BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Μείωση 21% στην παραγωγή ζάχαρης της ΕΕ

Λιγότερη κατά 21% σε σχέση με πέρυσι εκτιμάται η φετινή παραγωγή ζάχαρης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν.

Να φορολογηθεί η ζάχαρη ζητούν οι επιστήμονες

0
0
Η ευρωπαϊκή παραγωγή ζάχαρης κατά την περίοδο 2015-2016 αναμένεται να κυμανθεί σε περίπου στους 15,3 εκατ. τόνους, κυρίως λόγω της μείωσης της έκτασης καλλιέργειας ζαχαρότευτλων που σημειώθηκε το 2015 (κατά μέσο όρο στην ΕΕ σε ποσοστό -14%) σε σχέση με το 2014. Μεγάλη μείωση, πάνω από 30%, παρουσίασαν οι εκτάσεις καλλιέργειας στη Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελλάδα και τη Σουηδία. Αντίθετα μικρότερη μείωση, κάτω από 5%, σημειώθηκε στη Γαλλία και την Ουγγαρία







Σύμφωνα με την έκθεση, η μείωση των εκτάσεων καλλιέργειας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην συνεχιζόμενη φθίνουσα πορεία που ακολουθούν οι διεθνείς τιμές ζάχαρης από το 2013







Όμως εκτός της μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων παρουσιάστηκε και μείωση των στρεμματικών αποδόσεων, που όμως παρουσιάζουν σημαντικές διακυμάνσεις μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Οι κυριότερες χώρες που παρουσίασαν μείωση των στρεμματικών αποδόσεων είναι η Ρουμανία (-17%), η Κροατία (-16%) και η Πολωνία (-12%)







Πάντως η έκθεση αναφέρει ότι η μειωμένη παραγωγή της ΕΕ δεν αναμένεται να οδηγήσει άμεσα σε αύξηση των τιμών λόγω των υψηλών αποθεμάτων. Ωστόσο στο τέλος της περιόδου 2015/2016 τα ευρωπαϊκά αποθέματα αναμένεται να κυμανθούν στους 2,2 εκατ. τόνους, που θα είναι τα χαμηλότερα της τελευταίας πενταετίας



Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία