BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Παράδοση συµπύρηνου στο σκοτάδι

Νέες δικαιολογίες µηχανεύονται κάθε χρόνο οι µεταποιητές κοµπόστας για να µην δώσουν τιµή στους παραγωγούς συµπύρηνου ροδάκινου. Έτσι και φέτος ενώ δεν υπάρχουν αποθέµατα, η παραγωγή δεν φαίνεται αυξηµένη και παρόλο που καταγράφονται ζηµιές λόγω του άστατου καιρού η βιοµηχανία βάζει µπροστά τη µικροκαρπία και την είσοδο στην παραγωγή των νέων φυτεύσεων του 2012 και του 2013 για να συγκρατήσει ενδεχόµενη άνοδο τιµών.

Παράδοση συµπύρηνου στο σκοτάδι

4
0
Από την πλευρά τους, οι παραγωγοί προειδοποιούν ότι θα έχει πάρα πολύ έλλειµµα φέτος και δεν θα καλυφθούν οι ανάγκες της βιοµηχανίας. Για παράδειγµα, στην περιοχή της Μέσης η µείωση παραγωγής λόγω χαλαζιού αγγίζει το 50% µε 60%. «Η συγκοµιδή έχει ξεκινήσει αλλά δεν ακούµε τίποτα ακόµη για τις τιµές. Ούτε για το χυµό, ούτε για την κοµπόστα. Μαζεύουµε στο σκοτάδι», λέει χαρακτηριστικά στην Agrenda, ο Βαγγέλης Μπαλτζής (ΑΣ Μέσης – ΑΛΜΜΕ). Επιπλέον, το πρόσφατο καταστροφικό πέρασµα της «Μέδουσας» στην Ηµαθία µε τις σφοδρές βροχοπτώσεις είχε σαν αποτέλεσµα την ποιοτική υποβάθµιση εκτός από το συµπύρυνο και για το επιτραπέζιο οπότε τα τελευταία προωθούνται για χυµοποίηση, αντί για βρώση, που σηµαίνει σηµαντική µείωση στην τιµή παραγωγού



Υποσχέσεις ότι θα πάει καλάΑπό την πλευρά του ο επιβλέπων γεωπόνος στον ΑΣΕΠΟΠ Νάουσας, ∆ήµος Βαδόλας, αναφέρει στην Agrenda ότι ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσεροβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ) έχει υποσχεθεί ότι δεν θα πέσουν χαµηλά φέτος οι τιµές. Στα θετικά για την αγορά του προϊόντος, σύµφωνα µε τον ίδιο, πρέπει να καταγράψουµε τα µηδενικά αποθέµατα και το γεγονός ότι ακούγεται ότι θα λειτουργήσει φέτος η κονσερβοποιία της «ΦΙΛΙΠΠΟΣ Α.Ε» στην Αλεξάνδρεια Ηµαθίας. «Όταν υπάρχουν περισσότερες µονάδες εντείνεται ο ανταγωνισµός», τονίζει ο ∆. Βαδόλας
Τέλος, αξίζει να σηµειωθεί ότι από την πλευρά του ο Κ. Αποστόλου, πρόεδρος της ΕΚΕ, υπογραµµίζει στην Agrenda ότι: «είναι νωρίς για να ανακοινώσουν τιµές. Φέτος, είναι µια φυσιολογική χρονιά σε σύγκριση µε τα τελευταία 2 χρόνια που ήταν χαµηλά οι παραγωγές. Η επάρκεια είναι δεδοµένη και όσον αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά  πετύχαµε φέτος το χρώµα (κίτρινα) και δεν είχαµε θέµατα µε ασθένειες. Ωστόσο, έχουµε διαπιστωµένο πρόβληµα µικροκαρπίας στην Κατερίνα γι’ αυτό χαµηλώσαµε το όριο παραλαβής στα 110 γραµµάρια»

Πρόγραμματα προώθησης

Ελληνική κοµπόστα σε κάθε γωνιά της γης
Το παζλ της αγοράς συµπύρηνου συµπληρώνει και η αυξηµένη ζήτηση για κοµπόστα που έχει θεµελιωθεί µέσα από τα προγράµµατα προώθησης της ΕΕ. Αυτό σηµαίνει ότι οι µεταποιητές θα πρέπει να έχουν προϊόν για να καλύψουν τη ζήτηση. Συγκεκριµένα, όπως µας ενηµέρωσε ο κ. Αποστόλου, πρόεδρος της ΕΚΕ, «τρέχουν» ευρωπαϊκά προγράµµατα προώθησης σε Σιγκαπούρη, Ινδονησία, Βολιβία, Μεξικό και Καναδά. Όσον αφορά τον ανταγωνισµό που δέχεται η ελληνική κοµπόστα προέρχεται κυρίως από Κίνα, δευτερεύοντος από την Ισπανία σε ευρωπαϊκό έδαφος, τις χώρες της Λατινικής Αµερικής και της Νότιας Αφρικής. «Το τελικό προϊόν είναι καλό και φαίνεται ότι θα ξαναµπούµε στις αγορές», καταλήγει ο Κώστας Αποστόλου

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία