Ειδικότερα στις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις, τις οποίες δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 7 Οκτωβρίου, αναφέρονται τα εξής βασικά σημεία:
- Για το 2015 οι παραδόσεις γάλακτος της ΕΕ αναμένεται να αυξηθούν οριακά μόλις κατά 1% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
- Πάνω από το μέσο όρο θα είναι η παραγωγή σιταριού στην ΕΕ το 2015/2016 (αναμένεται να είναι πάνω από 300 εκατ. τόνους), αλλά θα υπάρχει μια σημαντική μείωση στην παραγωγή καλαμποκιού λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της ξηρασίας κατά τη διάρκεια του καλακαιριού.
- Η μεγάλη μείωση στην παραγωγή ζάχαρης της τάξης του 21% σε σχέση με την περασμένη σεζόν θα οδηγήσει σε ισορροπία την αγορά της ΕΕ το 2015/2016.
- Ακόμα μεγαλύτερη αύξηση στην προσφορά κρέατος στην ΕΕ το 2015, μετά την ανάκαμψη που σημειώθηκε το 2014, η οποία θα συνοδευτεί από μια αύξηση της τάξης του 2% στην κατά κεφαλήν κατανάλωση. Σταθερή θα είναι η ανάπτυξη του κλάδου των πουλερικών. Οι καλές εξαγωγές κρέατος και ζώντων αγελάδων στην Τουρκία θα ελαφρύνουν την πίεση στην αγορά βοδινού της ΕΕ.