BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Πάνω 50 λεπτά η φράουλα, που έλειψε από την Ευρώπη

Ως η καλύτερη χρονιά τα τελευταία έτη µπορεί να χαρακτηριστεί η φετινή για τους φραουλοπαραγωγούς, καθώς η τιµή για τους ίδιους αυτή την περίοδο (20 µέρες πριν την εκπνοή της εµπορικής σεζόν), βρίσκεται σε υψηλά για την εποχή επίπεδα (1,40-1,50 ευρώ το κιλό για την Camarosa, την πιο διαδεδοµένη ποικιλία, 66% παραπάνω από πέρυσι, που είχε κυµανθεί στα 0,90-1 ευρώ το κιλό).

Πάνω 50 λεπτά η φράουλα, που έλειψε από την Ευρώπη

0
0
Κι αυτό λόγω της µειωµένης φετινής παραγωγής στην Ελλάδα εξαιτίας των παγετών και αρκετών προβληµατικών ριζωµάτων, που δεν αναπτύχθηκαν, αλλά και της µικρότερης καλλιεργούµενης έκτασης τόσο στην Ελλάδα όσο και σε Ισπανία και Ιταλία. Ως εκ τούτου, η ζήτηση για το ελληνικό προϊόν ήταν φέτος αυξηµένη και οι τιµές του υψηλές στις ευρωπαϊκές αγορές

Ενδεικτικά η τιµή εξαγωγής τους χειµερινούς µήνες ήταν 2-2,5 ευρώ το κιλό, κατά 78% υψηλότερα από την αντίστοιχη περσινή. Σηµειώνεται ότι τους χειµερινούς µήνες η τιµή παραγωγού για τη φράουλα ήταν στο 1,70-1,80, κατά 38% παραπάνω από πέρυσι.

Φέτος η καλλιεργούµενη έκταση σε Ηλεία και Αχαΐα, τις βασικές περιοχές της καλλιέργειας στην Ελλάδα, µειώθηκε (κατά περίπου 1.500 στρέµµατα) από πέρυσι, που είχαν καλλιεργηθεί 11.000 στρέµµατα, λόγω του ρωσικού αποκλεισµού, που προβληµάτισε πολλούς παραγωγούς.

Αυτός ήταν ο λόγος, σε συνδυασµό µε την περσινή ζηµιογόνα χρονιά, που µειώθηκε η έκταση και στην Ισπανία, όπου επικράτησαν δυσµενείς καιρικές συνθήκες, οι οποίες επέφεραν µειωµένες αποδόσεις.

Επιπλέον, η µείωση της καλλιεργούµενης έκτασης και στην Ιταλία είχε ως αποτέλεσµα τη δηµιουργία σηµαντικού ελλείµµατος στην ευρωπαϊκή αγορά τη φετινή χρονιά.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία