BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Στα 35 λεπτά το japonica, σέρνοντας οι Καρολίνες

Κερδίζουν το στοίχημα οι ρυζοπαραγωγοί της χώρας, που αποφάσισαν να αποθηκεύσουν τη σοδειά τους, αντί να τη ρευστοποιήσουν αμέσως μετά το αλώνι του περσινού φθινοπώρου, καθώς στο μεσοδιάστημα οι τιμές του προϊόντος, για τη μεσόσπερμη κατηγορία τύπου Japonica, στην οποία είναι το 75% της παραγωγής, έχουν «τσιμπήσει» 30%, φτάνοντας στα 32 λεπτά.

Στα 35 λεπτά το japonica, σέρνοντας οι Καρολίνες

1
0

Η τάση, μάλιστα, είναι περαιτέρω ανοδική και δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι πιστεύουν πως το «ταβάνι» έχει τουλάχιστον άλλα 4-5 λεπτά το κιλό. Η εικόνα, όμως, δεν είναι το ίδιο ελπιδοφόρα για τα μακρύσπερμα τύπου Indico και τις Καρολίνες, καθώς αμφότερες οι ποικιλίες «βολοδέρνουν», αυτή την περίοδο στα 26 λεπτά το κιλό «σπέρνοντας» απογοήτευση σε όσους τις επέλεξαν να τις καλλιεργήσουν. «Τα σημάδια από την αγορά είναι ενθαρρυντικά. Οι τιμές δείχνουν να ανεβαίνουν», τονίζει στην Agrenda ο παραγωγός Γιώργος Μπότας από τη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας ότι «η αφετηρία ήταν στα 22-24 λεπτά και αυτή τη στιγμή οι τιμές κινούνται στα 31-32 λεπτά, για έμφλοιο ρύζι τύπου Ronaldo, ενώ η αγορά δείχνει ότι έχει δυναμική για περαιτέρω ανοδικές τάσεις».

Ικανοποιημένος, τηρουμένων των αναλογιών, δηλώνει και ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Β’ Χαλάστρας Αχιλλέας Καμπούρης. «Μετά από δύο δύσκολα χρόνια στο ρύζι, φέτος δείχνει σημάδια ανάκαμψης. Κάτι που οφείλεται στη διόρθωση της διεθνούς τιμής, αλλά και στην προσπάθεια που έγινε από τους συνεταιρισμούς της περιοχής της Θεσσαλονίκης, και ιδίως της Χαλάστρας, να συγκεντρώσουμε τα ρύζια σε μεγαλύτερους από ό,τι συνήθως όγκους, σε αποθήκες ακόμη και εκτός συνεταιρισμών, με αποτέλεσμα να γίνεται καλύτερη διαπραγμάτευση του προϊόντος», εξηγεί ο έμπειρος συνεταιριστής κι είναι αυτός που «βλέπει» ότι φέτος το ρύζι, ενώ των συναλλαγών που θα γίνουν το τρίμηνο Φεβρουάριος-Μάρτιος-Απρίλιος, μπορεί να πιάσει ακόμη και τα 35-36 λεπτά.

«Καλούτσικη χρονιά, εν συγκρίσει με πέρσι και πρόπερσι» χαρακτηρίζει τη φετινή και ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Α’ Χαλάστρας, Λεωνίδας Κουιμτζής, ο οποίος εκτιμά πως, μέχρι αυτή τη στιγμή, έχουν πουληθεί περί το 30%-35% των όγκων της συνολικής σοδειάς του 2017, γεγονός που αφήνει ελπίδες ότι οι περισσότεροι καλλιεργητές θα επωφεληθούν από την αύξηση των τιμών. «Έτσι πρέπει να πουλιούνται οι ποσότητες από τους συνεταιρισμούς και όχι μόνο. Σταδιακά για να μπορέσει και η αγορά να συγκρατήσει τον πελάτη ή τη βιομηχανία και να μη χαθεί το προϊόν μέσα σε 2-3 μήνες, αλλά να υπάρχει διάρκεια αν είναι δυνατό μέχρι την επόμενη συγκομιστική περίοδο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αυτό, βέβαια, είναι το δέον, αλλά δεν επιτυγχάνεται πάντοτε. «Κάποιοι παραγωγοί υποχρεώθηκαν να ρευστοποιήσουν την παραγωγή τους είτε γιατί δεν είχαν χώρο να την αποθηκεύσουν, είτε επειδή είχαν ανάγκη για ρευστό, προκειμένου να κλείσουν δικές τους υποχρεώσεις. Αυτοί οι συνάδελφοι πούλησαν χαμηλά και φέτος», λέει ο Ευθύμιος Φωτεινός, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αδένδρου και αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης. Σημειώνει δε, ότι «και για τους υπόλοιπους πάντως, είναι δύσκολο με μια σχετική καλή χρονιά όπως εξελίσσεται η φετινή να βγουν τα σπασμένα των δύο προηγούμενων εμπορικών σεζόν, όταν η αγορά πλήρωνε σε τιμές κάτω του κόστους».

Το «χορό» της ζήτησης για τα ρύζια τύπου Japonica, τον «σέρνουν» οι Τούρκοι έμποροι, οι οποίοι κάνουν ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία τους, το τελευταίο τρίμηνο, στο βασικό ρυζοπαραγωγικό κέντρο της χώρας, την περιοχή της Χαλάστρας και των γύρω οικισμών της δυτικής Θεσσαλονίκης, όπου καλλιεργείται περί το 75%-80% από τα 300.000 στρέμματα ρυζιού της Ελλάδας. «Η Τουρκία μείωσε τους δασμούς για το ρύζι από το 44% στο 5% και η κίνηση αυτή ευνόησε τις ελληνικές εξαγωγές, καθώς είμαστε κοντά στη γειτονική χώρα και τα μεταφορικά είναι μικρότερα από ό,τι να εισάγουν για παράδειγμα ρύζι από την Ιταλία. Αποτέλεσμα είναι να έχει αυξηθεί η τιμή για το ελληνικό ρύζι», εξηγεί ο κ. Φωτεινός.

Την καθοριστική συμβολή των γειτόνων στην πορεία που ακολουθεί φέτος εμπορικά το ελληνικό ρύζι, την παραδέχονται και οι πρόεδροι των συνεταιρισμών Α’ και Β’ Χαλάστρας, όπως επίσης και ο Σταύρος Μπέγκας, επικεφαλής του Συνδέσμου Ορυζοβιομηχανιών Ελλάδος, ο οποίος επεσήμανε στην Agrenda ότι «όσο θα έρχονται οι Τούρκοι να ψωνίζουν η τιμή του ρυζιού θα είναι υψηλή. Αν σταματήσουν τότε θα έχουμε πρόβλημα». Τόνισε, όμως, ότι γενικά η φετινή χρονιά είναι καλή για τους Έλληνες παραγωγούς, διότι εκτός από τις υψηλότερες από πέρσι τιμές, πέτυχαν και ικανοποιητικές στρεμματικές αποδόσεις, οι οποίες κυμάνθηκαν μεταξύ 1.000-1.100 κιλών.

Επίπονο το εμπόριο των μακρύσπερμων

Τα πράγματα, όμως, δεν είναι εξίσου ενθαρρυντικά για τα ρύζια τύπου Indico, αλλά και για την Καρολίνα. «Το μακρύσπερμο αντιμετωπίζει μεγάλη απαξίωση τα τελευταία χρόνια λόγω των αθρόων εισαγωγών στην Ευρώπη από ασιατικό ρύζι, το οποίο επηρεάζει κι εμάς. Η τιμή του είναι στα 26 λεπτά», τονίζει ο κ. Μπότας και σημειώνει ότι «το εμπόριο του είναι δύσκολο και επίπονο». Ανάλογες εκτιμήσεις για την τιμή των μακρύσπερμων, αλλά και για τα αίτια που την κρατούν στα χαμηλά των 26 λεπτών, διατυπώνουν τόσο ο Αχιλλέας Καμπούρης, ως εκπρόσωπος των συνεταιριστών όσο και ο Σταύρος Μπέγκας από τους μεταποιητές, «δείχνοντας», αμφότεροι, ως κύρια αιτία τις εισαγωγές ρυζιού από τις τρίτες χώρες.

Απογοήτευση και από την Καρολίνα στις Σέρρες

Στα 25-26 λεπτά το κιλό κινείται η τιμή και για το ρύζι τύπου Καρολίνα, όπως μας είπε ο παραγωγός Στέργιος Νικολής από τις Σέρρες, ο οποίος εμφανίστηκε ιδιαίτερα απογοητευμένος καθώς λόγω των ελλείψεων σε υποδομές και οργάνωση οι ρυζοκαλλιεργητές του νομού δεν μπορούν να αποθηκεύσουν και να διαπραγματευτούν καλύτερα το προϊόν τους. «Είμαστε λίγο καλύτερα από πέρυσι, όταν πουλούσαμε με 18 λεπτά το κιλό, αλλά και πάλι χάλια είναι η κατάσταση και με τα 25-26 λεπτά που έχουν πουλήσει ήδη οι περισσότεροι, διότι το κόστος παραγωγής είναι στα 30-35 λεπτά το κιλό» είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε, ότι λόγω αυτής της εξέλιξης, ο κόσμος στο νομό εγκαταλείπει σιγά - σιγά την καλλιέργεια. «Το 2017 είχαμε στις Σέρρες περί τα 37.000 στρέμματα, αλλά φέτος δεν βλέπω να πηγαίνουμε πάνω από 15.000 στρέμματα», εκτίμησε ο νεαρός ρυζοκαλλιεργητής με εμφανή πικρία γιατί, μετά τα ζαχαρότευτλα, χάνεται άλλη μια καλλιέργεια για την περιοχή.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία