BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Μείον 850.000 τόνοι γάλακτος στην ΕΕ στα τέλη 2016

Περίπου 44.000 κτηνοτρόφοι στο εθελοντικό σύστημα μείωσης γαλακτοπαραγωγής, λέει η Κομισιόν.

Μείον 850.000 τόνοι γάλακτος στην ΕΕ στα τέλη 2016

2
0

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μειωθεί η παραγωγή γάλακτος σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) σχεδόν κατά 850.000 τόνους το 2016.

Υπενθυμίζεται, ότι το σύστημα μείωσης της γαλακτοπαραγωγής στην ΕΕ ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι και χρηματοδοτήθηκε με 150 εκατ. ευρώ, και όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν στις 16 Μαρτίου, ήταν η ναυαρχίδα των μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ για να αντιμετωπιστεί η κρίση του γάλακτος. Μάλιστα, σύμφωνα με την Κομισιόν, βοήθησε στην ανοδική τάση των τιμών τους τελευταίους μήνες και στο να επανέλθει σε ισορροπία η αγορά.



Συμμετέχοντας την Πέμπτη 16 Μαρτίου, στη Γενική Συνέλευση της Γαλλικής Ομοσπονδίας γαλακτοπαραγωγών (FNPL) που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Λανγκρ της Γαλλίας ο Επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, δήλωσε σχετικά: «Η ΕΕ συνεχίζει να στηρίζει τους γαλακτοπαραγωγούς σε καλές και άσχημες εποχές. Όταν ανέλαβε τη θέση του Επιτρόπου το 2014, η Ευρώπη εισέρχονταν σε μια βαθιά και διαρκή κρίση των τιμών των γαλακτοκομικών προϊόντων. Βλέπαμε τα σύννεφα της καταιγίδας που ερχόταν. Και λάβαμε αποφασιστική δράση σε κάθε στάδιο της κρίσης, εξαντλώντας κάθε νομοθετικό εργαλείο στη διάθεσή μας. Το εθελοντικό σύστημα μείωσης της παραγωγής είναι ένα μέτρο το οποίο δεν είχε χρησιμοποιηθεί ποτέ πριν, αλλά είχε σαφώς επιτυχία. Υπήρξε μια αργή, αλλά αλάνθαστη ανάκαμψη των τιμών, με την αγορά του γάλακτος να σημειώνει μια ανοδική τάση για αρκετούς μήνες. Οι τιμές του γάλακτος κατά μέσο όρο στους παραγωγούς της ΕΕ έχουν αυξηθεί κατά 31% από το περασμένο καλοκαίρι στα 33,7 λεπτά το κιλό το Φεβρουάριο του 2017. Είναι αυτό μια τέλεια ανάκαμψη; Φυσικά και όχι. Όμως, είναι μια απόδειξη ότι τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση; Θα έλεγα πως ναι».

Σύμφωνα με τα τελικά αριθμητικά στοιχεία από τα κράτη μέλη για την 1η περίοδο μείωσης της παραγωγής (Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2016), 43.968 γαλακτοπαραγωγοί μείωσαν κατά 851.700 τόνους το παραγόμενο γάλα στην ΕΕ. «Η ευρεία αφομοίωση του συστήματος και η συνακόλουθη ανάκαμψη των τιμών αποδεικνύουν ότι ανταποκρίθηκαν τόσο στις προσδοκίες των παραγωγών όσο και στις ανάγκες της αγοράς», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της η Κομισιόν.

Να σημειωθεί ότι μέρος των 150 εκατ. ευρώ που δεν θα χρησιμοποιηθούν θα παραμείνουν διαθέσιμα ως αγροτικές δαπάνες και θα χρηματοδοτήσουν άλλα μέτρα αγοράς που ενδεχομένως να κριθούν αναγκαία στον αγροτικό τομέα.

Τα τελικά αριθμητικά στοιχεία για τη 2η περίοδο μείωσης της παραγωγής (Νοέμβριος 2016-Ιανουάριος 2017)  θα γίνουν γνωστά στις αρχές Απριλίου και έτσι θα υπάρχει ακόμη πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την εφάπαξ εφαρμογή του μέτρου αυτού από την Κομισιόν.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία