BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Μαζεύει και τα τσόφλια το εμπόριο στα αμύγδαλα

Σταθερά ψηλά συντηρείται φέτος η τιµή στα αµύγδαλα, εξέλιξη στην οποία βοηθάει τόσο η εικόνα της διεθνούς αγοράς, όσο και η ελλειµµατική εγχώρια παραγωγή, όπως επισημαίνεται σε σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda. Οι τελευταίες πράξεις θέλουν την ψίχα να παραµένει πάνω από τα 10 ευρώ το κιλό, ενώ τα άσπαστα της ποικιλίας Τέξας, που έχει µεγαλύτερη αναλογία αµυγδάλου-ψίχας, βρίσκονται στα 4 ευρώ το κιλό στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας, µε αρκετές ποσότητες να πληρώνονται παραπάνω. Παράλληλα, οι αντίστοιχες τιµές της Φυρανιά είναι 3,50-4 ευρώ το κιλό.

Ψηλά η ζήτηση για τα αμύγδαλα

3
0

Τα υψηλά επίπεδα των φετινών τιµών οφείλονται αφενός στα προβλήµατα στην παραγωγή των ΗΠΑ, απ’ όπου προέρχεται το 80% του αµυγδάλου παγκοσµίως και µεγάλου µέρους του εισαγόµενου προϊόντος στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου, οι τιµές του εισαγόµενου αµυγδάλου αυτή την περίοδο από τις Η.Π.Α. είναι σε υψηλά επίπεδα, τάση που παρατηρείται και γι’ αυτές του ισπανικού.

Στην άνοδο των τιµών φέτος οδήγησε και η µειωµένη φετινή ελληνική παραγωγή, που σε ορισµένα κτήµατα έφτασε και το 100%, λόγω του παγετού που σηµειώθηκε την άνοιξη.

Έτσι, η ζήτηση τόσο από εµπόρους όσο και από ζαχαροπλαστεία είναι µεγαλύτερη απ’ την περσινή χρονιά που πάλι βρισκόταν σε υψηλά επίπεδα. Γενικότερα, η ζήτηση για το αµύγδαλο αυξάνεται κάθε χρόνο. «Φέτος θα κοιτάξουν να τα συγκεντρώσουν γρήγορα γιατί είναι λίγος ο αριθµός», λένε χαρακτηριστικά έµποροι αµυγδάλου στην Agrenda.

Όπως υπογραµµίζει ο παραγωγός Σταµάτης Στάµος απ’ τον δήµο Κιλελέρ, «σε ένα κτήµα µε δέντρα 7 ετών, που περίµενα µία ήπια, µεσαία παραγωγή, 15-18 κιλών το δέντρο, τελικά µιλάµε για 800 γραµµάρια το δέντρο, ούτε ένα κιλό».

Παράλληλα, σε κτήµατα του δήµου Τεµπών, όπου βρίσκεται το βασικότερο κέντρο της καλλιέργειας, που πέρυσι είχαν δώσει 300 κιλά το στρέµµα, φέτος οι αποδόσεις ήταν 30-40 κιλά, ποσότητα που αντιστοιχεί σε µείωση κατά 90%.

Η χαµηλή παραγωγή της Ελλάδας «ήρθε να προστεθεί» στην αντίστοιχη των ΗΠΑ, µε αποτέλεσµα, όπως προαναφέρθηκε, η τιµή για την ψίχα να είναι 10-10,50 ευρώ το κιλό, κατά 50% παραπάνω από πέρυσι.

Η σταθερά ανοδική ζήτηση για αµύγδαλο τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει σε αύξηση των φυτεύσεων από πλευράς παραγωγών την τελευταία τριετία ειδικά στην περιφερειακή ενότητα της Λάρισας από παραγωγούς που καλλιεργούσαν βαµβάκι ή ασχολούνταν ήδη µε την αµυγδαλοκαλλιέργεια.

Βέβαια, πρέπει να επισηµανθεί ότι απ’ τον έκτο χρόνο τα δέντρα δίνουν παραγωγή, ενώ κάθε 6-7 χρόνια χρειάζονται ανανέωση και το κόστος καλλιέργειας ξεπερνάει τα 300 ευρώ το στρέµµα.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία