BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Αρχή στα 4 ευρώ έκανε το φετινό έξτρα παρθένο

Με το δεξί µπήκαν στην εγχώρια αγορά οι πρώτες ποσότητες έξτρα παρθένου ελαιολάδου, καθώς οι τιµές που συµφωνήθηκαν συγκεκριµένα µεταξύ του Αγροτικού Συνεταιρισµού Αγ. Αποστόλων Νεάπολης Λακωνίας και της εταιρείας Alta Maremma αυτή την εβδοµάδα ήταν 4 ευρώ το κιλό για 112 τόνους (4 βυτία) µε οξύτητα 0,35.

Αρχή στα 4 ευρώ έκανε το φετινό έξτρα παρθένο

1
0
Βέβαια, αρκετοί συντελεστές του κλάδου επισηµαίνουν ότι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συµπεράσµατα για την πορεία των τιµών τη φετινή σεζόν, καθώς η παραπάνω εταιρεία είναι η µόνη µέχρι τώρα που έχει µπει στην αγορά του φρέσκου ελαιολάδου.

Όσον αφορά την ελαιοπεριεκτικότητα της φετινής σεζόν, στους Αγ. Αποστόλους προς το παρόν είναι «η καλύτερη των τελευταίων χρόνων», σύµφωνα µε τον πρόεδρο του συνεταιρισµού της περιοχής, Παναγιώτη Μπατσάκη, καθώς για ένα κιλό ελαιόλαδο χρειάζονται 4,5 κιλά ελιές, ενώ άλλες χρονιές η αναλογία ήταν 5-5,2 κιλά ελιές/1 κιλό ελαιόλαδο. Στην πολύ καλή ελαιοπεριεκτικότητα οδήγησε η ανοµβρία φέτος, που προκάλεσε και µείωση της παραγωγής στην περιοχή.

Γενικότερα, σε πανελλαδικό επίπεδο η φετινή παραγωγή ελαιολάδου αναµένεται µειωµένη, κατά 19%, από πέρυσι, στους 260.000 τόνους, σύµφωνα µε την τελευταία έκθεση του ∆ιεθνούς Συµβουλίου Ελαιολάδου (I.O.C.).

Έτσι, λόγω και της σηµαντικά µειωµένης φετινής παραγωγής στην Ιταλία, «είναι πολύ πιθανό οι τιµές για τους Έλληνες παραγωγούς να παρουσιάσουν αύξηση σε σχέση µε πέρυσι», εκτιµά ο διαχειριστής του Αγροτικού Συνεταιρισµού Συκέας Λακωνίας, Σωτήρης Μπατσάκης.

Ειδικότερα, η παραγωγή ελαιολάδου στην Ιταλία αναµένεται µειωµένη κατά 30-40%, στους 298.000-330.000 τόνους, σύµφωνα µε το ιταλικό Ινστιτούτο ISMEA και τον I.O.C, ενώ πολλοί συντελεστές του κλάδου στη γείτονα χώρα περιγράφουν µε περισσότερο µελανά χρώµατα την κατάσταση.

Σύµφωνα µε τη συνοµοσπονδία γεωργικών συνεταιρισµών Coldiretti, το 2016 θα είναι µία πολύ άσχηµη σεζόν για την παραγωγή ελαιολάδου της Ιταλίας, ιδιαίτερα στο κέντρο και στο Νότο λόγω των πολύ υψηλών θερµοκρασιών του ’16 και του δάκου. Ως εκ τούτου, οι τιµές για τις πρώτες ελαιοποιήσιµες ελιές του Παλέρµο ήταν 11 Οκτωβρίου στα 6,35 ευρώ το κιλό.

Αντίστοιχα, στην Ισπανία οι τιµές για το ελαιόλαδο αναµένεται να διατηρηθούν σε καλά επίπεδα, πάνω από 3 ευρώ το κιλό δεδοµένης της αναµενόµενης µειωµένης παγκόσµιας παραγωγής και της σταθερότητας της παγκόσµιας κατανάλωσης. Μάλιστα  τα αποθέµατα που βρίσκονται τώρα σε ελαιοτριβεία και συσκευαστήρια της χώρας είναι κατά 18% µειωµένα σε σχέση µε το µέσο όρο των τελευταίων ετών.

Σύµφωνα µε την τελευταία έκθεση του I.O.C., η παγκόσµια παραγωγή ελαιολάδου αναµένεται φέτος στους 2.918.000 τόνους, µειωµένη κατά 7% από πέρυσι και 30.000 τόνους χαµηλότερα από την παγκόσµια κατανάλωση, που προβλέπεται στους 2.948.000 τόνους, κατά 0,5 χαµηλότερα από πέρυσι.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία