Πιο αναλυτικά, προβλέπεται μια τιμή παραγωγού για το γάλα κοντά στα 6,25 δολάρια (Νέας Ζηλανδίας) το κιλό για τη σεζόν 2017/2018. Αυτή η εκτίμηση της Rabobank είναι πιο ψηλά από τα 6 δολάρια (Νέας Ζηλανδίας) το κιλό που έχει προβλέψει η κορυφαία συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία της χώρας η Fonterra για την τρέχουσα σεζόν 2016/2017
Συγκεκριμένα, στην έκθεση με τίτλο: «Ο γαλακτοκομικός τομέας της Νέας Ζηλανδίας- Ξαφνική τροπή» της Rabobank, η αναλύτρια της επενδυτικής τράπεζας Emma Higgins εκτιμά ότι στην τρέχουσα σεζόν η τιμή παραγωγού δεν θα ανέβει πολύ καθώς η παραγωγή γάλακτος της Νέας Ζηλανδίας θα είναι πιο μεγάλη από ότι αναμενόταν.
Να σημειωθεί ότι οι διεθνείς τιμές γάλακτος έχουν ξεκινήσει να ανεβαίνουν αυτή τη σεζόν καθώς ισορροπεί η προσφορά και η ζήτηση μετά τα υψηλά επίπεδα του 2013/2014 και μετά από 2 έτη με ιστορικά χαμηλές τιμές ως αποτέλεσμα της υπερπροσφοράς
«Το ράλι των τιμών που σημειώθηκε το δεύτερο μισό του 2016 έχασε λίγη από τη λάμψη του λόγω της μεγαλύτερης παραγωγής από τη Νέα Ζηλανδία. Οπότε για τη σεζόν 2016/2017 δεν αναμένεται οι τιμές να ξεφύγουν πολύ πιο πάνω από τα 6 δολάρια το κιλό», λέει η Emma Higgins, ειδική σε γαλακτοκομικά θέματα στη Rabobank
Όμως, σύμφωνα με την Higgins, καθώς επιτυγχάνεται περισσότερη ισορροπία στην αγορά μεταξύ προσφοράς και ζήτησης τόσο θα βελτιώνεται η τιμή παραγωγού ειδικά προς τη νέα σεζόν
Η παραγωγή γάλακτος διεθνώς συνεχίζει να μειώνεται. Αν και ο ρυθμός μείωσης της γαλακτοπαραγωγής επιβραδύνεται θα αυξηθεί ο όγκος εξαγωγής στο δεύτερο μισό του 2017. Στην πλευρά της ζήτησης, αναμένεται η Κίνα να αυξήσει σημαντικά τις εισαγωγές της, γεγονός που θα ελαφρύνει τις αγορές από αποθέματα σε πλήρη σκόνη γάλακτος (WMP), καταλήγει η έκθεση της Rabobank.
Συγκεκριμένα, στην έκθεση με τίτλο: «Ο γαλακτοκομικός τομέας της Νέας Ζηλανδίας- Ξαφνική τροπή» της Rabobank, η αναλύτρια της επενδυτικής τράπεζας Emma Higgins εκτιμά ότι στην τρέχουσα σεζόν η τιμή παραγωγού δεν θα ανέβει πολύ καθώς η παραγωγή γάλακτος της Νέας Ζηλανδίας θα είναι πιο μεγάλη από ότι αναμενόταν.
Να σημειωθεί ότι οι διεθνείς τιμές γάλακτος έχουν ξεκινήσει να ανεβαίνουν αυτή τη σεζόν καθώς ισορροπεί η προσφορά και η ζήτηση μετά τα υψηλά επίπεδα του 2013/2014 και μετά από 2 έτη με ιστορικά χαμηλές τιμές ως αποτέλεσμα της υπερπροσφοράς
«Το ράλι των τιμών που σημειώθηκε το δεύτερο μισό του 2016 έχασε λίγη από τη λάμψη του λόγω της μεγαλύτερης παραγωγής από τη Νέα Ζηλανδία. Οπότε για τη σεζόν 2016/2017 δεν αναμένεται οι τιμές να ξεφύγουν πολύ πιο πάνω από τα 6 δολάρια το κιλό», λέει η Emma Higgins, ειδική σε γαλακτοκομικά θέματα στη Rabobank
Όμως, σύμφωνα με την Higgins, καθώς επιτυγχάνεται περισσότερη ισορροπία στην αγορά μεταξύ προσφοράς και ζήτησης τόσο θα βελτιώνεται η τιμή παραγωγού ειδικά προς τη νέα σεζόν
Η παραγωγή γάλακτος διεθνώς συνεχίζει να μειώνεται. Αν και ο ρυθμός μείωσης της γαλακτοπαραγωγής επιβραδύνεται θα αυξηθεί ο όγκος εξαγωγής στο δεύτερο μισό του 2017. Στην πλευρά της ζήτησης, αναμένεται η Κίνα να αυξήσει σημαντικά τις εισαγωγές της, γεγονός που θα ελαφρύνει τις αγορές από αποθέματα σε πλήρη σκόνη γάλακτος (WMP), καταλήγει η έκθεση της Rabobank.