BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Αγώνας δρόµου για να φύγουν τα αποθέµατα σκληρού

Ξεκίνησαν µετά το Πάσχα οι φορτώσεις παλαιότερων συµβολαίων στην αγορά του σκληρού. Έτσι, στο λιµάνι της Θεσσαλονίκης εκτός από το καράβι µε τα καλά σιτάρια συνολικά 8.500 τόνων σειρά που είχε προαναγγείλει η Agrenda, σύµφωνα µε πληροφορίες, υπάρχει ακόµη ένα µε 7.000 τόνους όµως µέτριων ποιοτήτων µε κατεύθυνση για Ιταλία. Παράλληλα, συνεχίζονται οι συζητήσεις για νέες φορτώσεις όµως οι προσφερόµενες τιµές κινούνται χαµηλά.

Αγώνας δρόµου για να φύγουν τα αποθέµατα σκληρού

2
0
1. Oλοκληρώνονται οι καραβιές µε φορτώσεις σκληρού σιταριού για παλαιότερα συµβόλαια προς εξαγωγής. Όµως, όπως αναφέρουν στην Agrenda παράγοντες της αγοράς, οι τιµές δεν κρίνονται ικανοποιητικές καθώς δίνονται 205 ευρώ ο τόνος FOB σε λιµάνι µας για τις µέτριες ποιότητες. «Υπάρχουν διαβουλεύσεις για φόρτωση και καλού-ποιοτικού σιταριού για την Βόρεια Αφρική όµως οι τιµές που ακούγονται είναι στα 220-225 ευρώ ο τόνος FOB», αναφέρει ο έµπορος δηµητριακών Αντώνης Μπαλούκας από την Ελασσόνα, που δραστηριοποιείται και σε Θεσσαλονίκη, Κιλκίς και Λάρισα.

2. «Ένας Ιταλός broker έχει ακόµη 20.000 τόνους που πρέπει να παραδώσει στη Β. Αφρική, οπότε ίσως αναζητήσει ποσότητες», όµως τώρα γίνονται µάλλον οι τελευταίες δουλειές. Όµως, µε τα µέχρι στιγµής δεδοµένα και ενώ γίνονται προσπάθειες για να φύγουν αρκετές ποσότητες από σιτάρι παλιάς εσοδείας το γεγονός είναι ότι υπάρχουν υψηλά αποθέµατα και στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. «Ο παράγοντας που επιδρά αρνητικά για τη νέα σεζόν είναι τα υψηλά αποθέµατα στους µύλους. Εποµένως, το µήνυµα είναι ότι η αγορά θα ξεκινήσει από χαµηλά», τονίζει στην Agrenda ο Α. Μπαλούκας


3. Κάτω από 100.000 τόνους, αλλά πάνω από 60.000 είναι τα αποθέµατα σκληρού στην Ελλάδα, σύµφωνα µε πρώτες εκτιµήσεις. Και µπορεί η νέα παραγωγή να αναµένεται µειωµένη από το περσινό ρεκόρ των 1.100.000 τόνων, αλλά οδεύουµε σε µια κανονική σοδειά προς τους 800.000 τόνους. Επιπλέον, το βαρίδι των αποθεµάτων δεν αφήνει πολλά περιθώρια για ανοδικά ξεσπάσµατα των τιµών. «Καλύτερη εικόνα θα έχουµε µετά τον Αύγουστο και κυρίως Οκτώβρη µε Νοέµβρη οπότε γίνονται τα κλεισίµατα σε διαγωνισµούς της Β. Αφρικής», αναφέρει ο Μπαλούκας.

4. Καλλιεργητικά, αυτό το διάστηµα στις περισσότερες περιοχές βρισκόµαστε στο ξεστάχυασµα. «Αυτό συµβαίνει µέχρι και τη Θεσσαλία, ενώ τα σιτάρια στη ∆υτική Μακεδονία είναι πολύ πιο πίσω ακόµα. Υπήρξαν κάποιες µυκητολογικές προσβολές αλλά χωρίς να δηµιουργηθούν σοβαρά προβλήµατα. Τώρα έχει γυρίσει ο καιρός και έχει αέρα άρα δεν στέκεται η υγρασία που κανονικά ευνοεί την ανάπτυξη µυκήτων», σηµειώνει στην Agrenda ο Γιώργος Κώνστας, γεωπόνος της BASF Hellas

5. Ευνοϊκά επέδρασαν εκ πρώτης όψεως οι ανοιξιάτικες βροχές στις καλλιέργειες. Ωστόσο, σύµφωνα µε τον Γ. Κώνστα οι χαµηλές τιµές για το προϊόν έχουν επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία των παραγωγών, οι οποίοι λόγω και της οικονοµικής στενότητας που αντιµετωπίζουν δεν προχώρησαν σε επαρκή ζιζανιοκτονία. «Έγινε η ζιζανιοκοκτονία για τα πλατύφυλλα που είναι πιο οικονοµική, ενώ δεν έγινε για τα αγρωστώδη που κοστίζει λίγο πιο ακριβά», συµπληρώνει ο ίδιος

6. Τέλος, οι τιµές στην Φότζια (Ιταλία) παραµένουν σε χαµηλά επίπεδα. Συγκεκριµένα για την καλή ποιότητα κυµαίνονται στα 195-200 ευρώ ο τόνος στην αποθήκη του παραγωγού, ενώ η αµέσως επόµενη ποιότητα στα 185-190 ευρώ ο τόνος στην αποθήκη του παραγωγού. Στη Γαλλία δεν υπάρχουν αλλαγές και απ’ ότι φαίνεται θα φτάσουµε στη νέα σοδειά χωρίς σηµαντικές εξελίξεις. Συγκεκριµένα, έχουν µείνει σταθερές εδώ και εβδοµάδες στα 205 ευρώ ο τόνος παραδοτέα σε γαλλικό λιµάνι

Έρμαιο του καιρού το διεθνές  στοκ σιτηρών, λέει ο FAO

Πιθανό είναι ένα ράλι τιµών στα σιτηρά παρά τα διεθνή αποθέµατα καθώς αρκούν µερικά άσχηµα καιρικά φαινόµενα που θα µειώσουν τη νέα σοδειά. Σε αυτή την πρόβλεψη προχώρησε πρόσφατα ο Αµπντολρέζα Αµπάσιαν ανώτερος οικονοµολόγος και υπεύθυνος του ∆ιεθνούς Οργανισµού Γεωργίας και Τροφίµων (FAO) για τα σιτηρά. «Πέρσι είχε πρόβληµα η σοδειά της Γαλλίας, όπου οι ισχυρές βροχές του Ιουνίου διέψευσαν τις προσδοκίες για καλές παραγωγές.

Ως εκ τούτου ο µεγαλύτερος παραγωγός σιταριού στην Ευρωπαϊκή Ένωση (σε όρους κυρίως µαλακού σιταριού) σηµείωσε µια πτώση της τάξης του 30%. Φανταστείτε να συµβεί φέτος το ίδιο σε Ρωσία και Μαύρη Θάλασσα. Οι τιµές του σιταριού θα διπλασιάζονταν», σηµειώνει ο Αµπντολρέζα Αµπάσιαν. Αν κάνουµε µια ιστορική αναδροµή, συνεχίζει ο ανώτερος οικονοµολόγος και υπεύθυνος του FAO για τα σιτηρά «πότε ήταν η τελευταία φορά που είχαµε τόσες πολλές καλές συγκοµιδές στη σειρά; ∆εν ξέρω αν οι πιθανότητες για κακοκαιρία αυξάνονται µε τον αριθµό των χρόνων µε καλό καιρό αλλά η κοινή λογική λέει ότι πρέπει να προσέχουµε πλέον τον καιρό».

Και καταλήγει: «αν και η υπερπροσφορά µας εξασφαλίζει σε περίπτωση που η παραγωγή µειωθεί, αυτό το δίχτυ ασφαλείας ίσως δεν είναι τόσο καλό όσο πιστεύουν ορισµένοι επενδυτές. Γίνεται πολύ κουβέντα για πλεόνασµα, όµως ας µη γελιόµαστε. Αν κάτι πάει άσχηµα µε τον καιρό τότε δεν θα µετρήσουν και πολύ τα αποθέµατα και οι τιµές θα ανέβουν».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία