οµάδας ανέρχεται αυτές τις µέρες στους 3,5-4 τόνους τη µέρα και οι αποδόσεις στα 4 κιλά το στρέµµα, ενώ µία κανονική χρονιά θα ήταν στους 20 τόνους τη µέρα η παραγωγή και στα 20 κιλά το στρέµµα οι αποδόσεις αντίστοιχα», συµπληρώνει ο κ. Λεπίδας.

Όπως τονίζει, «αυτήν την περίοδο συγκοµίζονται ελάχιστες ποσότητες, ενώ κανονικά 5-10 Μαρτίου η καλλιέργεια είχε µπει σε φουλ παραγωγή.

Σύµφωνα µε τον διευθυντή του Συνεταιρισµού «Αχελώος», Βασίλη Γατή, «µία χρονιά, που επικρατούν φυσιολογικές καιρικές συνθήκες, 15 Φεβρουαρίου άρχιζαν οι πρώτες εξαγωγές, ενώ φέτος αυτές ξεκίνησαν 3-4 Μαρτίου».

Επίσης, οι χαµηλές θερµοκρασίες έχουν οδηγήσει στην παραγωγή ψιλών σπαραγγιών που έχουν χαµηλότερη ζήτηση και τιµή.

Οι παραγωγοί ευελπιστούν να σηµειωθεί παρατεταµένη ηλιοφάνεια και η καλλιέργεια να µπει σε φουλ παραγωγή µες στο επόµενο δεκαήµερο, προκειµένου να πραγµατοποιηθούν εξαγωγές στη γερµανική αγορά πριν το καθολικό Πάσχα (5 Απριλίου), που αυξάνεται η κατανάλωση του προϊόντος.

Καθυστέρηση έχει παρατηρηθεί και στην Ιταλία και την Ισπανία, όπου έχουν ξεκινήσει να µαζεύονται τα πρώτα πράσινα σπαράγγια, λόγω των χαµηλών θερµοκρασιών και των βροχοπτώσεων του Φεβρουαρίου. Μάλιστα, για να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς, οι Ιταλοί εισάγουν από το Μεξικό, µε αποτέλεσµα οι τιµές στη λιανική να είναι ιδιαίτερα υψηλές, καθώς το µισό κιλό σπαράγγια φτάνει µέχρι και τα 5 ευρώ, σύµφωνα µε την ιστοσελίδα freshplaza.

Τέλος, λόγω των δυσµενών καιρικών συνθηκών, αναµένεται χαµηλή παραγωγή τόσο στην Απουλία και Σικελία όσο και στην Ισπανία.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία