BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Με μηνύματα στο κινητό γίνονται οι «διορθώσεις» τιμής στο αιγοπρόβειο

Νέα επιχειρήµατα, µετά τις σαθρές δικαιολογίες για την Ceta, που αυτή τη φορά συσχετίζονται µε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του γάλακτος, «επιστρατεύουν» οι γαλακτοβιοµηχανίες στη Β. Ελλάδα, για να πιέσουν ακόµη πιο κάτω την τιµή του πρόβειου, η οποία κυµαίνεται µεταξύ 88-91 λεπτών το κιλό, υπονοµεύοντας τη βιωσιµότητα των εκµεταλλεύσεων.

Με μηνύματα στο κινητό γίνονται οι «διορθώσεις» τιμής στο αιγοπρόβειο

1
0
«Μας στέλνουν µηνύµατα στο κινητό τηλέφωνο, στα οποία γράφουν ότι την τάδε ηµεροµηνία τα λιπαρά κι οι πρωτεΐνες στο γάλα δεν ήταν αυτά που έπρεπε κι θα πληρωθούµε µε χαµηλότερη τιµή» είπε στην Agrenda ο πρόεδρος του Kτηνοτροφικού Συλλόγου Κιλκίς, Θωµάς Καρυπίδης. Σύµφωνα µε τον παραγωγό η τακτική των µειώσεων ακολουθείται από όλες τις γαλακτοβιοµηχανίες.

«Πώς είναι δυνατόν τα γάλατα όλων των κτηνοτρόφων, ταυτόχρονα το Μάιο, να είναι υποβαθµισµένα ως προς την ποιότητά τους;», διερωτήθηκε ο κ. Καρυπίδης και πρόσθεσε «συνεργάζοµαι µε τον Κολιό κι από 1,07 που µου έδινε στο κιλό, το κατέβασε στο 1 ευρώ. Σε µειώσεις, όµως, από 5 έως και 7 λεπτά το κιλό έχουν προχωρήσει και ο Μπέλλας, ο Παπαπέτρου, η Μεβγάλ και ο Κουκάκης, οι οποίοι παίρνουν γάλα από την περιοχή µας»



Ο κτηνοτρόφος Γιάννης Γεωργίου, µε 1.200 πρόβατα και 300 γίδια, επίσης από το Κιλκίς, δίνει την παραγωγή του σε τρεις βιοµηχανίες και όπως µας είπε και από τις τρεις υπήρξαν µειώσεις τιµών.

«Ο Κολιός από τα 1,03 ευρώ το κιλό, το κατέβασε στα 98 λεπτά, ο Παπαπέτρου από τα 98 λεπτά στα 93 και ο Μπέλλας από τα 95 λεπτά στα 90 λεπτά το κιλό», µας ανέφερε ο παραγωγός και πρόσθεσε πως «δεν φτάνει που κόβουν συνέχεια από την τιµή, πληρώνουν και µε επιταγές, οι οποίες φτάνουν και τους 4 – 5 µήνες. Αν πας µε επιταγή, ο άλλος σου ανεβάζει την τιµή, τόσο στα στάρια και το καλαµπόκι, όσο και στη µηδική»

Στη Χαλκιδική, σύµφωνα µε τον κτηνοτρόφο, ∆ηµήτρη Παπαδάκη, ιδιοκτήτη µιας εκµετάλλευσης µε 1.000 πρόβατα, οι Κολιός, Νταµπίζας, Καλανταρίδης και Βαλµάς πληρώνουν το γάλα µεταξύ 88 - 95 λεπτά (µέση τιµή 91 λεπτά) για το πρόβειο και στα 45 λεπτά για το κατσικίσιο

Παραδοτέα µε 81 λεπτά στο εργοστάσιοΌπως σηµειώνει ο ∆ηµήτρης Παπαδάκης σε αυτό το «γαϊτανάκι» των γαλακτοβιοµηχανιών, έχουν συµβάλλει οι εισαγωγές γάλακτος από Γαλλία, Ιταλία, Πολωνία, Ρουµανία και τη Βουλγαρία, παραδοτέες στο εργοστάσιο µε 81 λεπτά ενώ υπολογίζεται ότι οι εισαγωγές έχουν υπερβεί τους 80.000 τόνους



Ελέγχους στις εισαγωγές γάλακτος ζητούν οι Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι


«Κάντε τους απαραίτητους ελέγχους, τώρα, γιατί διαφορετικά θα µας βρείτε έντονα απέναντί σας», προειδοποιούν την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τον πρόεδρο του ΕΛΓΟ, οι Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι, µε αφορµή τις µειώσεις στις τιµές του αιγοπρόβειου γάλακτος. Στην επιστολή της Οµοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων νοµού Λάρισας, µεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής: «Το τελευταίο διάστηµα υπήρξε επιστολή γαλακτοβιοµηχανίας (Ήπειρος) προς τους προµηθευτές κτηνοτρόφους της όπου η βασική αιτία µείωσης της τιµής του γάλακτος είναι ο έντονος ανταγωνισµός από αντίπαλες εταιρείες και η χαµηλή τιµή του εισαγόµενου πρόβειου γάλακτος. Τι γίνεται µε το εισαγόµενο πρόβειο γάλα; Χρησιµοποιείται για την παραγωγή φέτας; Εάν συµβαίνει αυτό τι κάνει ο ανύπαρκτος ΕΛΓΟ ∆ήµητρα;. Γιατί άραγε να συνεχίσουµε την χρηµατοδότηση σε έναν φορέα που δεν κάνει την δουλειά του µε αποτέλεσµα την καταστροφή ενός ολόκληρου κλάδου;»


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία