BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Χάνουν έδαφος τα αχλάδια στο μπλοκ των 28 χωρών της Ευρώπης

Πτώση της τάξης του 8% σηµειώνει η φετινή σοδειά αχλαδιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, µιας και δεν θα ξεπεράσει τους 2,3 εκατ. τόνους λόγω δυσµενών καιρικών συνθηκών, δηλαδή κυρίως του παγετού, στα περισσότερα κράτη µέλη, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda. Σ’ αυτή την εκτίµηση καταλήγει η ιστοσελίδα Freshplaza τονίζοντας ότι µε εξαίρεση την Ολλανδία, διψήφια θα είναι τα ποσοστά µείωσης στην Ελλάδα, την Ιταλία, το Βέλγιο και την Ισπανία.

Χάνουν έδαφος τα αχλάδια στο μπλοκ των 28 χωρών της Ευρώπης

0
0

Παρά τη µείωση παραγωγής αχλαδιών κατά 145.000 τόνους στους 2,3 εκατ. τόνους το 2015-2016, η ΕΕ δεν αναµένεται να χάσει τη 2η θέση της στην παγκόσµια κατάταξη. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Κίνα, η οποία φέτος αύξησε κατά 6% την παραγωγή της στους 19 εκατ. τόνους, ως αποτέλεσµα των καλών καιρικών συνθηκών που ευνόησαν τις αποδόσεις. Συνολικά, η διεθνής παραγωγής αναµένεται στους 25,2 εκατ. τόνους αυξηµένη κατά 814.000 τόνους λόγω της υψηλότερης κινεζικής παραγωγής, που αντιστοιχεί στο 75% της διεθνούς παραγωγής.

Πιο ήπιος θα είναι ο αντίκτυπος του ρωσικού εµπάργκο σε σύγκριση µε το 2014, οπότε η ΕΕ αναγκάστηκε να αποσύρει 60.000 τόνους αχλαδιών για να αποσυµφορηθεί η ευρωπαϊκή αγορά. Για το 2016, σύµφωνα µε στοιχεία του USDA, αναµένεται να αποσυρθούν µόλις 5.500 τόνοι από την αγορά της ΕΕ. Παρόλα αυτά, µε τη ρωσική αγορά εκτός, οι εξαγωγές της ΕΕ για το προϊόν αναµένονται µειωµένες κατά 89.000 τόνους στους 328.000 τόνους, λόγω και µικρότερης φετινής σοδειάς και χαµηλότερης ζήτησης από Λευκορωσία και Βραζιλία. 

Οι µεγαλύτερες απώλειες στην ΕΕ καταγράφονται σε Ισπανία (-12%), Βέλγιο (-12,10%), Ιταλία (-11,25%). «Στην Ελλάδα η µείωση της παραγωγής κατά µέσο όρο φτάνει στο 20%. Όµως, ποικίλει ανά περιοχή. Υπάρχουν απώλειες παραγωγής ακόµα και στο 50% αλλά και στο 100%. Η ελληνική παραγωγή είναι µειωµένη λόγω του παγετού και υπάρχουν και κάποια ποιοτικά θέµατα λόγω των βροχών και της υγρασίας», σηµειώνει στην Agrenda ο Σωτήρης Ταµπόσης, υπεύθυνος της Οµάδας Αχλαδοπαραγωγών του ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου. «Γενικά, υπήρχε καλή ζήτηση από το εξωτερικό για τα ελληνικά αχλάδια», αναφέρει ο ίδιος.

Υπενθυµίζεται ότι σύµφωνα µε την Παγκόσµια Ένωση Μήλων και Αχλαδιών (WAPA), η παραγωγή της Ελλάδας υπολογίζεται µειωµένη κατά 29% στους 43.000 τόνους. Σηµειωτέον ότι αυτή την περίοδο στην ελληνική αγορά κυριαρχούν τα Κρυστάλλια και η τιµή παραγωγού είναι αυξηµένη κατά 5 λεπτά από πέρυσι και τα 65 λεπτά το κιλό. «Φέτος, η τιµή παραγωγού για τα Κρυστάλλια φτάνει τα 70 λεπτά το κιλό», επισηµαίνει ο Σωτήρης Ταµπόσης και προσθέτει: «Τώρα βγαίνουν και τα άλλα χειµερινά φρούτα, όπως είναι τα πορτοκάλια και τα µανταρίνια, οπότε µπορεί να µειωθεί η ζήτηση για αχλάδια».

Όσον αφορά τον ιταλικό και τον ισπανικό ανταγωνισµό, να σηµειωθεί ότι η παραγωγή της Ισπανίας βρίσκεται στο χαµηλότερο επίπεδο των τελευταίων 3 ετών, ενώ η Ιταλία παρά τη µικρότερη σοδειά παραµένει κορυφαία εξαγωγέας του προϊόντος στην ευρωπαϊκή αγορά, αποστέλλοντας το 90% της συνολικής παραγωγής της εντός και εκτός ΕΕ. Σηµαντική αγορά για τα ιταλικά αχλάδια και η Ελβετία, ενώ πρόσφατα µπήκε και σε Λιβύη, Ισραήλ και Σαουδική Αραβία.

Να σηµειωθεί, τέλος, ότι µε βάση τις εκτιµήσεις του Freshplaza οι εκτάσεις µε αχλαδιές στην Ισπανία θα συνεχίσουν να µειώνονται. Οι Ισπανοί παραγωγοί σταδιακά στρέφονται στα πυρηνόκαρπα, ως πιο κερδοφόρα από τα αχλάδια. Η φετινή ισπανική σοδειά δεν θα ξεπεράσει τους 306.760 τόνους, που είναι κατά 42.650 τόνους µικρότερη από πέρσι ως αποτέλεσµα των κακών καιρικών συνθηκών την άνοιξη στην Καταλονία και την Αραγονία, όπου καλλιεργείται κατά κύριο λόγο.

Ευκαιρίες για επενδύσεις στην καλλιέργεια άνοιξε το εμπάργκο

Ένα από τα πιο αγαπηµένα φρούτα των Ρώσων καταναλωτών αποτελούν τα αχλάδια και αυτό µεταφράζεται σε σταθερές πωλήσεις για το προϊόν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, σύµφωνα µε τον όµιλο Dixy έναν από τους µεγαλύτερους διακινητές φρούτων στη χώρα. Το πικ της σεζόν για τα αχλάδια ξεκινά στις αρχές της άνοιξης οπότε και είναι διαθέσιµες οι σοδειές από το νότιο ηµισφαίριο.

Οι βασικές ποικιλίες εκείνη την περίοδο είναι οι Vermont και Packham. Πριν από το εµπάργκο οι κύριοι προµηθευτές της ρωσικής αγοράς µε αχλάδια ήταν το Βέλγιο και η Ολλανδία. Τώρα για να καλύψουν την εγχώρια ζήτηση οι Ρώσοι διακινητές κάνουν εισαγωγές από Σερβία το διάστηµα Ιανουαρίου-Απριλίου και από Μάιο µέχρι και το Σεπτέµβριο προµηθεύονται από τη Ν. Αφρική, την Αργεντινή και τη Χιλή. Αξίζει να σηµειωθεί ότι από την έναρξη ισχύος του ρωσικού εµπάργκο το 2014 η Μόσχα επενδύει σηµαντικά στην καλλιέργεια αχλαδιών.

Όµως, παρά την αύξηση των επενδύσεων και την επέκταση των στρεµµάτων η παραγωγή δεν επαρκεί για να καλύψει τη ζήτηση. Φέτος, λόγω των δυσµενών καιρικών συνθηκών η ρωσική παραγωγή θα παραµείνει σταθερή στους 160.000 τόνους, ενώ οι εισαγωγές από Λευκορωσία και Αργεντινή θα φτάσουν τους 270.000 τόνους, σύµφωνα µε στοιχεία του USDA.


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία