BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

H διεθνής ανάκαμψη οδηγεί σε άνοδο το ελληνικό γάλα

Σταθερές παραµένουν οι τιµές παραγωγού και η ζήτηση του αγελαδινού γάλακτος στις αρχές του νέου έτους στην Ελλάδα, παρότι σε άλλες ελλειµµατικές χώρες της Ευρώπης, όπως η Ιταλία, έχουν γίνει ήδη ορατά σηµάδια ανάκαµψης µε την αξία του προϊόντος να ξεπερνά τα 41 λεπτά, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda. Παράλληλα, στην ΕΕ πιο ισορροπηµένη αναµένεται ότι θα είναι η αγορά γάλακτος µέσα στο 2017, µετά από 2 χρόνια αστάθειας, σύµφωνα µε εκτιµήσεις του Αγροτικού και Φυτοκοµικού Αναπτυξιακού Συµβουλίου (AHDB) της Βρετανίας.

H διεθνής ανάκαμψη οδηγεί σε άνοδο το ελληνικό γάλα

2
0
Το ∆εκέµβριο του 2016 η τιµή του ελληνικού αγελαδινού γάλακτος για τους µεγάλους κτηνοτρόφους κυµαίνονταν γύρω 39 λεπτά, µε την αξία αυτή να µην έχει αλλάξει µέχρι σήµερα, σύµφωνα µε τον πρόεδρο του Συλλόγου Αγελαδοτρόφων Ελλάδας κ. Γεώργιο Κεφαλά. Τα βασικά προβλήµατα που αντιµετωπίζει ο κλάδος του αγελαδινού, σύµφωνα µε τον ίδιο, είναι κυρίως η υπερφορολόγηση των κτηνοτρόφων, η µείωση της ρευστότητας στην αγορά, αλλά και η υπόθεση Μαρινόπουλου, από την οποία έχουν προκύψει τεράστια χρέη στους παραγωγούς. «Έχουµε συγκρατηµένη αισιοδοξία. Αν µέσα στους επόµενους µήνες δούµε βελτίωση στα ενδογενή µας προβλήµατά, µπορούµε να ελπίζουµε σε καλύτερες τιµές όπως η υπόλοιπη Ευρώπη», τονίζει ο κ. Κεφαλάς
Χαµηλή ανταγωνιστικότητα ελέω κόστους στην ΕλλάδαΠαράλληλα, για το σοβαρό πρόβληµα επιβίωσης του κλάδου λόγω της χαµηλής ανταγωνιστικότητας τοποθετήθηκε ο καθηγητής στο Εργαστήριο Φυσιολογίας, Θρέψεως και ∆ιατροφής του Γεωπονικού Πανεπιστηµίου Αθηνών, κ. Γεώργιος Ζέρβας, από το βήµα σχετικής ηµερίδας που οργανώθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης Zootechnia. «Παρά τις σχετικά υψηλές αποδόσεις σε γάλα, που µεσοσταθµικά είναι άνω των 8 τόνων ετησίως, ανά αγελάδα, και τις υψηλότερες τιµές του γάλακτος σε επίπεδο παραγωγού, η ανταγωνιστικότητα του κλάδου παραµένει σηµαντικά χαµηλή», παρατηρεί ο καθηγητής. Βασικό αίτιο της χαµηλής ανταγωνιστικότητας, σύµφωνα µε τον ίδιο, είναι το υψηλό κόστος το οποίο οφείλεται στα υψηλά έξοδα διατροφής, στη µικρής διάρκειας παραγωγική ζωή των αγελάδων και την ανεπαρκή διαχείριση των µονάδων. Η λύση στο πρόβληµα µπορεί να δοθεί µε εφαρµογή διατροφής ακριβείας, βελτίωση της µακροβιότητας των αγελάδων και χρησιµοποίηση νέων εναλλακτικών ζωοτροφών. Παρόλα αυτά και ο καθηγητής είναι αισιόδοξος ότι µε τη διεθνή αύξηση των τιµών στα γαλακτοκοµικά προϊόντα προαναγγέλλεται άνοδος και στην Ελλάδα, αλλά και σταδιακή ανάκαµψη του κλάδου



Η ευρωπαϊκή αγορά γαλακτοκοµικών αναµένεται να είναι πιο ισορροπηµένη το 2017 παρέχοντας περισσότερη σταθερότητα στις τιµές σε σχέση µε τα δύο προηγούµενα χρόνια. Παρόλα αυτά, ο όγκος των εξαγωγών παραµένει καθοριστικός παράγοντας της σταθερότητας, σύµφωνα µε την εβδοµαδιαία συνάντηση της ευρωπαϊκής ένωσης για το Εµπόριο Γαλακτοκοµικών, Eucolait.

Αναφορικά µε την παγκόσµια παραγωγή γάλακτος το Αγροτικό και Φυτοκοµικό Αναπτυξιακό Συµβούλιο (AHDB) της Βρετανίας υποστηρίζει το πρώτο µισό του 2017 αναµένεται να βρεθεί κάτω από τα περσινά επίπεδα στις περισσότερες δυνατές στις εξαγωγές χώρες. Υπάρχει όµως η πιθανότητα η παραγωγή να αυξηθεί στο δεύτερο εξάµηνο.
Όσον αφορά στην επίσης δυνατή στις εξαγωγές Νέα Ζηλανδία, η παραγωγή της αναµένεται να περιοριστεί το πρώτο εξάµηνο του έτους, καθώς η χώρα αντιµετωπίζει σηµαντικά  προβλήµατα µε τη βόσκηση, λόγω των δυσµενών καιρικών συνθηκών. Οι ΗΠΑ, αντιθέτως,  έχουν σταθερή ανάπτυξη, λόγω βελτιωµένων αποδόσεων και των σταθερών περιθωρίων κέρδους.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία