BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Συντηρούνται καλές τιμές για το τελευταίο ελαιόλαδο

Οριακή η υποχώρηση που κατέγραψαν τις τελευταίες ηµέρες οι τιµές του ελαιολάδου από τα 3,30-3,36 ευρώ το κιλό που είχαν κατοχυρώσει από τον Αύγουστο έως και την προηγούµενη εβδοµάδα στη Λακωνία, σύμφωνα με δημοσίευμα της Agrenda.

Συντηρούνται καλές τιμές για το τελευταίο ελαιόλαδο

1
0
Βέβαια, όπως εκτιµούν συντελεστές του ελαιοκοµικού τοµέα, είναι πιθανό το ενδεχόµενο να ανέβουν οι τιµές από τα 3,20-3,22  που «έκατσαν» στις τελευταίες δηµοπρασίες, την Πέµπτη 15 Σεπτεµβρίου, στον Α.Σ. Ξηροκαµπίου για 38 τόνους και στον Α. Σ. Αγ. ∆ηµητρίου Ζάρακος για 95 τόνους αντίστοιχα. Οι εκτιµήσεις για άνοδο στηρίζονται στην πολύ καλή ποιότητα  που χαρακτηρίζει το ελαιόλαδο που έχει µείνει στις συνεταιριστικές οργανώσεις και στα µειωµένα αποθέµατα των Ιταλών που ενδέχεται να ενισχύσουν τη ζήτηση από τη γείτονα χώρα.

Αρκετά τα εγχώρια αποθέµατα Απ’ την άλλη, σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις των απασχολουµένων σε συνεταιρισµούς της Λακωνίας και της Μεσσηνίας, στη χώρα µας θα υπάρχουν αποθέµατα όταν θα βγουν τα φρέσκα ελαιόλαδα –σε ένα µήνα- λόγω και της απόφασης πολλών παραγωγών να κρατήσουν το ελαιόλαδό τους. Μάλιστα, η µεγάλη προσφορά ξεκίνησε από τις 30 Αυγούστου στη Λακωνία, ενώ πέρυσι ήταν µία οµαλή χρονιά από άποψη πωλήσεων. Στην περιοχή η φετινή παραγωγή αναµένεται µειωµένη σε µεγάλο βαθµό λόγω της ανοµβρίας, µε τα ξηρικά χωράφια να έχουν ζηµιωθεί υπερβολικά.

«Η παραγωγή φαίνεται ότι δε θα είναι η αναµενόµενη, καθώς λόγω των συνθηκών στην ανθοφορία, οι ελιές δε δέσανε», λέει στην Agrenda ο γραµµατέας του Α. Σ. Μολάων Πακίων, Παναγιώτης Ντανάκας.

Γενικότερα, µε εξαίρεση τη Μεσσηνία όπου αναµένεται καλή παραγωγή λόγω των βροχών, οι βασικές ελαιοπαραγωγικές περιοχές θα δουν µειωµένη σοδειά. Ενδεικτικό είναι ότι σύµφωνα µε παραγωγούς απ’ την Ηλεία, κάποιοι δεν περιµένουν ούτε το 15-20% µιας κανονικής σεζόν, λόγω της υγρασίας και των υψηλών θερµοκρασιών. Όσον αφορά το περσινό ελαιόλαδο, οι τιµές παραγωγού στην Ηλεία είναι σταθερές εδώ και 3 µήνες, στα 3-3,10 ευρώ το κιλό




 
Σταθερότητα παρουσιάζουν και στη Μεσσηνία, όπου εδώ και 6-7 µήνες είναι στα 3,10-3,20 ευρώ το κιλό.

Παράλληλα, στο Ηράκλειο «οι τιµές κυµαίνονται µεταξύ 2,95 και 3,15 ευρώ το κιλό ανάλογα µε τον τυποποιητή και την ποιότητα και τα αποθέµατα είναι περίπου 16.000 τόνοι σε συνεταιριστικές οργανώσεις, ιδιώτες και µεµονωµένους παραγωγούς», υπογραµµίζει ο Μύρων Χιλετζάκης, µέλος της διοίκησης της Ένωσης Ηρακλείου.

Σύµφωνα µε τον ίδιο, η χρονιά που έρχεται είναι µία απ’ τις δυσκολότερες για το νησί, µε τη µείωση να αναµένεται πάνω από 80%, εξαιτίας της ανοµβρίας, η οποία διήρκεσε 9 µήνες, κάτι πρωτοφανές για την Κρήτη. Όπως επισηµαίνει, η ζηµιά προέρχεται από τους θερµούς ανέµους φέτος που επηρέασαν την καρπόδεση και την ανθοφορία της ελιάς, ενώ ο ΕΛΓΑ αποδίδει τη µείωση στην ακαρπία. «Τα δέντρα που έχουν δέσει είναι ελάχιστα», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Χιλετζάκης.  

Όσον αφορά τη ζήτηση επισηµαίνει ότι οι εξαγωγές ελαιολάδου έχουν πέσει, ειδικά για το τυποποιηµένο. Αφενός στην Αµερική έχει αυξηθεί ο ανταγωνισµός από τα ιταλικά και ισπανικά ελαιόλαδα ενώ και η Κίνα µείωσε τις εισαγωγές, καθώς έχει µπει τα τελευταία χρόνια στην παραγωγή ελαιολάδου. 

Όπως προσθέτει, «οι Κινέζοι µας έλεγαν ότι θα γίνουν µαµούθ συµφωνίες µε το ελληνικό ελαιόλαδο, το οποίο δεν έγινε, αν και κλείστηκαν κάποιες συµφωνίες».

Συγκεκριµένα, σύµφωνα µε το IOC, οι κινεζικές εισαγωγές ελαιολάδου, µειώνονται από το 2011-2012 που είχαν φτάσει τους 45.968 τόνους.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία