BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Έδωσε πατήματα στις τιμές των σιτηρών η Copa-Cogeca

Ώθηση στις τιµές των ευρωπαϊκών σιτηρών στο χρηµατηστήριο του Σικάγο έδωσε η ανακοίνωση των κεντρικών αγροτοσυνδικαλιστικών οργανώσεων Copa-Cogeca για µείωση της παραγωγής καλαµποκιού της ΕΕ κατά 4,6% (στους 68,92 εκατ. τόνους) και µείωση κατά 6,5% στην παραγωγή µαλακού σιταριού (στους 138,42 εκατ. τόνους το 2015).

Έδωσε πατήματα στις τιμές των σιτηρών η Copa-Cogeca

0
0
Συνολικά  η πτώση στην παραγωγή σιτηρών της ΕΕ υπολογίζεται στο 8% για το 2015 στους 293,9 εκατ. τόνους (έναντι 319,4 εκατ. τόνων πέρσι). Επιπλέον, σηµειώνεται µείωση εκτάσεων κατά 4% στα 545,33 εκατ. στρέµµατα (565,89 εκατ. στρέµµατα). Οι µειώσεις στις εκτάσεις των σιτηρών, σύµφωνα µε την Copa-Cogeca, οφείλονται στα µέτρα «πρασινίσµατος» της νέας ΚΑΠ

Στην Ελλάδα η παραγωγή σιτηρών αναµένεται, σύµφωνα µε τα στοιχεία της Copa-Cogeca, να αγγίξει τους 3.966,8 εκατ. τόνους το 2015 αµετάβλητη από την παραγωγή του 2014. Σταθερές θα παραµείνουν και οι αποδόσεις (43.000 κιλά/στρ.) και οι εκτάσεις 9.229 εκατ. στρέµµατα.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της οµάδας Max Schulman ανέφερε σχετικά: «Φέτος, οι αγρότες ήταν ιδιαίτερα προσεχτικοί στις σπορές τους, ώστε να αποφύγουν υπερβολικές περικοπές στις ενισχύσεις τους, που θα υποστούν αν κάνουν έστω και το παραµικρό λάθος στην εφαρµογή των νέων κανόνων. Οι νέοι κανόνες της ΚΑΠ πρέπει να απλοποιηθούν και να γίνουν πιο ευέλικτοι για τους αγρότες ώστε να µπορούν να τους εφαρµόσουν κατά τρόπο πιο αποτελεσµατικό και να µπορούν να ανταποκριθούν στην αυξανόµενη ζήτηση για τρόφιµα».

Και πρόσθεσε ότι: «Οι αγρότες και οι συνεταιρισµοί τους εκφράζουν ανησυχίες για τους νέους κανόνες της ΕΕ για τις αγορές των προθεσµιακών συµβολαίων (Mifid). Αν δεν γίνουν ξεκαθαρίσουν αυτοί οι κανόνες, οι αγρότες και οι συνεταιρισµοί θα καταχωρηθούν σαν χρηµατοοικονοµικοί δρώντες παρά το γεγονός ότι είναι οικονοµικοί δρώντες και ότι παράγουν φυσικά αγαθά. Η εφαρµογή του κανονισµού Mifid ΙΙ µπορεί να προκαλέσει περιττή γραφειοκρατία και ρυθµίσεις στη δουλειά τους που απλά οφείλονται σε παρερµηνεία ενός ευρωπαϊκού ορισµού. Αυτός ο ευρωπαϊκός ορισµός πρέπει να αναθεωρηθεί».

 

Λιγότεροι ελαιούχοι σπόροι

Απότοµη µείωση 7% αναµένεται στην παραγωγή ελαιοκράµβης στην ΕΕ σε σύγκριση µε το 2014, σύµφωνα µε νέα στοιχεία των κεντρικών ευρωπαϊκών αγροτοσυνδικαλιστικών οργανώσεων Copa-Cogeca. Ο λόγος της µείωσης βρίσκεται στην απαγόρευση των νεονικοτινοειδών, σύµφωνα µε τον Arnaud Rousseau, πρόεδρο της Οµάδας Εργασίας για τους ελαιούχους σπόρους της Copa-Cogeca.

Συνολικά η παραγωγή ελαιούχων σπόρων στην ΕΕ αναµένεται να µειωθεί κατά 4,4% κατά µέσο όρο φέτος, σε σύγκριση µε πέρσι και θα φτάσει τους 32,85 εκατ. τόνους. Αλλά όσον αφορά την παραγωγή ηλίανθου θα αυξηθούν οι σπορές κατά 1,7% στα 43,8 εκατ. στρέµµατα. 

Αµετάβλητη αναµένεται να είναι η παραγωγή ελαιούχων σπόρων στην Ελλάδα στους 215.900 τόνους σε σχέση µε την περασµένη χρονιά. Σταθερές θα παραµείνουν και οι εκτάσεις που θα σπαρθούν φτάνοντας τα 826.000 στρέµµατα και οι αποδόσεις στα 26.200 κιλά/στρέµµα.

Ειδικότερα, σύµφωνα µε τον Rousseau «η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή µε απώλειες πάνω από 1 εκατ. τόνους στη Γερµανία. Επίσης, στη Βρετανία οι παραγωγοί έχασαν το 40% της παραγωγής τους. Αυτό που είναι χειρότερο, σύµφωνα µε τον Rousseau είναι ότι «οι αγρότες δεν έχουν εναλλακτικά εργαλεία για την προστασία των ανοιξιάτικων σπορών τους µετά την απαγόρευση των νεονικοτινοειδών».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία