BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Υπερατλαντική πόρτα ανοίγεται για το ελαιόλαδο

Άνοδο εξαγωγών 31% κατέγραψε πέρσι το ελληνικό ελαιόλαδο προς την πολλά υποσχόµενη αγορά της Βραζιλίας, σύµφωνα µε έκθεση του γραφείου Οικονοµικών & Εµπορικών Υποθέσεων του Ελληνικού Προξενείου. Ωστόσο, η άνοδος του βιωτικού επιπέδου της χώρας υποδεικνύει ότι υπάρχει πολύ µεγαλύτερο περιθώριο διαείσδυσης.

Υπερατλαντική πόρτα ανοίγεται για το ελαιόλαδο

1
0
Σημαντική είναι η δυνατότητα που έχει το ελληνικό ελαιόλαδο να εισχωρήσει στην αγορά της Βραζιλίας καθώς οι Βραζιλιάνοι καταναλωτές είναι συνειδητοποιηµένοι για τα οφέλη στην υγεία από την κατανάλωση ελαιολάδου, ο πληθυσµός τους αυξάνεται ενώ αναπτύσσεται µία όλο και πιο δυναµική µεσαία τάξη που ζητά όλο και περισσότερα ποιοτικά τρόφιµα, σύµφωνα µε τα αποτελέσµατα της έκθεσης του γραφείου ΟΕΥ του γενικού προξενείου της Ελλάδας στον Αγ. Παύλο της Βραζιλίας

Η Βραζιλία αποτελεί τον 4ο µεγαλύτερο εισαγωγέα ελαιολάδου παγκοσµίως, ωστόσο το µερίδιο αξίας εισαγωγών της Ελλάδας στην αγορά της είναι πολύ χαµηλό (0,9%), σε αντίθεση µε αυτό της Πορτογαλίας (57,1%) και της Ισπανίας (20,6%). Ωστόσο, το 2014 η αύξηση των εξαγωγών µας ήταν 31%, παρά το ότι διαθέτουµε το ακτιβότερο προϊόν µεταξύ των κορυφαίων ανταγωνιστών µας, µε µέση τιµή για το προϊόν που εξήχθη τα 6 ευρώ/ κιλό και παρ’ όλο που οι εισαγωγές της Βραζιλίας, σηµείωσαν µικρή κάµψη πέρσι.

Μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχούς εισόδου στην αγορά κρίνεται ότι έχουν οι συλλογικές εξαγωγικές προσπάθειες, οι οποίες διαθέτουν το κρίσιµο µέγεθος που θα εξασφαλίσει µεγαλύτερη κάλυψη, ανταγωνιστικές τιµές, σταθερή προσφορά και επιµερισµό κόστους προώθησης και διαχείρισης της εξαγωγικής προσπάθειας. Στη βραζιλιάνικη αγορά υπάρχει υψηλός ανταγωνισµός και αυστηρές προδιαγραφές συµµόρφωσης των προϊόντων µε τα εγχώρια πρότυπα. Ωστόσο είναι  γεγονός ότι πέρσι έκαναν δυναµικό άνοιγµα και η Χιλή (6,3% αξίας των εισαγωγών) αλλά και η Τουρκία (0,3% αξίας)

Το αγοραστικό κοινό της χώρας, αναγνωρίζει και επηρεάζεται από τη µάρκα ενός προϊόντος την οποία συνδέει µε έννοιεις όπως υψηλή ποιότητα, εµπιστοσύνη και κύρος ωστόσο, σταθερά ανερχόµενος είναι και ο αριθµός των ευαίσθητων στην τιµή καταναλωτών, τάση που οι εταιρίες αξιοποιούν, µεταξύ άλλων, µε την προσφορά προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας. Η ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση ελαιολάδου είναι ακόµα χαµηλή και αντιστοιχεί σε περίπου 200 χιλιοστόλιτρα ενώ οι τιµές λιανικής διαφέρουν από τα 3,78  ευρώ έως και 11,50 ευρώ για τα 500ml

Η ελαιοκαλλιέργεια στη Βραζιλία φτάνει προς ώρας τα 5.000 στρέµµατα τα οποία εντοπίζονται στις πολιτείες Rio Grande do Sul, Sao Paulo και Minas Gerais, όπως προκύπτει από τη µελέτη του γραφείου ΟΕΥ. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται στα στρέµµατα αυτά είναι οι Picual, Arbosana και Arbequina, η ιταλική Coratina και η ελληνική Κορωνέικη. Μάλιστα, στη χώρα δραστηριοποιείται και η γενετική βελτίωση της ελιάς, µέσω εταιρίας κρατικών συµφερόντων

Η κρατική εταιρία Empresa de Pesquisa Agropecuaria de Minas Gerais (www.epamig.br) παρουσίασε το 2010 το πρώτο προϊόν γενετικής βελτίωσης, µετά από 30ετή έρευνα γα την προσαρµογή της ελιάς στο τοπικό κλίµα ενώ επιπλέον καλλιεργεί στην πολιτεία Minas Gerais όλες τις ποικιλίες που ευδοκιµούν στη Βραζιλία. Τα τελευταία χρόνια κινείται δυναµικά για τη διάδοση της καλλιέργειας στη χώρα προµηθεύοντας ετησίως 30.000 δεντρύλλια ελιάς, σε 60 παραγωγούς

Να προλάβουμε το τρένο για το τυποποιημένο «Σκαλί σκαλί χτίζουµε την αγορά τυποποιηµένου ελαιολάδου γιατί όταν είχαµε την ευκαιρία να κατακτήσουµε τις αγορές, δεν το κάναµε και τώρα κυριαρχούνται από τον ανταγωνισµό», δήλωσε ο ιδιοκτήτης της εταιρίας τυποποίησης/εµπορίας ΕΛΑΣΙΟΝ από την Ιεράπετρα, ο οποίος φέτος αγοράζει 3,20 ευρώ/κιλό και συνεργάζεται µε χιλιάδες παραγωγούς από την Κρήτη. Το ίδιο πρόβληµα βλέπει στον κλάδο και η Ειρ. Βασιλάκη της «Βασιλάκης Εµµανουήλ Α.Ε», σηµειώνοντας ότι είναι κρίµα το άριστο ελληνικό προϊόν να µην καταξιώνεται στο εξωτερικό. Η ίδια δήλωσε «Φέτος ήταν πολύ καλή χρονιά. ∆ίνουµε στον παραγωγό 3,20 ευρώ/κιλό, ενώ πέρσι ήταν στα 2,30-2,40 ευρώ».
«Η παγκόσµια κατανάλωση έχει αυξηθεί, η ζήτηση θα κρατήσει τις τιµές που λογικά θα ανέβουν σε ένα µήνα από τα 3,30 ευρώ που είναι τώρα», σηµείωσε ο Π. Μπατσάκης, πρόεδρος του Α.Σ. Αγ. Αποστόλων.
Ωστόσο συµπλήρωσε, «Πέρσι δώσαµε 750 τόνους ελαιόλαδο και φέτος 1254, από τους οποίους οι 1130 ήταν χύµα. Το τυποποιηµένο µε 3,50 ευρώ/κιλό δεν το αγοράζουν, τους φαίνεται ακριβό». Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Μεσσηνίας κ. Κατσούλης, η οποία πουλάει µόνο τυποποιηµένο, σηµείωσε ότι φέτος αγοράζουν στα 3,10-3,20 ευρώ ενώ πέρσι στα 2,50-270 ευρώ/κιλό. Επιπλέον τόνισε ότι «Φέτος έχουν 3πλασιαστεί οι πωλήσεις γιατί έχουµε αποκλειστική σχέση µε την εταιρία εξαγωγών Κωνσταντόπουλος στην Κατερίνη. Παίρνουµε προµήθεια µόνο 0,10 ευρώ/κιλό και πληρώνουµε τους παραγωγούς αµέσως».
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία