BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Δυνατότητα για φιξάρισμα συμβολαίων στο βαμβάκι

Την ευκαιρία για φιξαρίσματα ανοιχτών συμβολαίων έδωσε στην εγχώρια αγορά το χρηματιστηριακό ράλι τιμών για το βαμβάκι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda το οποίο μετά την τελευταία έκθεση του USDA, που προβλέπει μείωση στην παραγωγή και τα αποθέματα των ΗΠΑ το ’15-’16, πλησίασε τα 68 σεντς ανά λίμπρα από τα 62 σεντς.

Δυνατότητα για φιξάρισμα συμβολαίων στο βαμβάκι

0
0

Μάλιστα, διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι το βαμβάκι χρηματιστηριακά θα κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα από τα 68 σεντς ανά λίμπρα, που βρίσκεται τώρα μετά και τη δημοσίευση της έκθεσης του Αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας πριν λίγες μέρες, η οποία κάνει λόγο για μειωμένη παραγωγή και αποθέματα στις ΗΠΑ. Επισημαίνεται ότι πριν μια βδομάδα το βαμβάκι βρισκόταν χρηματιστηριακά στα 65,71 σεντς ανά λίμπρα. Αξίζει να αναφερθεί ότι και στη χώρα μας η νέα σοδειά αναμένεται μικρότερη από την περσινή λόγω της εκτιμώμενης καλλιέργειας λιγότερων στρεμμάτων.

Παράγοντες του κλάδου θεωρούν πως η μείωση στα στρέμματα μπορεί να φτάσει το 15%, αν και όλα θα κριθούν από τις καιρικές συνθήκες στο τέλος Αυγούστου- αρχή Σεπτεμβρίου. Η αναμενόμενη μειωμένη καλλιεργούμενη έκταση είναι και ένας λόγος που φέτος οι προπωλήσεις μας είναι λιγότερες απ’ ό,τι συνήθως. Συγκεκριμένα, αυτές έχουν φτάσει το πολύ τους 20.000 τόνους, όταν την ίδια εποχή πέρυσι πλησιάζαμε τους 50.000. Άρα, μπορούμε να πούμε ότι ο αριθμός αυτός (20.000) αντιστοιχεί στο 10% της νέας σοδειάς.

Ένας ακόμα λόγος για τις λίγες προπωλήσεις φέτος είναι και το γεγονός ότι οι εκκοκκιστές για αρκετούς μήνες επιμένουν σε τιμές σχεδόν 1-1,5 σεντ ανά λίμπρα πάνω απ’ τις αντίστοιχες τιμές των αγοραστών, με τις δύο πλευρές τη φετινή χρονιά να έχουν επιμείνει περισσότερο στις τιμές τους, ενώ στο παρελθόν η διαφορά αυτή γεφυρωνόταν ευκολότερα. Επίσης, αν και οι εμπορικοί οίκοι εξακολουθούν να έχουν ζήτηση για το ελληνικό βαμβάκι, διατηρούν κάποιες επιφυλάξεις ως προς την τιμολόγησή του λόγω και της αρνητικής δημοσιότητας που έλαβε η χώρα μας το τελευταίο διάστημα.

Στην επιφυλακτικότητα από πλευράς εμπορικών οίκων οδήγησαν πιθανώς και τα σημάδια ύφεσης της κλωστοϋφαντουργίας της Τουρκίας, που αποτελεί τον βασικότερο πελάτη μας, ενώ, επίσης, στην Αίγυπτο οι κλώστες δεν είναι ακόμα ζεστοί στο να αγοράσουν. Επιπλέον, στην Κίνα εκφράζονται ανησυχίες για την πορεία της οικονομικής ανάπτυξης, ενώ τα βραζιλιάνικα βαμβάκια (βασικός ανταγωνιστής μας αυτή την εποχή) είναι πολλά και πίσω στις πωλήσεις. Βέβαια, όλο το «παιχνίδι» όσον αφορά το εκκοκκισμένο και επομένως το σύσπορο, θα παιχτεί τον Σεπτέμβριο όταν θα βγουν τα βαμβάκια και θα διαμορφώνονται οι σποτ τιμές.

Σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία έκθεση του Αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας (USDA), που δημοσιεύθηκε πριν λίγες μέρες, η παραγωγή του 2015 των ΗΠΑ είναι μειωμένη κατά 10%, στις 13,1 εκατ. μπάλες, με βάση την πρώτη έκθεση για την παραγωγή αυτής της σεζόν, που κάνει λόγο για χαμηλότερη καλλιεργούμενη έκταση, μεγαλύτερη εγκατάλειψη και μικρότερη μέση απόδοση σε σχέση με τις εκτιμήσεις του προηγούμενου μήνα.

Επίσης, τα αποθέματα βαμβακιού, που θα υπάρχουν στην αρχή της σεζόν του 2015 στις ΗΠΑ προβλέπονται μειωμένα κατά 500.000 μπάλες χάρη στις υψηλότερες εξαγωγές το 2014-2015 απ’ ό,τι προβλεπόταν. Ωστόσο, τα τελικά αποθέματα των ΗΠΑ για το 2014-2015 θα αναθεωρηθούν όσο περισσότερο γίνονται διαθέσιμα καινούρια δεδομένα. Τέλος, η εσωτερική κατανάλωση στις ΗΠΑ το ’15-’16 έχει οριακά μειωθεί, αλλά και οι εξαγωγές είναι χαμηλότερες κατά 800.000 μπάλες εξαιτίας της χαμηλής παραγωγής.

 

Λιγότερα τα αποθέματα του προϊόντος παγκοσμίως

Χαµηλότερα παγκόσµια αποθέµατα βαµβακιού στο τέλος της προηγούµενης σεζόν εκτιµά το Αµερικανικό Υπουργείο Γεωργίας, USDA. Συγκεκριµένα, σύµφωνα µε την τελευταία έκθεσή του, που δηµοσιεύθηκε πριν λίγες µέρες, τα αποθέµατα έχουν µειωθεί κατά 2,95 εκατ. µπάλες και βρίσκονται στις 105,2 εκατ. µπάλες.

Ωστόσο, σύµφωνα µε το Bloomberg, αναµένεται µικρή αύξηση στα παγκόσµια αποθέµατα, στις 108,7 εκατ. µπάλες.  Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην έκθεση του USDA, τα εκτιµώµενα παγκόσµια αποθέµατα βαµβακιού του ’15-’16, µειώθηκαν σχεδόν κατά 3 εκατ. µπάλες αυτό το µήνα, εξαιτίας κυρίως της χαµηλότερης εκτιµώµενης παραγωγής στις βασικές χώρες παραγωγής βαµβακιού. Παράλληλα, τόσο η παγκόσµια κατανάλωση όσο και το παγκόσµιο εµπόριο έχουν αυξηθεί.

Επίσης, σύµφωνα µε το USDA, η τιµή του βαµβακιού αυξήθηκε από τα 58 στα 72 σεντς ανά λίµπρα, µε µέσο όρο τα 65 σεντς, κατά 3 σεντς παραπάνω από τον προηγούµενο µήνα.

Επίσης, εκτός από τη µείωση στην παραγωγή των ΗΠΑ, η παραγωγή αναµένεται µειωµένη κατά 1.0 εκατ. µπάλες στην Κίνα λόγω της υπερβολικής ζέστης στην Xinjiang και στην Ινδία κατά 0,5 εκατ. µπάλες εξαιτίας των λιγότερων από το αναµενόµενο φυτεύσεων µέχρι τώρα. Η παραγωγή είναι, επίσης, µειωµένη για το Ουζµπεκιστάν, αλλά είναι αυξηµένη για τη Βραζιλία, την Αυστραλία και το Πακιστάν.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία