BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα berries της βιολογικής

Σε εξειδικευµένα προϊόντα πρέπει να στραφούν οι µικρότεροι παίκτες της παγκόσµιας αγοράς µαλακών φρούτων -berries- προκειµένου να επιβιώσουν, τόνισε η αναλύτρια της Rabobank, Cindy Van Rijswick, στο Παγκόσµιο Συνέδριο για τα Berries το ’16 που έγινε στο Ρότερνταµ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Agrenda.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα berries της βιολογικής

2
0
Συγκεκριµένα, η αναλύτρια πρότεινε στους µικρούς παραγωγούς να στραφούν στις κόκκινες ποικιλίες berries και στα βιολογικά.  Σύµφωνα µε την ίδια, καθώς η αγορά ωριµάζει, θα κυριαρχείται από 10-15 µεγάλους παίχτες που θα έχουν τη δυνατότητα να προµηθεύουν τους πελάτες λιανικής όλο το χρόνο.

«Ο αυξανόµενος αριθµός καταναλωτών που είναι πρόθυµοι να πληρώσουν παραπάνω για ποιοτικό προϊόν θα οδηγήσει στη δηµιουργία νέων βελτιωµένων ποικιλιών, που συνδυάζουν καλή γεύση και µακρά διάρκεια ζωής στο ράφι», τονίστηκε στο Συνέδριο.

Αξίζει να αναφερεθεί ότι αν και οι κορυφαίες ευρωπαϊκές χώρες παραγωγής αυτών των φρούτων είναι η Σερβία και η Πολωνία, η Ουκρανία αυξάνει ραγδαία τις εξαγωγές της που έφτασαν τους 24.000 τόνους το πρώτο µισό της φετινής σεζόν, καταγράφοντας αύξηση 56% από πέρυσι.

Η ζήτηση για το προϊόν από την Ευρώπη είναι αισθητή, σύµφωνα µε ρεπορτάζ του Freshplaza, αλλά αφορά κυρίως τα βιολογικά που εξάγονται κατεψυγµένα. Η ζήτηση για τα τελευταία στην Ευρώπη βαίνει αυξανόµενη χάρη στο όλο και πιο έντονο ενδιαφέρον για υγιεινό τρόπο ζωής.

Εδώ να σηµειωθεί ότι ο Συνεταιρισµός του Κιέβου προτείνει στους καλλιεργητές να ασχοληθούν µε τη βιολογική παραγωγή berries, καθώς η παραγωγή των συµβατικών είναι µη επικερδής εκεί λόγω της αύξησης στις τιµές των εισαγόµεων λιπασµάτων σε συνδυασµό µε την υποτίµηση του εθνικού νοµίσµατος. Μάλιστα, σύµφωνα µε Ουκρανούς εξαγωγείς, η ενασχόληση µε την παραγωγή βιολογικών berries και τις εξαγωγές τους στην Ε.Ε. αποφέρουν κέρδος πάνω από 200% το χρόνο.


Λιγότερα αναμένονται τα πρώιμα εγχώρια κεράσια Ακαρπία κατά 90% περίπου παρατηρείται στις πρώιμες ποικιλίες κερασιών στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας λόγω ενδεχομένως της απουσίας παγετού το χειμώνα.

Σύμφωνα με τους παραγωγούς, οι ποικιλίες αυτές χρειάζονται 1.000 ώρες χαμηλών θερμοκρασιών για να αναπτυχθούν σωστά. Όπως λένε στην Agrenda, η χρονιά φέτος αναμένεται πρώιμη κατά 15-20 μέρες περίπου σε σχέση με πέρυσι που η συγκομιδή ξεκίνησε γύρω στις 15-20 Μάη.

Και στην Ιταλία παρατηρείται πρωιμότητα κατά 10 μέρες περίπου, με τις συγκομιδή για τα πρώτα κεράσια να αναμένεται μετά τις 26 Απριλίου.

Στην Τουρκία τα κεράσια πουλήθηκαν σε δημοπρασία περίπου στο 1 ευρώ το κιλό και οι παραγωγοί αναμένουν φέτος ότι η σεζόν θα είναι καλή, σε αντίθεση με την περσινή.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία