BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Τα φυτικά έλαια στήριξαν το δείκτη τροφίμων του FAO

Οι παγκόσμιες τιμές τροφίμων ανέβηκαν λίγο το Σεπτέμβρη, καθώς οι σταθερότερες τιμές των φυτικών ελαίων και σε μικρότερο βαθμό των γαλακτοκομικών προϊόντων αντισταθμίζουν την πτώση των τιμών των βασικότερων σπόρων δημητριακών, σύμφωνα με το δείκτη τιμών τροφίμων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

Τα φυτικά έλαια στήριξαν το δείκτη τροφίμων του FAO

3
0

Ο δείκτης τιμών τροφίμων του FAO αποτελεί τρόπο μέτρησης της μηνιαίας διακύμανσης των διεθνών τιμών ενός «καλαθιού» εμπορευμάτων τροφίμων (basket of food commodities).

Ο δείκτης αυτός έφτασε κατά μέσο όρο 178,4 μονάδες για τον μήνα Σεπτέμβριο, σημειώνοντας αύξηση 0,8% από τον Αύγουστο και αύξηση 4,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ο δείκτης των φυτικών ελαίων αυξήθηκε κατά 4,6%, κυρίως οδηγούμενος από το φοινικέλαιο, ωστόσο οι αξίες της σόγιας, της ελαιοκράμβης και του ηλίανθου επίσης ανέβηκαν.

Ο δείκτης για τα σιτηρά έπεσε κατά 1%, καθώς οι προσφορές για το καλαμπόκι και το σιτάρι υποχώρησαν με την μεγάλη προσφορά και την προοπτική συγκομιδής. Ο FAO αναμένει αυτήν την καλλιεργητική περίοδο ρεκόρ παγκόσμιας παραγωγής σιτηρών.

Ο FAO ενημέρωσε την παγκόσμια πρόβλεψη για την παραγωγή δημητριακών για το 2017, ανερχόμενη σε 2.612 δις τόνους, ή σχεδόν 7 εκατομμύρια τόνους πάνω από το ρεκόρ που καθορίστηκε το 2016, σύμφωνα με την Προσφορά Σιτηρών και Περίληψη Ζήτησης (Cereal Supply and Demand Brief).

Οι προβλέψεις του Σεπτεμβρίου αυξήθηκαν λόγω των ισχυρών τάσεων παραγωγής σιταριού στην Ε.Ε., τη Ρωσική Ομοσπονδία και την αναμενόμενη παραγωγή αραβοσίτου στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο FAO προβλέπει τώρα 750,1 εκατ. τόνους σίτου προς συγκομιδή το 2017 και 1,361 δις τόνους ακατέργαστων κόκκων, καθώς και 500,7 εκατ. τόνους ρυζιού, ελαφρώς χαμηλότεροι από την προηγούμενη πρόβλεψη, αλλά κοντά στην παραγωγή ρεκόρ του περασμένου έτους.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) προβλέπει τα αποθέματα σιτηρών παγκοσμίως μέχρι το κλείσιμο της σεζόν το 2018 να φτάσουν το πιο υψηλό καταγεγραμμένο επίπεδο 720,5 εκατ. τόνων. Κάτι τέτοιο θα απαιτούσε το δείκτη των αποθεμάτων προς χρήση των σιτηρών - δείκτη της πιθανής κατεύθυνσης των τιμών - στο 27%, πολύ πάνω από το ιστορικό χαμηλό 20% που καταγράφηκε ακριβώς πριν από μία δεκαετία.

Ο λόγος είναι ακόμα μεγαλύτερος - 34,6% - για το σιτάρι λόγω σημαντικών αποθεμάτων στην Κίνα και τη Ρωσία.

Το παγκόσμιο εμπόριο δημητριακών αναμένεται να αυξηθεί ελαφρά κατά τη διάρκεια της περιόδου εμπορίας, για να φτάσει τους 403 εκατ. τόνους, ένα νέο ρεκόρ, που οδηγείται από τις πολύ μεγαλύτερες εισαγωγές αραβοσίτου από την Κίνα, την ΕΕ και το Ιράν.

Ενώ η Ρωσία πρόκειται να εδραιώσει το ρόλο της ως του μεγαλύτερου εξαγωγέα σίτου στον κόσμο, η Αργεντινή και η Βραζιλία αναμένεται να είναι οι κύριοι δικαιούχοι της προβλεπόμενης επέκτασης του παγκόσμιου εμπορίου χονδρόκοκκων σιτηρών.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία