BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Συν 33% φέτος οι τιμές παραγωγού για τις λίγες πατάτες θερμοκηπίου

Παραµένουν στα υψηλά επίπεδα των 60 λεπτών το κιλό οι τιµές παραγωγού για την θερµοκηπιακή πατάτα εαρινής σοδειάς στον κάµπο της Ηλείας, καθώς αφενός µπήκαν φέτος λιγότερα στρέµµατα και αφετέρου ακόµα δεν έχει ξεκινήσει η παραγωγή από τη Λακκόπετρα Αχαΐας, η οποία αναµένεται από τη 2η εβδοµάδα του Απριλίου και θα βρεθεί στο φουλ λίγο µετά από το Πάσχα, σύμφωνα με ρεπορτάζ Agrenda

Συν 33% φέτος οι τιμές παραγωγού για τις λίγες πατάτες θερμοκηπίου

4
0
 Την ίδια ώρα, συνεχίζουν οι αθρόες εισαγωγές πατάτας από την Αίγυπτο µε παραγωγούς από Θήβα, Καλαµάτα και Ηλεία να καταγγέλλουν στην Agrenda ότι µπορεί να έχουν πιο ανταγωνιστικές τιµές της τάξης των 32-35 λεπτών το κιλό λόγω του φθηνότερου κόστους παραγωγής (σσ. ειδικότερα πιο φθηνά µεροκάµατα) ωστόσο έχουν ποιοτικά θέµατα και τα πρότυπά τους όσον αφορά τη χρήση φυτοπροστατευτικών είναι πολύ πιο χαµηλά από τα αντίστοιχα που υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση



Πίεση από τις αιγυπτιακέ

«Οι ελληνικές πατάτες έχουν πολύ καλή ποιότητα γι’ αυτό και έχουν διπλάσια τιµή από τις αιγυπτιακές. ∆εν συγκρίνονται. Ωστόσο, το πρώτο τρίµηνο του 2017 πάνω από 30.000 τόνοι µε πατάτες Αιγύπτου εισήγαγε η χώρα µας», αναφέρει στην Agrenda ο Γιώργος Γκούµας, γενικός διευθυντής της Agrexpo που έχει την έδρα της στην Καλαµάτα. Στο ίδιο µήκος κύµατος και ο παραγωγός από τη Θήβα Γιάννης Χρόνης υπογραµµίζει το γεγονός ότι: «το µεγαλύτερο ποσοστό της εισαγόµενης πατάτας είναι από την Αίγυπτο. Ως εκ τούτου οι τιµές δεν ανεβαίνουν ψηλότερα παρόλο που δεν υπάρχουν ελληνικές καθώς έρχονται αθρόες εισαγωγές από Αίγυπτο κυρίως αλλά και από Κύπρο, Γαλλία, Γερµανία και ∆ανία».

Πολύ λίγες τώρα οι φρέσκιες ελληνικές πατάτες
Όσον αφορά τις τιµές ο ίδιος τονίζει ότι: «αυτό το διάστηµα ο παραγωγός πληρώνεται στο χωράφι µε 60 λεπτά το κιλό. Βέβαια, συνολικά σε Ηλεία και Αχαΐα η θερµοκηπιακή καλλιέργεια ανοιξιάτικης πατάτας δεν ξεπερνά τα 900 στρέµµατα»

Από την πλευρά του ο παραγωγός Γιώργος Κατσάπης από τα Λεχαινά αναφέρει ότι και οι αποδόσεις φέτος είναι µειωµένες λόγω του καιρού. «Φέτος, δεν υπερβαίνουν τους 2-2,5 τόνους το στρέµµα όταν πέρσι λαµβάναµε 4-5 τόνους το στρέµµα», λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά.  Όσον αφορά τις τιµές ο ίδιος σηµειώνει ότι γύρω από τα 60 λεπτά το κιλό, αυξηµένες από πέρσι και τα 45-50 λεπτά το κιλό όµως και το κόστος παραγωγής είναι υψηλότερο όπως και η φορολογία µε αποτέλεσµα οι παραγωγοί να µην προχωρούν σε επενδύσεις στις καλλιέργειές τους

Ισχυρό εισαγωγικό ενδιαφέρον από την Ευρώπη
Καθώς είναι πολύ λίγα τα στρέµµατα της θερµοκηπιακής πατάτας η συγκοµιδή θα έχει ολοκληρωθεί µέσα στις επόµενες δύο εβδοµάδες, πριν βγουν οι υπαίθριες από τη Μεσσήνη και τη Λακκόπετρα. 

«Αν ξεκινήσει η υπαίθρια πατάτα από την Αχαΐα περί τα µέσα Απριλίου θα έχει τελειώσει αυτή της Καλαµάτας, µιας και φέτος είναι µειωµένα τα στρέµµατα στην περιοχή κατά 20-25%», επισηµαίνει ο Γιώργος Γκούµας. Επιπλέον, σύµφωνα µε τον ίδιο, υπάρχει φέτος ζωηρή ζήτηση για πατάτες από την Ευρώπη µιας και είχε ζηµιές η Ισπανία, οπότε εκτιµά ότι θα γίνουν εξαγωγές τον Απρίλιο και θα απορροφηθούν ποσότητες. «Παραµένω λίγο αισιόδοξος ότι δεν θα δούµε απότοµες πτώσεις των τιµών παραγωγού στην πατάτα, αλλά θα πρέπει να δούµε τι θα γίνει µε τις εξαγωγές. Επιπλέον, ανεβαίνει η κατανάλωση φρέσκιας πατάτας από το Μάιο και µετά», τονίζει ο γενικός διευθυντής της Agrexpo.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία