BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Έξω η εικόνα παραγωγής στηρίζει το ελαιόλαδο

Χαµηλότερη των αρχικών προσδοκιών αποδεικνύεται η φετινή παραγωγή ελαιολάδου σε όλες σχεδόν τις χώρες, που αποτελούν «βαρόµετρο» για τη διαµόρφωση της παγκόσµιας αγοράς του κλάδου, γεγονός που ανοίγει παράθυρο ευκαιρίας στους Έλληνες παραγωγούς να «πιάσουν» µέση τιµή στα 3,30–3,50 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

Έξω η εικόνα παραγωγής στηρίζει το ελαιόλαδο

0
0
Στους περίπου 280.000 τόνους, ελαφρώς πιο κάτω από πέρυσι, εκτιµάται πως θα ανέλθει η φετινή παραγωγή ελαιολάδου στην Ελλάδα, ενώ και στην Ισπανία, οι αρχικές προβλέψεις για «επιστροφή» σε επιδόσεις άνω των 1,6 εκατ. τόνων, έχουν προσγειωθεί στη ζώνη των 1,250 εκατ. τόνων. Πτωτικά κινείται, επίσης, η Τουρκία, στους 150.000 τόνους, από 200.000 τόνους πέρυσι, όπως κι η Τυνησία, µε 145.000 τόνους από 185.000 τόνους το 2014 και µόνο η Ιταλία αναµένεται να έχει αύξηση παραγωγής

Πάνω από  το «ψυχολογικό φράγµα» των 3 ευρώ που θέτουν οι ελαιοπαραγωγοί «άνοιξε» η αγορά ελαιόλαδου στην Κρήτη,  παρά τις πιέσεις κυρίως λόγω των γνωστών εισαγωγών λαδιού από Τυνησία. Το πρώτο ελαιόλαδο πουλήθηκε στα Χανιά σε τιµή παραγωγού στα 3,5 ευρώ για οξύτητες µέχρι 0,3 για να ακολουθήσουν πτωτικές τάσεις.Την Πέµπτη 19 Νοεµβρίου οι τιµές παραγωγού στα Χανιά ήταν στα 3,10 – 3,20 ευρώ. Χαµηλότερα οι τιµές στο Ηρακλείο όπου διαµορφώθηκαν στα 3 ευρώ και σε ορισµένες περιπτώσεις στα 2,90 ευρώ το κιλό
Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των παραγωγών. «Το παρακάνουν οι έµποροι στο Ηράκλειο» σχολίαζαν Χανιώτες αγρότες. Συγχρόνως, οι Ηρακλειώτες παραγωγοί δεν είναι διατεθειµένοι να «αφήσουν τα όπλα» γνωρίζοντας πολύ καλά ότι τιµές κάτω από τα 3 ευρώ σε συνδυασµό µε το νέο τρόπο φορολόγησης (εάν ψηφιστούν τα µέτρα) θα καταστήσουν ασύµφορη την ελαιοκαλλιέργεια. Οι περισσότεροι επιρρίπτουν ευθύνες στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης που αποδέχθηκε την αύξηση των εισαγωγών ελαιόλαδου από την Τυνησία.

«Η µειωµένη παραγωγή σε όλους σχεδόν τους µεγάλους παίκτες του κλάδου διεθνώς είναι ένα καλό µήνυµα για τις τιµές», τονίζει ο δρ Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πρώην ερευνητής του ΕΛΓΟ ∆ήµητρα και σύµβουλος για ελαιοκοµικά θέµατα σε κυβερνήσεις ξένων χωρών. Μιλώντας σε ηµερίδα της Χαλκιδικής, στο πλαίσιο της Philoxenia, ο επιστήµονας εκτίµησε ότι, «οι µέσες τιµές παραγωγού για το ελληνικό ελαιόλαδο θα κινηθούν στα 3,30–3,50 ευρώ το κιλό, ενώ στο ποιοτικό προϊόν µε διαπιστεύσεις θα πάνε ακόµη υψηλότερα».Ωστόσο υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Σαν  καµπανάκι  κινδύνου  πρέπει να ηχούν για την ελληνική ελαιοκοµία, όπως ανέφερε ο δρ Χουρτζουλάκης το γεγονός ότι τα τελευταία τρία έτη και για περίπου ένα τρίµηνο κάθε χρόνο, η τιµή του Τυνησιακού ελαιολάδου είναι υψηλότερη από εκείνη που απολαµβάνει το ελαιόλαδο στα Χανιά. «Το ανησυχητικό έχει να κάνει µε τη διαπίστωση ότι πριν δέκα χρόνια, όταν µιλούσαµε για τυνησιακό ελαιόλαδο, το θεωρούσαµε ως λάδι υποβαθµισµένης ποιότητας». Έκτοτε, πολλά έχουν αλλάξει..

Το µήνυµα, που προκύπτει για την ελληνική ελαιοκοµία, από παράδειγµα των δύο αυτών χωρών, κατά τον κ. Χαρτζουλάκη είναι ότι ως χώρα η Ελλάδα δεν µπορεί να παίξει στη µαζική παραγωγή έξτρα παρθένου ελαιολάδου, αλλά να επικεντρωθεί στην ποιότητα Για τις νέες «δυνάµεις» που προσπαθούν να µπουν στο «παιχνίδι» της παγκόσµιας παραγωγής, ο οµιλητής τόνισε πως δεν πρέπει να προκαλούν ανησυχία ότι θα διαταράξουν την ισορροπία της προσφοράς και της ζήτησης.

ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΕΛΙ

Οι ξερικοί ελαιώνες έσωσαν φέτος τη σοδειά, αλλά πίεσαν την τιμή
 Στα επίπεδα των 60.000 µε 70.000 τόνων διαµορφώνεται, τελικώς, η φετινή παραγωγή για την πράσινη ελιά Χαλκιδικής, καθώς οι βροχές του περασµένου Σεπτεµβρίου ανέβασαν τις αποδόσεις των ξερικών ελαιώνων, αντισταθµίζοντας, εν µέρει, τις απώλειες στις ποτιστικές φυτείες. Έτσι, η µέση µείωση της σεζόν από το αρχικό 50%, περιορίστηκε στο 15%-20%
Η θετική αυτή εξέλιξη, ωστόσο, σε συνδυασµό και µε τα αποθέµατα της περσινής χρονιάς, έχουν πιέσει τις µέσες τιµές παραγωγού, κατά περίπου 10 λεπτά, έναντι του 2014
«Στα 110 κοµµάτια η τιµή φέτος είναι στο 1 ευρώ το κιλό, από 1,10 πέρυσι, ενώ αντίστοιχα στο σύνολο της παραγωγής η µέση τιµή διαµορφώνεται στα 0,75-0,80 ευρώ, από 0,85-0,90 ευρώ το 2014», εξηγεί ο πρόεδρος της ΕΑΣ Πολυγύρου Ευάγγελος Ευαγγελινός
Στην περίπτωση της κονσερβολιάς, τονίζει ο πρόεδρος της ∆ιεπαγγελµατικής οργάνωσης επιτραπέζιας ελιάς και ελαιολάδου Γιώργος Ντούτσιας, φέτος η ηρτηµένη παραγωγή είναι πολύ λίγη, και κυµαίνεται περί τους 50.000 µε 60.000 τόνους. Αντίστοιχα, η µέση τιµή της κονσερβολιάς «παίζει» στα 0,90 – 1 ευρώ το κιλό, ενώ ως «µαύρη» κινείται στα 1,20 – 1,30 ευρώ το κιλό.
Η Καλαµών, τέλος, εµφανίζει φέτος καλύτερη συµπεριφορά, λέει ο ίδιος και σηµειώνει ότι ξεκίνησαν κάποιες αγορές µε αφετηρία τα 1,50 ευρώ το κιλό στις χοντρές και τα 0,70–0,80 ευρώ για τις πολύ ψιλές. Λ. ΛΙΑµΗ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία