BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Έρχεται άνοδος στον πελτέ, αφού 'κλεισαν τα συμβόλαια

Ανάκαµψη στις τιµές εξαγωγής του τοµατοπελτέ αναµένουν οι κονσερβοποιοί, καθώς λόγω διάφορων αντίξοων για την καλλιέργεια καιρικών συνθηκών η παραγωγή σε Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία προβλέπεται µειωµένη σε σχέση µε τις αρχικές εκτιµήσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα της Agrenda. Το αρνητικό, βέβαια, είναι ότι οι τιµές για τη βιοµηχανική ντοµάτα έχουν ανακοινωθεί από όλες τις µεταποιητικές βιοµηχανίες και είναι στην καλύτερη περίπτωση στα ίδια µε τα περσινά επίπεδα (Unilever) ή ελαφρώς χαµηλότερα.

Έρχεται άνοδος στον πελτέ, αφού 'κλεισαν τα συμβόλαια

1
0
Μάλιστα, καλλιεργητές από τη Θεσσαλία επισηµαίνουν ότι οι τιµές είναι οριακά πάνω απ’ το κόστος παραγωγής.  «Με αυτές τις τιµές η καλλιέργεια βρίσκεται στα όρια της βιωσιµότητας δεδοµένων των µειωµένων αποδόσεων φέτος», λέει χαρακτηριστικά ο Χρήστος Σουλιώτης, µέλος του ∆.Σ. του Αγροτικού Συνεταιρισµού ΘΕΣΤΟ, συµπληρώνοντας ότι ο προβληµατισµός ανάµεσα στους ντοµατοπαραγωγούς είναι µεγάλος.

Ήδη φέτος πολλοί ήταν οι καλλιεργητές, οι οποίοι επέλεξαν να µην σπείρουν ντοµάτα ή έβαλαν λιγότερη στρεφόµενοι κυρίως στα όσπρια. «Αν σκεφτεί κανείς ότι η µέση τιµή του «Νοµικού» είναι 65 ευρώ ο τόνος και οι αποδόσεις φέτος είναι περίπου 10 τόνοι το στρέµµα, τα έσοδα είναι 650 ευρώ το στρέµµα, ενώ τα αντίστοιχα έξοδα, 630», αναλύει ο κ. Σουλιώτης.




Μειωµένες οι αποδόσεις τη φετινή σεζόν στη Θεσσαλία Αξίζει να αναφερθεί ότι φέτος οι αποδόσεις είναι µειωµένες στην περιοχή, καθώς οι κανονικές είναι στους 13 τόνους το στρέµµα, επίπεδα που παρατηρήθηκαν και πέρυσι. Επίσης, «η πλειονότητα των ποσοτήτων βρίσκεται σε µέτριες κατηγορίες όσον αφορά τα Brix (4-4,80).

Ο λόγος των χαµηλότερων τιµών σε σχέση µε την περσινή σεζόν όσον αφορά τις περισσότερες κατηγορίες είναι «οι χαµηλές τιµές και στην υπόλοιπη Ευρώπη και η υψηλή περσινή παραγωγή παγκοσµίως, που είχε ως αποτέλεσµα ακόµα να υπάρχουν αποθέµατα τοµατοπελτέ περισσότερα από άλλες χρονιές», σύµφωνα µε τα λεγόµενα εκπροσώπων των µεταποιητών σε συνεταιρισµούς.
Καλές οι αποδόσεις και η ποιότητα στην Ηλεία, εκτός εξαιρέσεωνΣτην Ηλεία, αν και η καλλιεργούµενη έκταση αυξήθηκε κατά 10.000 στρέµµατα, δεν υπάρχει ακόµα εικόνα για το αν αυτό θα οδηγήσει σε συνολικά αυξηµένη παραγωγή λόγω των ζηµιών που δηµιουργήθηκαν στην καλλιέργεια απ’ τις βροχοπτώσεις στις 25 Ιουνίου. «Εκτός απ’ τα χωράφια που έπαθαν ζηµιά, στα υπόλοιπα οι αποδόσεις και η ποιότητα είναι σε καλά επίπεδα», σηµειώνει ο Χρήστος Βαλλιανάτος, µέλος του ∆.Σ. της Οµάδας Παραγωγών Βιοµηχανικής Ντοµάτας, Σταφίδας και Ελαιολάδου του νομού Ηλείας

Ξεκίνησε η συγκομιδή για τους Λαρισαίους

Την έναρξη συγκομιδής βιομηχανικής ντομάτας ανακοίνωσε την Δευτέρα 1η Αυγούστου ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Λαρισαίων Αγροτών. Ο Συνεταιρισμός, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ως συνέχεια της περσινής επιτυχημένης χρονιάς υπέγραψε σύμβαση παράδοσης με τα εξής εργοστάσια: Δ. ΝΟΜΙΚΟΣ A.B.E.K., ΚΩΠΑΙΣ Α.Ε., DEL MONTE ΕΛΛΑΣ Α.Β.Ε.Ε.,DAMAVAND Α.Ε., ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ & ΕΝΕΡΓΕΙΑ Α.Ε., AGROFARM S.A.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία