BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

FAO: Ανοδικά οι τιμές σε γάλα και σιτηρά τον Απρίλιο

Οι τιμές για τα περισσότερα δημητριακά και γαλακτοκομικά προϊόντα εξακολούθησαν να έχουν ανοδική πορεία.

Στις 10/7 η νέα έκθεση FAO για τις επενδύσεις στη γεωργία

2
0

Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων FAO κατέγραψε μέση τιμή 173,5 μονάδων για τον Απρίλιο του 2018, παραμένοντας σταθερός σε σχέση με τον Μάρτιο, καταγράφοντας παράλληλα αύξηση ύψους 2,7% συγκριτικά με την ίδια περίοδο για πέρυσι.

Συγκεκριμένα, ενώ οι τιμές για τα περισσότερα δημητριακά και γαλακτοκομικά προϊόντα εξακολούθησαν να έχουν ανοδική πορεία τον Απρίλιο, οι τιμές της ζάχαρης μειώθηκαν και άλλο. Οι αγορές των φυτικών ελαίων και του κρέατος επίσης παρέμειναν σε καθοδική πορεία.

Δείκτης Τιμών Δημητριακών: Η μέση τιμή του για τον Απρίλιο κυμάνθηκε στις 168,5 μονάδες, 1,7% (2,8 βαθμούς) υψηλότερα από τον Μάρτιο και 15,4% υψηλότερα από τον Απρίλιο του 2017. Ο Δείκτης συνέχισε την ανοδική του τάση για τέταρτο συνεχόμενα μήνα, με τις τιμές του σιταριού, του χονδρόκοκκου σιταριού  και του ρυζιού να έχουν όλες θετική πορεία τους τελευταίους μήνες. Στην περίπτωση του σιταριού, οι κίνδυνοι από τις καιρικές συνθήκες, ειδικά στις ΗΠΑ και η ενίσχυση της εμπορικής ζήτησης παρείχαν στήριξη στις τιμές, ενώ οι εκτιμήσεις για μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την μείωση της παραγωγής στην Αργεντινή συνέχισαν να ωθούν τις τιμές προς τα πάνω.

Δείκτης Τιμών Φυτικών Ελαίων: Στις 154,6 μονάδες διαμορφώθηκε η μέση τιμή του συγκεκριμένου Δείκτη για τον μήνα Απρίλιο, καταγράφοντας πτώση της τάξεως του 1,4% σε σχέση με τον προηγούμενο, η οποία κυρίως αντανακλά τις εξελίξεις στις αγορές του φοινικέλαιου, της σόγιας και του ηλιέλαιου. Οι τιμή του φοινικέλαιου (το έλαιο που έχει τη μεγαλύτερη επιρροή στη διαμόρφωση του δείκτη) υποχώρησαν λόγω της μειωμένης ζήτησης και της εκτίμησης που υπάρχει για αύξηση της παραγωγής στη Νοτιοανατολική Ασία. Την ίδια στιγμή, οι τιμές του λαδιού σόγιας αποδυναμώθηκαν περεταίρω, αντανακλώντας τη συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ των σημαντικών παραγωγών. Αντίθετα, η τιμή του ηλιέλαιου σταθεροποιήθηκε, υποβοηθούμενη από τη μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων προς εξαγωγή.

Δείκτης Τιμών Γαλακτοκομικών: Με μέση τιμή τις 204,1 μονάδες τον Απρίλιο, ο Δείκτης κατέγραψε αύξηση 6,7 μονάδων (3,4%) σε σχέση με τα επίπεδα του Μαρτίου, αποτελώντας τον τρίτο συνεχόμενο μήνα αύξησης. Με αυτή την τελευταία αύξηση, ο δείκτης βρέθηκε 11% πάνω από την αντίστοιχη περίοδο για το 2017. Η ανοδική τάση αντανακλά την αύξηση της εμπορικής ζήτησης για όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες εξελίξεις στις εξαγωγές, όπως η μείωση της εξαγόμενης ποσότητας από τη Νέα Ζηλανδία, για την οποία ευθύνεται η μεγαλύτερη από το αναμενόμενο μείωση της παραγωγής.

Δείκτης Τιμών Κρέατος: Στις 169 μονάδες ήταν η μέση τιμή για τον Απρίλιο, μειωμένη κατά 1,6 μονάδες (0,9%), σε σχέση με την ελαφρώς ανεβασμένη τιμή του Μαρτίου. Η τιμή μάλιστα βρίσκεται ακριβώς στα ίδια επίπεδα με τον Απρίλιο του 2017. Κατά τη διάρκεια του μήνα οι τιμές του βοδινού και του χοιρινού κρέατος μειώθηκαν ελαφρώς, ενώ αυτές του πρόβειου και των πουλερικών παρέμειναν σταθερές. Οι μεγαλύτερες ποσότητες που εξήγαγαν οι ΗΠΑ συνέβαλαν στη μείωση της τιμής του βοδινού, ενώ η πτώση της ζήτησης για το χοιρινό ήταν ο κύριος λόγος για την πτώση της δικής του τιμής.

Δείκτης Τιμών Ζάχαρης:  Μέση τιμή σχεδόν 176,6 μονάδων κατέγραψε τον Απρίλιο ο Δείκτης της  ζάχαρης, υποχωρώντας κατά 8,9 μονάδες (4,8%) από τον Μάρτιο και 24%  συγκριτικά με πέρυσι. Οι συνεχιζόμενες μειώσεις στην τιμή της ζάχαρης από τον Δεκέμβριο και έπειτα οφείλονται σε μεγάλο βαθμό  στην ύπαρξη τεράστιας ποσότητας αποθεμάτων στην αγορά, ειδικά μετά τα επίπεδα ρεκόρ στα οποία έφτασε η παραγωγή της Ταϊλάνδης και της Ινδίας.. Επιπλέον, η υποτίμηση του βραζιλιάνικου νομίσματος ρεάλ σε σχέση με το αμερικανικό δολάριο και τα κυβερνητικά μέτρα υποστήριξης της παραγωγής σε Ινδία και Πακιστάν επέτειναν την αύξηση της παραγωγής.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία