BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Ισορροπεί προσφορά και ζήτηση στο σταφύλι από 15αύγουστο

Το βλέµµα στραµµένο στη συγκοµιδή περί τα µέσα Αυγούστου της Σουλτανίνας –που είναι καθαρά εξαγώγιµο προϊόν– έχουν φέτος οι παραγωγοί επιτραπέζιου σταφυλιού, οι οποίοι µετά το ξεκίνηµα µε τιµές κοντά στο 1 ευρώ για τα λίγα πρώιµα Prime τώρα πιάνουν κατά µέσο όρο τα 80-90 λεπτά το κιλό στην Κόρινθο και για τις επόµενες ποικιλίες (Αττική, Cardinal και Victoria) τα 50-60 λεπτά το κιλό στη Θεσσαλία.

Ισορροπεί προσφορά και ζήτηση στο σταφύλι από 15αύγουστο

4
0
Την ίδια ώρα, καταστροφική αποδεικνύεται η φετινή σεζόν για την Κρήτη, µε τους παραγωγούς εκεί να κάνουν λόγο για τη χειρότερη χρονιά των τελευταίων 30 ετών, καθώς ότι άφησαν όρθιο οι αέρηδες και οι χαλαζοπτώσεις κάηκε από τις υψηλές θερµοκρασίες. Εκεί οι τιµές για τα Superior και τα Black Magic, αγγίζουν τα 75-80 λεπτά το κιλό, σύµφωνα µε παραγωγούς και εξαγωγείς από την Κρήτη. Από την άλλη πλευρά, στην Κόρινθο, η οποία αντιµετώπιζε –όπως είχε γράψει το Fresher και η Agrenda– σοβαρό πρόβληµα λειψυδρίας οι βροχοπτώσεις που σηµειώθηκαν Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο έπεσαν στο κατάλληλο χρόνο και βοήθησαν σηµαντικά τ’ αµπέλια

Γρήγορα θα τελειώσει φέτος η προσφορά από Κρήτη Όσον αφορά το µέγεθος της ζηµιάς από τον καύσωνα στα κρητικά σταφύλια ο παραγωγός και εξαγωγέας, Λάµπρο Περβολαράκη τονίζει: «Για 4 συνεχόµενες µέρες έφτασε το θερµόµετρο τους 47 βαθµούς Κελσίου, ενώ µέχρι τότε είχαµε µια καλή χρονιά. Η µείωση της παραγωγής υπολογίζεται στο 60%». Από την πλευρά του o Πρίαµος Ιερωνυµάκης, πρόεδρος της Οµάδας Αµπελουργών Κρήτης, αναφέρει στην Agrenda: «Ο καύσωνας προκαλεί σηµάδια στις ρώγες. Αν γίνει αυτό µετά το προϊόν δεν είναι εξαγώγιµο. Μετά τις 10 Σεπτέµβρη δεν θα υπάρχει προϊόν από Κρήτη».

 «Μέδουσα» και καύσωνας στον θεσσαλικό κάµποΠαράλληλα, πολύ µεγάλη σχεδόν ολοκληρωτική είναι η ζηµιά στην ποικιλία Cardinal από τις σφοδρές βροχές που έφερε το φαινόµενο «Μέδουσα» στον Τύρναβο. «Σκίστηκαν οι ρώγες. Χάθηκε σχεδόν το 90% της παραγωγής Cardinal. Για όσα έχουν σωθεί οι τιµές παραγωγού είναι από 50-60 λεπτά το κιλό», λέει στην Agrenda o Βαγγέλης Χαλούλης, πρόεδρος του Tyrnavos Fruit Coop. «Μετά έγιναν ζηµιές από τον καύσωνα στα Victoria, έκαναν κάποιες παρεµβάσεις οι παραγωγοί, φαίνεται να βαδίζουν καλά. Μετά τις 10 Αυγούστου θα συγκοµιστεί και το φηµισµένο Μοσχάτο Τυρνάβου που πάει και για οινοποίηση και για βρώση», προσθέτει ο ίδιος

Πρόβλεψη για µεγάλη παραγωγή φέτος σταφυλιών από το Νοµό Κορινθίας, κάνει ο Μάρκος Λέγκας από την Οµάδα Παραγωγών 7 grapes και τονίζει ότι το κέντρο βάρους πέφτει στην περιοχή καθώς έχει ποσότητα και ποιότητα για το προϊόν, καθώς η Κρήτη δεν έχει παραγωγή φέτος και γενικά φθίνει η καλλιέργεια αυτή. Για την εξέλιξη της εµπορικής σεζόν ο ίδιος τονίζει ότι: «Θέλουµε να αργήσει η συγκοµιδή γιατί η αγορά τώρα είναι καλυµµένη από την Αίγυπτο, που διέθεσε πάνω από 60.000 τόνους στη διεθνή αγορά και γι’ αυτό οι τιµές είναι σε χαµηλά όλων των εποχών. Επιπλέον, η Ισπανία έχει µεγάλη συγκοµιδή και ο καύσωνας θα επιταχύνει τη σεζόν τους. Αναµένουµε εξισορρόπηση του ισοζυγίου προσφοράς και ζήτησης µετά το 15αύγουστο, όχι όµως και των τιµών. ∆ιαπιστώνουµε αδυναµία του καταναλωτή ν’ αγοράσει. Έχει καθιερωθεί στην αρχή το 1 ευρώ όταν σε προηγούµενες χρονιές οι τιµές είχαν τις εξής διακυµάνσεις: 1,20-1,40-1,60-1,80 ευρώ. Την κατάσταση σώζουν οι συµφωνίες µε τα σούπερ µάρκετ και ο τουρισµός στα νησιά»


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία