BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Απλώνονται στην Ευρώπη τα berries

Και στην δυτική Ευρώπη αυξάνεται τα τελευταία χρόνια η έκταση των µαλακών φρούτων (σµέουρα, µύρτιλα, βατόµουρα), τα οποία καλλιεργούνται κυρίως στην ανατολική και κεντρική Ευρώπη (Ρουµανία, Πολωνία, Βουλγαρία). Στην Ελλάδα, από την άλλη, κυριαρχεί η επιφυλακτικότητα από πλευράς παραγωγών, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Agrenda.

Απλώνονται στην Ευρώπη τα berries

2
0
Παρόλο που για τα ελληνικά σµέουρα, βατόµουρα, µύρτιλα υπάρχει ιδιαίτερη ζήτηση από τις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες, όπουλόγω της ηλιοφάνειας στην Ελλάδα, τα εν λόγω φρούτα έχουν περισσότερες ανθοκυανίνες, αυτή δεν µπορεί να αξιοποιηθεί στο έπακρο λόγω µικρής παραγωγής. «∆εν έχουµε τέτοια παραγωγή που να µπορούµε να κλείσουµε συµφωνίες και εξαρτώµαστε από χώρες, που έχουν παραγωγή και καθορίζουν τις τιµές», λέει ο Π. Κωνσταντινίδης, γεωπόνος και ιδιοκτήτης των οµώνυµων φυτωρίων στις Σέρρες.

Η εταιρεία «Φυτώρια Σερρών Κωνσταντινίδη» διαθέτει µονάδα µεταποίησης των παραπάνω φρούτων, συµπεριλαµβανοµένης της αρώνιας κ.ά., που θα τεθεί σε λειτουργία πρώτη φορά φέτος. Σύµφωνα µε τον κ. Κωνσταντινίδη η εταιρεία προχώρησε στη µεταποίηση γιατί πιστεύει στις δυνατότητες των φυτών και είδε ότι υπάρχει µέλλον για τα προϊόντα δεδοµένης της ζήτησης στο εξωτερικό, λόγω των θετικών επιπτώσεων στην υγεία. Επίσης, από τον καρπό της αρώνιας µπορεί να βγάλει κανείς πάνω από 50 διαφορετικούς κωδικούς

Αξίζει να σηµειωθεί ότι µες σε µία τετραετία ένα στρέµµα αρώνια δίνει 2 τόνους παραγωγή, ενώ τα έξοδά της είναι 400-500 ευρώ το στρέµµα και η τιµή στους παραγωγούς των Σερρών γύρω στο 1 ευρώ το κιλό.
«Η αρώνια, της οποίας η έκταση κινείται ανοδικά τα τελευταία 3 χρόνια, είναι εύκολη καλλιέργεια, χωρίς ασθένειες και το προϊόν µπορεί να διατηρηθεί έως και πέντε εβδοµάδες, αλλά δέχεται ανταγωνισµό από τις εισαγόµενες των Βαλκανίων», λέει στην Agrenda o Λευτέρης Γιαλετζής υπεύθυνος παραγωγής και πωλήσεων της Ulterberry.

Παράλληλα, οι τιµές στους παραγωγούς για τα µύρτιλα (blueberry) στις Σέρρες είναι 2-2,50 ευρώ το κιλό ανάλογα µε την ποιότητα. Ωστόσο, οι παραγωγοί είναι επιφυλακτικοί, καθώς αρκετοί συνάδελφοί τους δεν έχουν πληρωθεί ακόµα από συνεταιρισµούς της Β. Ελλάδας για προϊόντα εναλλακτικών καλλιεργειών της περσινής χρονιάς. «Εµείς αναγκαστήκαµε να κλείσουµε και κάποιους τόνους απέξω», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντινίδης. Η αρώνια υπολογίζεται στα 200.000 στρέµµατα πανελλαδικά. «Τα πιο δηµοφιλή στους καταναλωτές είναι τα σµέουρα και βατόµουρα», σηµειώνει ο κ. Γιαλετζής.

Βέβαια, αν και οι Έλληνες καταναλωτές άρχισαν να γνωρίζουν για τις ιδιότητες αυτών των φρούτων, αυτά και οι χυµοί τους δεν έχουν ιδιαίτερη ζήτηση στην εγχώρια αγορά λόγω των σχετικά υψηλών τιµών που έχουν. Έτσι, «εµείς ευελπιστούµε ότι θα υπάρξει συνεργασία µε κάποια από τις 15 χώρες που έχουµε εκθέσει τα προϊόντα µας», επεσηµαίνει ο κ. Γιαλετζής που παράγει χυµούς και µαρµελάδες από τα παραπάνω φρούτα.

Τα βατόμουρα και τα σµέουρα δίνουν παραγωγή την 3η χρονιά σε αντίθεση µε την αρώνια, που δίνει σε µία τετραετία-πενταετία. Ωστόσο, τα σµέουρα είναι περισσότερο ευαίσθητα και µες σε 3 µέρες πρέπει να πωληθούν από τους παραγωγούς. Στην Ουέλβα της Ισπανία, που καλλιεργούσαν φράουλες για 10ετίες λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών, οι παραγωγοί στράφηκαν στα σµέουρα, µύρτιλα και βατόµουρα, εξαιτίας των ασύµφορων τιµών της φράουλας. 





Περισσότερα σμέουρα, μύρτιλα, βατόμουρα σε Ισπανία κι Ιταλία

Ραγδαία έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια οι εκτάσεις µε σµέουρα, µύρτιλα και βατόµουρα στην Ουέλβα της Ισπανίας, που παραδοσιακά εδώ και δεκαετίες καλλιεργούνται φράουλες καθώς ήταν η περιοχή µε τις πλέον κατάλληλες κλιµατικές συνθήκες για αυτές.

Ωστόσο, πλέον η έκταση των σµέουρων, µύρτιλων και βατόµουρων έχει διπλασιαστεί, αφού οι παραγωγοί λόγω των τιµών της φράουλας αναγκάστηκαν να αναζητήσουν άλλες καλλιέργειες.

Όπως λέει ο παραγωγός Luis Cabezas σε ρεπορτάζ του Freshplaza, οι φραουλοπαραγωγοί είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση επειδή δεν ξέρουν τι να κάνουν για να πληρώνονται ικανοποιητικά, καθώς η βιοµηχανία και οι έµποροι µείωσαν τις τιµές. Ενδεικτικό είναι ότι στο τέλος της συγκοµιδής φέτος οι καταναλωτές πλήρωσαν σχεδόν 2,50 ευρώ το κιλό για τις φράουλες, ενώ οι παραγωγοί 0,65 τη στιγµή που το µέσο κόστος παραγωγής είναι γύρω στο 0,42 ευρώ το κιλό.

Στην Ιταλία όλο και περισσότερες εταιρείες αφιερώνουν 3.000-5.000 στρέµµατα στα µαλακά φρούτα τα τελευταία χρόνια. Στην εν λόγω αγορά τα αγαπηµένα είναι τα βατόµουρα και τα µύρτιλα και ακολουθεί η σταφίδα.

Βέβαια, είναι αναγκαία ακόµα η ενηµέρωση τόσο των παραγωγών όσο και των καταναλωτών προκειµένου να εντάξουν τα συγκεκριµένα φρούτα στην καθηµερινή διατροφή τους και όχι µόνο στα γλυκά, λέει ο φυτωριούχος Gilberto Molari.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία