BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Σε πτώση οι τιμές ευρωπαϊκού γάλακτος ως το 2017

Οι τιμές του γάλακτος στην Ευρώπη, θα συνεχίσουν να πέφτουν και φέτος, χωρίς να υπάρχει πιθανότητα βελτίωσης μέχρι το 2017, καθώς η υπερ-παραγωγή στις νότιες περιοχές συνεχίζει να αυξάνεται, όπως ανέφεραν οι Γάλλοι γαλακτοπαραγωγοί.

Ευρωπαϊκό πακέτο βοήθειας 28 εκατ. ευρώ για τους γαλακτοπαραγωγούς της Βαλτικής

4
0
Στο τέλος Μαρτίου, ο όγκος γάλακτος που συγκεντρώθηκε στις φάρμες της Ευρώπης αυξήθηκε κατά 4-5%, όπως ανέφερε ο Τζιανπάολο Σκριράτι, πρόεδρος της ένωσης γαλακτοπαραγωγών Syndilait.

Οι ευρωπαίοι γαλακτοπαραγωγοί παλεύουν με τις χαμηλές τιμές, που πυροδοτήθηκαν από το ρωσικό εμπάργκο στα αγαθά της δύσης, τις χαμηλότερες εισαγωγές γάλακτος από την Κίνα και τη διάλυση των ποσοστόσεων παραγωγής της Ε.Ε. πέρυσι, φουσκώνοντας το κύμα διαμαρτυριών των γαλακτοπαραγωγών στη Γαλλία.

«Το 2016, θα είναι μία ακόμη χρονιά υπερπαραγωγής γάλακτος, κυρίως επειδή έχουμε μεγάλα αποθέματα από τα προηγούμενα χρόνια. Το ερώτημα είναι, πότε θα τελειώσει όλο αυτό;», ανέφερε ο Σκριράτι, που είναι και επικεφαλής της Candia, τμήματος του κορυφαίου γαλακτοπαραγωγικού συνεταιρισμού Sodiaal.

Η Κομισιόν το Μάρτιο ανέφερε, πως ο όγκος του γάλακτος που θα μεταφερθεί στα εργαστήρια γαλακτοπαραγωγής της Ευρώπης, θα φθάσει το 2016 τους 153,8 εκατ. τόνους, ποσό αυξημένο κατά 1,4% σε σχέση με πέρυσι.

Η αυξημένη φετινή παραγωγή οφείλεται κυρίως σε χώρες, όπως η Ιρλανδία, η Δανία και πιθανώς η Βρετανία, όπως ανέφερε η Κομισιόν.

«Όσον αφορά στο βούτυρο και τη σκόνη γάλακτος, έχουμε φθάσει στα χειρότερα σημεία λόγω της δημόσιας αποθήκευσης της Ε.Ε.. Σχετικά με το γάλα, αναμένουμε τα επίπεδα να είναι ακόμη χειρότερα», ανέφερε η Καρολίν Λε Πουλτιέ, γενική διευθύντρια του γαλακτοκομικού συνεταιρισμού Cniel.

Αλλάζουν οι καταναλωτικές συνήθειες

Οι τιμές ευρωπαϊκού γάλακτος, μειώθηκαν πάνω από 11% κατά μέσο όρο ως το Μάρτιο του 2016, με πτώση 8% στη Γαλλία, όπως ανέφερε η Eurostat. Οι Γάλλοι γαλακτοπαραγωγοί, που αναφέρουν πως προσπαθούν να μειώσουν την τοπική παραγωγή, κατηγορούν κυρίως τους βόρειους συναδέλφους τους που αύξησαν τόσο πολύ τις ποσότητες παραγωγής.

«Είμαστε σε οικονομικό πόλεμο. Προφανώς άλλες χώρες δεν έχουν την ίδια πολιτική και θα πρέπει να το καταπολεμήσουμε αυτό», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Syndilait, Εμανουέλ Βασενέ.

Αλλά και η ζήτηση είναι ασθενής. ΟΙ πωλήσεις γάλακτος σε σούπερ μάρκετ της Γαλλίας, έπεσαν κατά 2,5% πέρυσι στα 2,6 δις λίτρα, εξαιτίας της αλλαγής των καταναλωτικών συνηθειών, καθώς οι Γάλλοι πλέον καταναλώνουν μικρότερες ποσότητες πρωϊνού, ανέφερε η Syndilait. Την ίδια στιγμή, οι εξαγωγές έπεσαν 3% συγκριτικά με το 2014, εξαιτίας των χαμηλότερων εξαγωγών στην Κίνα αλλά και λόγω ορισμένων ελαιοπαραγωγικών χωρών, όπου τα έσοδα έχουν πληγεί από την πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου. Ωστόσο, οι εξαγωγές γάλκτος θα μπορούσαν να αυξηθούν μακροπρόθεσμα καθώς οι αναδυόμενες αγορές στρέφονται στις ζωϊκές πρωτεϊνες, ανέφερε ο Σκριράτι.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία