BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Ξανά ανοδικά ο GDT, εκτιμήσεις για μείωση γαλαπαραγωγής στην ΕΕ

Άνοδο κατά 2,6% στις 674 μονάδες σημείωσε, κατά την τελευταία δημοπρασία στις 17 Μαΐου, ο δείκτης γαλακτοκομικών προϊόντων Global Dairy Trade (GDT) της Fonterra από τις 656 μονάδες στις αρχές του μήνα. Αυτή η άνοδος, σύμφωνα με τους διεθνείς αναλυτές προέκυψε εν μέσω προβλέψεων για ενδεχόμενη μείωση της γαλακτοπαραγωγής στην ΕΕ λόγω των χαμηλών τιμών του προϊόντος και του κρύο καιρού στα κράτη μέλη της Βόρειας Ευρώπης.

Ξανά ανοδικά ο GDT, εκτιμήσεις για μείωση γαλαπαραγωγής στην ΕΕ

0
0
Πιο αναλυτικά, τη μεγαλύτερη άνοδο στα γαλακτοκομικά προϊόντα του GDT σημείωσαν οι τιμές στο βουτυρόγαλα σε σκόνη σκαρφαλώνοντας κατά 16,2% στα 1,545 δολάρια Ν. Ζηλανδίας/κιλό από τα 1,366 δολάρια Ν. Ζηλανδίας/κιλό στις 3 Μαΐου.

Επίσης, αύξηση κατά 4,9% από τις αρχές Μαΐου σημείωσαν οι τιμές για την άνυδρη λιπαρή ουσία του γάλακτος. Και η αμέσως επόμενη αύξηση κατά 3,8% ήταν για τις τιμές του βουτύρου.

Ενώ, οι τιμές για το πλήρες γάλα σε σκόνη (WMP), που αντιπροσωπεύει την πλειοψηφία των προϊόντων που πωλούνται στις δημοπρασίες αναφοράς του GDT, ανέβηκαν κατά 3,0% στα 2,252 δολάρια Ν. Ζηλανδίας/κιλό. Πρόκειται για το υψηλότερο σημείο που έχουν φτάσει μέχρι στιγμής για φέτος οι τιμές για το πλήρες γάλα σε σκόνη
Σε αντίθεση με το πλήρες γάλα σε σκόνη το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη (SMP) σημείωσε πτώση κατά 0,9% στα 1,658 δολάρια Ν. Ζηλανδίας/κιλό.



Την ίδια ώρα, οι μεταποιητές στην ΕΕ έχουν θέσει ως προτεραιότητα την παραγωγή SMP, μετά την απόφαση της Κομισιόν για διπλασιασμό των ποσοτήτων παρέμβασης για το προϊόν από τους 109.000 σε 218.000 τόνους

Περιορισμός παραγωγής στην ΕΕΑξίζει να σημειωθεί πως στην Ιρλανδία, όπου η γαλακτοπαραγωγή ήταν ιδιαιτέρως ισχυρή καθώς ενθαρρύνθηκε από την κυβέρνηση και τη βιομηχανία της χώρας, κάποιοι μεταποιητές όπως η Arrabawn και η Aurivo, αποκάλυψαν στα μέσα Μαΐου περικοπές τιμών της τάξης του 1 σεντ του ευρώ ανά λίτρο

Ωστόσο, στη Βρετανία, η οποία επίσης αύξησε σημαντικά πέρσι την παραγωγή της, στο τέλος Απριλίου σημειώθηκε μείωση του όγκου παραγωγής κατά 4% σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα πριν από ένα χρόνο. «Αυτή την άνοιξη η βρετανική γαλακτοπαραγωγή φαίνεται να είναι στο χαμηλότερο σημείο της σε σχέση με το 2013-2014», ανέφερε το τμήμα γαλακτοκομικών DairyCo του Αγροτικού και Φυτοκοµικού Αναπτυξιακού Συµβουλίου της Βρετανίας (AHDB).

«Οι χαμηλές τιμές, οι υγροί βοσκότοποι και η κάτω από τον μέσο όρο ανάπτυξη του γρασιδιού βοήθησαν ώστε να μειωθεί η γαλακτοπαραγωγή», σύμφωνα με εκπροσώπους του AHDB- DairyCo, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι «αντίστοιχες συνθήκες σημειώθηκαν και σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, οπότε η γαλακτοπαραγωγή της ΕΕ δεν θα είναι τόσο υψηλή όσο αρχικά αναμενόταν»

(Πηγή: agrimoney.com)
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία