BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Σε άνοδο το αγελαδινό γάλα που βλέπει πιο πάνω από τα 40 λεπτά

Μετά από 3 χρόνια χαµηλών περιθωρίων κέρδους λόγω της υπερπροσφοράς επήλθε ισορροπία στη διεθνή αγορά αγελαδινού γάλακτος και ήδη σηµειώνεται ανάκαµψη στις τιµές του προϊόντος µε ώθηση από τη µείωση των διεθνών αποθεµάτων και την αύξηση της αξίας των τιµών του βουτύρου, όπως αναφέρουν οι αναλυτές στην έγκριτη ιστοσελίδα Agrimoney.

Σε άνοδο το αγελαδινό γάλα που βλέπει πιο πάνω από τα 40 λεπτά

0
0
Μάλιστα, οι διεθνείς αναλυτές προβλέπουν ότι οι τιµές παραγωγού για το αγελαδινό στην ευρωπαϊκή αγορά µέχρι τα τέλη του 2017 θα ανέλθουν σε επίπεδα πολύ πιο πάνω από τα 40-42 λεπτά το κιλό που βρίσκονται τώρα, λόγω της µείωσης παραγωγής και των αποθεµάτων.

Ήδη σε εγχώριο επίπεδο η γαλακτοβιοµηχανία Όλυµπος δίνει ανοδικό στίγµα στην αγορά καθώς παραλαµβάνει γάλα µε τιµές από 40 έως 41 λεπτά το κιλό. «Με βάση την εικόνα της διεθνούς αγοράς θα ανέβει και άλλο η τιµή για το αγελαδινό όµως µέσα στο φθινόπωρο και ως τα Χριστούγεννα θα φανεί πιο ξεκάθαρα και στη χώρα µας», αναφέρει ο  πρόεδρος του Συλλόγου Αγελαδοτρόφων Γ. Κεφαλάς. Στο ίδιο µήκος κύµατος και ο πρόεδρος της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας (ΕΦΧΕ), Θανάσης Βασιλέκας, ο οποίος σηµειώνει στην Agrenda ότι η ανοδική αντίδραση που παρατηρείται στις διεθνείς τιµές παραγωγού για το αγελαδινό που ξεκίνησε από πέρσι φτάνει µε πιο αργούς ρυθµούς στην Ελλάδα.
 
Συγκεκριµένα και µε βάση τα στοιχεία του ΕΛΓΟ ∆ήµητρα η άνοδος για το αγελαδινό το 2017 σε σύγκριση µε το 2016 ξεκινά µόλις από το Μάιο, όπου σταθερά οι τιµές παραγωγού κατά µέσο όρο βρίσκονται πάνω από τα 38 λεπτά το κιλό.

«Στη Γερµανία οι τιµές έχουν φτάσει ήδη τα 42 λεπτά το κιλό. Στη χώρα µας κινούνται γύρω από τα 40 λεπτά το κιλό, ενώ θα έπρεπε να είναι κοντά στα 47 λεπτά το κιλό. Η εγχώρια παραγωγή καλύπτει µόλις το 35%-40% των αναγκών µας οπότε είµαστε ελλειµµατικοί και γίνονται εισαγωγές. Όµως, δεν λαµβάνονται µέτρα για να στηριχτεί η αγελαδοτροφία και να αυξηθεί η γαλακτοπαραγωγή σε εγχώριο επίπεδο», όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΕΦΧΕ
Παραμένει ψηλά το βούτυροΣημειώνεται, τέλος ότι στην πρώτη δημοπρασία μετά το καλοκαίρι στο GlobalDairyTrade (GDT) της Νέας Ζηλανδίας για το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα ο δείκτης ανέβηκε συνολικά κατά 0,3% με την άνοδο στο βούτυρο να είναι πιο μεγάλη και να φτάνει σχεδόν το 4%. Μικρή υποχώρηση στο δείκτη GDT κατά 1,2% είχαν οι τιμές για την αποβουτυρωμένη σκόνη γάλακτος (SMP) και κατά 1,6% για το πλήρες γάλα σε σκόνη (WMP). Η ισχυρή ζήτηση για βούτυρο οδήγησε σε αύξηση της αξία του εις βάρος των λοιπών γαλακτοκομικών», σημειώνει η συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία Fonterra για τα πρόσφατα αποτελέσματα του GDT

Κάθε σεντς μετράει, λένε οι ΙρλανδοίΤην ίδια ώρα στην ευρωπαϊκή αγορά στα τέλη Αυγούστου οι τιμές για το βούτυρο και το πλήρες γάλα σε σκόνη έφτασαν στα 41 λεπτά το κιλό. «Πρέπει τουλάχιστον ακόμη ένα λεπτό το κιλό να επιστραφεί πίσω στους γαλακτοπαραγωγούς για τις παραδόσεις του Αυγούστου. Έχουμε φτάσει στο σημείο που κάθε λεπτό που επιστρέφει πίσω στους παραγωγούς μετράει καθώς συμβάλλει στη βελτίωση της βιωσιμότητάς τους μετά από 3 χρόνια χαμηλών τιμών και έλλειψης ρευστότητας», σημειώνει ο πρόεδρος της Επιτροπής Γαλακτοκομικών της Ιρλανδίας, Σον Ο’ Λίρι.



Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία