BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Μείωση 4 ευρώ στη ντομάτα από τη Unilever για το 2017

Τιμή κατά 4 ευρώ χαμηλότερη, κυρίως για τα υψηλά Brix, ανακοίνωσε στους ντοματοπαραγωγούς της Ηλείας το εργοστάσιο της Unilever στη Γαστούνη, προκαλώντας ήδη τις έντονες αντιδράσεις των καλλιεργητών της περιοχής, που κάνουν λόγο για ασύμφορα επίπεδα.

Μείωση 4 ευρώ στη ντομάτα από τη Unilever για το 2017

0
1

Σημειωτέον ότι η άλλη βιομηχανία που δραστηριοποιείται στο νομό, ο ΚΥΚΝΟΣ, δεν έχει ακόμα ανακοινώσει το δικό της τιμολογιακό καθεστώς για τη νέα σεζόν, με τους παραγωγούς να δηλώνουν ότι θα περιμένουν να μάθουν και τις φετινές τιμές του εργοστασίου αυτού πριν λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις.

Σε πρώτη φάση, πάντως, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην ομάδα παραγωγών Αμαλιάδας με τη συμμετοχή και μελών άλλων ομάδων, οι παραγωγοί δήλωσαν πως με τέτοιες μειώσεις στις τιμές, την ώρα που αυξάνεται συνολικά το κόστος του αγρότη και υπάρχει και ο κίνδυνος του καιρού, δεν είναι διατεθειμένοι να καλλιεργήσουν τη νέα χρονιά. Στη σύσκεψη επικράτησε ένταση αφού οι παραγωγοί δηλώνουν εξοργισμένοι με αυτή την απόφαση της εταιρίας που όπως ανέφεραν παρουσιάζει μικρές μεταβολές στις τιμές που αφορούν τα χαμηλά brix και ουσιαστικά τιμωρεί το προϊόν υψηλότερης ποιότητας.

Σε δηλώσεις του, σύμφωνα με πληροφορίες από την εφημερίδα Πρωινή της Ηλείας, ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλιανάτος, τόνισε ότι «στη σύσκεψη με τους τοματοπαραγωγούς, έγινε ενημέρωση για τις τιμές που έδωσε η Unilever. Ο κόσμος είναι προβληματισμένος και με αυτές τις τιμές είναι προβληματισμένος, δεν θέλει να καλλιεργήσει για το 2017. Τα έξοδα είναι πάρα πολλά, υπέρογκα. Από τον επόμενο μήνα οι αγρότες θα πληρώνουν ΟΓΑ μηνιαίως, ο ΕΛΓΑ έχει αυξηθεί. Με αυτές τις τιμές που έδωσε η Unilever εκφράστηκε η άποψη να μην καλλιεργηθεί τομάτα στο νομό Ηλείας. Πρέπει η Unilever να κοιτάξει πάλι τις τιμές και να μας καλέσει να συζητήσουμε. Για την οικονομία της Ηλείας να καλλιεργηθεί βιομηχανική τομάτα. Ο Κύκνος ακόμα δεν μας έχει καλέσει. Περιμένουμε την πρόταση για τις τιμές του 2017 και από αυτή την εταιρία. Με τις τιμές που έδωσε η Unilever δεν επιβραβεύει το καλό προϊόν και την ποιότητα. Καλούμε την εταιρία έστω και την τελευταία στιγμή να αναθεωρήσει τις τιμές έτσι ώστε απρόσκοπτα να συνεχιστεί η καλλιέργεια της τομάτας στο νομό Ηλείας. Έχουμε δύο εργοστάσια που πρέπει να μείνουν γιατί στηρίζουν την οικονομία του νομού, αλλά με αυτές τις τιμές ο κόσμος δεν πρόκειται να καλλιεργήσει».

Οι αντιδράσεις των ντοματοπαραγωγών

«Δεν υπάρχει περίπτωση να πάω να καλλιεργήσω με αυτές τις τιμές. Έχουμε αυξήσεις σε εφόδια, πετρέλαιο, εισφορές και φόρους και μειώνουν τις τιμές για την τομάτα. Εγώ παραδίδω τα ηνία σε όποιον μπορεί» είπε μπροστά στους συναδέλφους του ο τοματοπαραγωγός Παναγιώτης Νάνος. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Σωτήρης Κακαλέτρης, από τους μεγαλύτερους παραγωγούς βιομηχανικής τομάτας στο νομό. «Θέλεις δέκα τόνους παραγωγής ανά στρέμμα για να καλύψεις το έξοδα. Ρισκάρουμε 750 ευρώ το στρέμμα για να πάρουμε 60; Το κόστος είναι μεγάλο. Δεν γίνεται να δουλέψουν όλοι στην πλάτη μας και στο τέλος του χρόνου τι να πούμε; Ότι εμείς καλλιεργούμε; Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα δουλέψουμε όχι για να βγάλουμε μεροκάματο εμείς, αλλά όλοι οι υπόλοιποι και εμείς να μην μπορούμε να βγάλουμε τις υποχρεώσεις μας. Οι εισφορές έχουν αυξηθεί και αυτό είναι μόνο ένα από τα θέματα που μας απασχολούν. Κάνεις προσπάθεια να παράξεις ποιοτικό και αναβαθμισμένο προϊόν και υποχωρεί η τιμή;»

Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Κήπος Γιάννης Αρβανιτάκης, σχολίασε μιλώντας στους συναδέλφους του ότι «έχουμε στα χέρια μας τον συνεταιρισμό και την οργάνωση των παραγωγών και μπορεί να κάνει πολλά πράγματα. Μπορεί να επέμβει σε πολλούς τομείς υπέρ του παραγωγού. Το θέμα είναι να δώσουμε δύναμη στον συνεταιρισμό να μιλήσει. Και αν δεχόμαστε τελεσίδικο ή όχι. Είναι δική μας απόφαση. Η δύναμη του συνεταιρισμού είναι η μεταξύ ας συνεννόηση. Το ότι υπάρχουν τρεις ομάδες παραγωγών στην Ηλεία, είναι θέμα ευελιξίας και όχι αντιπαλότητας. Συνεργαζόμαστε και προχωράμε μαζί. Τα μέλη να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Το τελεσίδικο δεν το δεχόμαστε. Δεν γίνεται στη δουλειά μου τελεσίδικο».

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

17-01-2017 09:06Ianos

Από όσα διαβάζει κανείς δεν μπορεί να πει εάν έχει δίκιο οι Εταιρεία ή οι Αγρότες. Μπορεί όμως να παρατηρήσει κανείς τα παρακάτω: Τους καταναλωτές τους σκέφτηκε κανείς ? Όταν στο εισόδημα του εργαζόμενου εμφανίζονται νούμερα όπως 200 ευρώ το μήνα !! Πιστεύει κανείς ότι οι τιμές θα πρέπει να αυξηθούν ή να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα, αντί να μειωθούν ? Ποιος περιμένουν να αγοράσει το προϊόν τους ? Με ποιο τρόπο βοηθούν την τοπική οικονομία οι ίδιοι ? Χρησιμοποιούν Έλληνες εργαζόμενους στις καλλιέργειες τους ή μήπως δεν βρίσκουν διαθέσιμους για να εργαστούν, όπως ισχυρίζονται κάποιοι άλλοι στην παραγωγή της φράουλας, με αποτέλεσμα όλα εκείνα τα τραγελαφικά και φασκελο-κουκουλομένα γεγονότα που δεν θέλουμε να τα ξαναθυμηθούμε ? Από τους αγρότες διαρκώς γίνεται αναφορά στο κόστος παραγωγής και οι προτάσεις πάντα είναι οι ομάδες παραγωγών και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις να ενωθούν ώστε αγωνιστικά να αντιπαλέψουν τις εξελίξεις αντί για την προσαρμογή τους στην πραγματικότητα. Ερώτημα : Πότε οι αγρότες θα χρησιμοποιήσουν τους συνεταιρισμούς και τις ομάδες τους, για λογικούς, παραγωγικούς, και αναπτυξιακούς σκοπούς όπως είναι η μείωση τους κόστους και η δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την διατήρηση της ποιότητας και την αύξηση της παραγωγής με χαμηλό κόστος ? Θεωρούν ότι η λύση του " δεν παράγω ή έλα εσύ να καλλιεργήσεις " τους τιμά και ανταποκρίνεται στην συμπεριφορά της υπόλοιπης κοινωνίας ? Δηλαδή ο αδικημένος γιατρός τι θα πεί ? Έλα εσύ να χειρουργήσεις ? Ο αδικημένος βενζινάς, " έλα εσύ να πουλήσεις ? " κλπ. Πότε θα αλλάξουν οι αγρότες την εικόνα του " μαγγίτη, πονηράκια, ατομικιστή" και κακομαθημένου πολίτη ? Η ελληνική κοινωνία θα τους περιμένει να το ξανασκεφτούν ....

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία