BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

«Κάτω από τη βάση» παίρνουν και τα συμβόλαια στο κριθάρι

Μειωµένες τιµές, έως και µισό λεπτό ανά κιλό συγκριτικά µε πέρυσι, επέβαλε στα φετινά συµβόλαια η µεταποιητική βιοµηχανία στο κριθάρι βυνοποίησης, σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, ενώ και στο προϊόν που προορίζεται για ζωοτροφή η εικόνα δεν είναι καλύτερη, αφού το εµπόριο δεν δίνει πάνω από 15 λεπτά.

«Κάτω από τη βάση» παίρνουν και τα συμβόλαια στο κριθάρι

3
0

Παρά το ότι οι φετινές στρεµµατικές αποδόσεις, όπως προκύπτει κι από το αλώνι που βρίσκεται στα τελειώµατά του αυτές τις µέρες, είναι στην πλειονότητα των περιπτώσεων σηµαντικά υψηλότερες από τις περσινές οι παραγωγοί, όπως τονίζουν στην Agrenda, δεν µπορούν να το χαρούν. Ειδικότερα, στη Χαλκιδική, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Μουδανιών Γιάννης Σαχίνας, µε τη συγκοµιδή να έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, οι στρεµµατικές αποδόσεις κυµάνθηκαν από 250 κιλά ανά στρέµµα στη χειρότερη και σε πολλές περιπτώσεις έφτασαν ακόµη και τα 600 κιλά, όταν πέρυσι κινούνταν µεταξύ 150-200 κιλών το στρέµµα.

«Από άποψη παραγωγικότητας φέτος πήγαν πάρα πολύ καλά. Μάλιστα οι εκτάσεις µε κριθάρι ήταν περισσότερες από ό,τι πέρυσι. Ωστόσο, για το συµβολαιοποιηµένο βυνοποιήσιµο κριθάρι, τα συµβόλαια µε µεγάλη ζυθοποιία της χώρας ήταν φέτος µειωµένα για τους παραγωγούς, στα 17,2 λεπτά το κιλό, έναντι 17,5 λεπτά το 2017», σηµείωσε ο κ. Σαχίνας. Ως προς το κριθάρι για ζωοτροφή, ο συνοµιλητής µας υποστήριξε πως η τιµή του κυµαίνεται στα 14-15 λεπτά το κιλό, που σηµαίνει ότι όσοι δεν έχουν µια µέση στρεµµατική παραγωγή στα 400 - 500 κιλά, δύσκολα θα τους µείνει κάτι στην τσέπη.

Στον κάμπο που απλώνεται κάτω από το Σχολάρι του Λαγκαδά στο νοµό Θεσσαλονίκης όπου οι περισσότερες εκτάσεις φέτος ήταν σπαρµένες µε κριθάρι βυνοποίησης, οι αποδόσεις, σύµφωνα µε τον παραγωγό Γιάννη Παπαδόπουλο, κυµάνθηκαν από 300 έως 500 κιλά το στρέµµα, αλλά κι εδώ τα φετινά συµβόλαια ήταν στα 17,2 λεπτά το κιλό από 17,5 πέρυσι. «Αν δεν έχεις παραγωγή πάνω από 450 κιλά το στρέµµα δεν βγαίνεις», λέει και προσθέτει πως στην περιοχή ήταν πάνω από 3.000-4.000 τα στρέµµατα µε βυνοποιήσιµο κριθάρι φέτος.

Συμβολαιοποιημένα είναι τα περισσότερα κριθάρια και στην Επανοµής, στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, µε τις φετινές αποδόσεις, σύµφωνα µε τον πρόεδρο του τοπικού Αγροτικού Συλλόγου Γεώργιο Τσιώνη να «έχουν ένα µέσο στήσιµο στα 450 κιλά και τιµή γύρω στα 17 λεπτά το κιλό». Στο Κιλκίς µε αλωνισµένο πάνω από το 90% των κριθαριών όπως τονίζει ο παραγωγός Φίλιππος Κοτανίδης, η παραγωγή, λόγω των βροχών που έπεσαν στην περιοχή, κινείται πάνω από τα 300 κιλά το στρέµµα, όταν παραδοσιακά δεν ξεπερνά τα 200-250 κιλά το στρέµµα.

«Στο βυνοποιήσιμο η µεταποίηση πληρώνει 17,5 λεπτά και για ζωοτροφή στα 14-15 λεπτά», λέει ο παραγωγός Φίλιππος Κοτανίδης. Καλύτερη εικόνα είχε το αλώνι στην Ξάνθη, όπως µας περιέγραψε ο παραγωγός και αλωνιάρης Γιάννης Γιαννέλης, από την περιοχή της Γεννησσέας. «Είµαστε ελαφρώς πιο κάτω από πέρυσι, αλλά πιάσαµε 600 µε 700 κιλά το στρέµµα στα ποτιστικά», ανέφερε για να τονίσει ότι στο βυνοποιήσιµο φέτος τα συµβόλαια ήταν στα 17,5 λεπτά από 18 λεπτά το 2017.

Στις Σέρρες οι στρεµµατικές αποδόσεις, σύµφωνα µε τον παραγωγό Χρήστο Βαρούτη, είναι στα 400 κιλά το στρέµµα, πολύ πιο πάνω από το καταστροφικό 2017, αλλά «µε τις τιµές που δίνει το εµπόριο είναι µάταιο». Αντίστοιχα, στην περιοχή, όπως είπε ο παραγωγός ∆ιαµαντής ∆ιαµαντόπουλος «το κριθάρι για ζωοτροφή ακούγεται στα 13 λεπτά». Σε εξέλιξη είναι το αλώνι του κριθαριού και στον Έβρο µε την ΕΑΣ να ζητά κριθάρι για ζωοτροφή προς 15 λεπτά. 

 

Προβληματισμός

Προκαταβολή 15 λεπτά στο Βόλο, στα 18 λεπτά αγορά στα Τρίκαλα

Προβληµατισµένοι δηλώνουν οι παραγωγοί κριθαριού για τις χαµηλότερες τιµές σε σχέση µε πέρυσι, οι οποίες δεν λένε να ξεκολλήσoυν από τα χαµηλά των 14 και 15 λεπτών, παρά το γεγονός ότι η παραγωγή αναµένεται καλή ποιοτικά.

Εν τω µεταξύ, το παράδοξο είναι ότι την ίδια ώρα τα µειωµένα παγκόσµια αποθέµατα δίνουν ώθηση στο κριθάρι, του οποίου η µέση τιµή στην Ευρώπη ανέβηκε µέσα σε ένα χρόνο από τα 170 δολάρια ο τόνος, κοντά στα 210 δολάρια, σύµφωνα µε έκθεση του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ. Σύµφωνα µε το USDA, µεγαλύτερος εισαγωγέας κριθαριού παραµένει η Κίνα, καθώς η χώρα στρέφεται στο κριθάρι σαν αντίδραση στις επικείµενες µειωµένες εισαγωγές σόργου από τις ΗΠΑ. Σηµαντικό είναι ότι τα παγκόσµια τελικά αποθέµατα θα φτάσουν τα χαµηλότερα επίπεδα από την περίοδο 1983-1984. Στο Ηνωµένο Βασίλειο, η κατανάλωση του κριθαριού για ζωοτροφή έχει ανέβει µέσα σε εννέα µήνες κατά ένα πέµπτο, και η συνολική κατανάλωση της χώρας αναµένεται να αγγίξει τα υψηλότερα επίπεδα εδώ και 25 χρόνια, σύµφωνα µε ρεπορτάζ του Bloomberg.

Υπενθυµίζεται ότι και ο Αγροτικός Συνεταιρισµός Βόλου ανακοίνωσε την περασµένη εβδοµάδα προκαταβολή στα 15 λεπτά όταν πέρυσι ξεκίνησε µε 16 λεπτά και εκκαθάριση στις 17 Ιουλίου. Την ίδια ώρα η ΕΑΣ Τρικάλων ανακοίνωσε τιµή αγοράς στα 18 λεπτά, µε νέα απόφαση της διοίκησης, ενώ ο πρόεδρος της οργάνωσης Αχιλλέας Λιούτας κάνει λόγο για µειωµένες από πέρυσι εκτάσεις, γεγονός που αποδίδεται στην αδυναµία του προϊόντος να πιάσει καλύτερες τιµές.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία