BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Βολική η ευρωπαϊκή ζήτηση για τα λεμόνια Αιγιαλείας

Έντονο ενδιαφέρον έχει παρουσιαστεί τις τελευταίες 20 µέρες για τα ελληνικά λεµόνια από νέες ξένες αγορές, όπως της Ουκρανίας και Λιθουανίας δεδοµένης και της µειωµένης ευρωπαϊκής παραγωγής φέτος, σε αντίθεση µε αυτήν της Ελλάδας, όπως αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

Βολική η ευρωπαϊκή ζήτηση για τα λεμόνια Αιγιαλείας

2
0
Ως εκ τούτου, οι τιµές παραγωγού στην Αιγιαλεία, ενώ συνήθως ανεβαίνανε απ’ τα µέσα Μαρτίου, αυξήθηκαν απότοµα την τελευταία βδοµάδα, στα 40 λεπτά το κιλό από τα 25 που ήταν το προηγούµενο διάστηµα. Σηµειωτέον ότι για τα βιολογικά οι τιµές παραγωγού ξεπερνούν τα 50 λεπτά το κιλό

Παροµοίως, στην Τροιζηνία τις τελευταίες µέρες τα λεµόνια πωλούνται απ’ τους παραγωγούς στα 35 λεπτά το κιλό, ενώ µέχρι τις γιορτές οι τιµές ήταν στα 15-20 λεπτά. Ωστόσο, «τα περισσότερα λεµόνια πουλήθηκαν στις τελευταίες τιµές, καθώς η συγκοµιδή τώρα βρίσκεται στο τέλος της», υπογραµµίζει ο παραγωγός από την περιοχή Παναγιώτης Παπαγγελής.

Λόγω και του ρωσικού εµπάργκο και της προσφοράς τούρκικων λεµονιών στις ευρωπαϊκές αγορές, είχε πιεστεί το ελληνικό λεµόνι, το οποίο εν τέλει «βρήκε διέξοδο», λέει χαρακτηριστικά ο ∆ηµήτρης Καββαδάς, πρόεδρος του Κηπευτικού Συνεταιρισµού Πρέβεζας. Στην περιοχή, που βρίσκεται στη µέση της συγκοµιδής, οι τιµές παραγωγού βρίσκονται στα 25-27 λεπτά το κιλό για τις µεγαλύτερες ποσότητες.

Στην Ευρώπη επικράτησαν δυσµενείς καιρικές συνθήκες τόσο στην ανθοφορία όσο και στην καρπόδεση, µε αποτέλεσµα η παραγωγή να αναµένεται στους 1,3 εκατ. τόνους περίπου. Για παράδειγµα, στην Ισπανία η παραγωγή είναι µειωµένη, καθώς τα µεγέθη δεν ήταν τα αναµενόµενα λόγω των υψηλών θερµοκρασιών, της απουσίας βροχών και της πρώιµης έναρξης της φετινής συγκοµιδής.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία