BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Με κόνξες για δήθεν άγουρα ελέγχει την τιμή στα συμπύρηνα η βιομηχανία

Με τη ρήση της αλεπούς «όµφακες εισίν», δηλαδή άγουρα είναι, επιχειρούν να ποδηγετήσουν τις τιµές παραγωγού στα συµπύρηνα ροδάκινα οι µεταποιητικές βιοµηχανίες. Αρωγοί σ’ αυτό το παιχνίδι και κάποιοι πρόεδροι Οµάδων Παραγωγών φαίνεται να τα έχουν κάνει «πλακάκια» και τηρούν σιγήν ιχθύος για τις τιµές, παρ’ ότι οι παραλαβές έχουν προχωρήσει, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Agrenda.

Με κόνξες για δήθεν άγουρα ελέγχει την τιμή στα συμπύρηνα η βιομηχανία

1
0
Έµπειροι καλλιεργητές κάνουν λόγο για «δούλεµα» εκ µέρους των βιοµηχάνων και της ΕΚΕ, αφού το κόψιµο ανώριµων φρούτων και ειδικά της ποικιλίας Κατερίνα δεν συµφέρει ούτε τους ίδους, αφού σηµαίνει απώλεια βάρους 30-40%. 

Με δεδοµένο πάντως ότι τα ροδάκινα φέτος είναι λίγα και οι παραγγελίες που έχουν να καλύψουν οι βιοµήχανοι πολλές, οι µεταξύ τους εκκλήσεις για «αυτοσυγκράτηση» δεν επαρκούν για να παραµείνουν οι τιµές εκεί που οι εγχώριοι καθοδηγητές της αγοράς επιδιώκουν. Λέγεται µάλιστα ότι η πολύ καλή ποιότητα των πρώιµων ποικιλιών, θα κάνει την ελληνική κοµπόστα ανάρπαστη στις ξένες αγορές και τα αποθέµατα χρυσάφι.

Στη «µηχανή» που έχει στηθεί για να µείνουν πάντως χαµηλά οι τιµές παραγωγού, εποµένως το κέρδος της βιοµηχανίας να είναι διπλό, είναι η απόφαση 17 κονσερβοποιείων µελών της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ) που την περασµένη Κυριακή 10 Ιουλίου επέλεξαν να κρατήσουν κλειστές τις εισόδους των εργοστασίων και να µην παραλαµβάνουν ροδάκινα, σε µια «συµβολική», όπως υποστήριξαν, «πράξη διαµαρτυρίας», για την «απαράδεκτη» (οποίο θράσος) ποιότητα του συµπύρηνου που παραλήφθηκε την πρώτη εβδοµάδα λειτουργίας των µονάδων

Στην σχετική ανακοίνωση της ΕΚΕ γίνεται λόγος για «συγκοµιδή και παράδοση πράσινων, εντελώς άγουρων ροδάκινων»,  τα οποία, όπως αφήνεται να εννοηθεί δυσκολεύουν την παραγωγή τελικού προϊόντος υψηλών προδιαγραφών

Προφανώς και οι σχετικές συστάσεις προς τους παραγωγούς έχουν το νόηµά τους, όµως ο τρόπος και ο χρόνος που επιλέγει να θέσει το θέµα η Ένωση Κονσερβοποιών δείχνει σαφέστατα και την προσπάθεια δηµιουργίας κλίµατος συγκράτησης των τιµών παραγωγού. Όπως τονίζεται, µάλιστα, από την πλευρά των παραγωγών, η βιοµηχανία είναι σε θέση να κάνει τη διαλογή της και να σταµατήσει τους µεµονωµένους παραγωγούς από παραδόσεις ανώριµων ροδάκινων.

Η γενίκευση του προβλήµατος και η προσωρινή έστω διακοπή των παραλαβών έχει να κάνει µε την προσπάθεια να ενισχύσει τη διαπραγµατευτική θέση της βιοµηχανίας και να επιβάλει στα πρώιµα ροδάκινα που είναι φέτος και τα πολλά, τις τιµές που θέλει.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία