BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Κρατήθηκαν στα 45 λεπτά τα πεπόνια Galia της Ηλείας

Για µια καλή χρονιά στο πεπόνι ή τουλάχιστον καλύτερη σε σχέση µε την περσινή κάνουν λόγο οι παραγωγοί στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Ξεκινώντας από την Κρήτη που µπαίνει πρώτη στο παιχνίδι και αυτή την εποχή έχει σχεδόν ολοκληρώσει την παραγωγή (εκεί καλλιεργούνται κατά βάση Galia), η τιµή κατάφερε να κρατηθεί κατά µέσο όρο στα 60 λεπτά το κιλό. Υψηλότερες τιµές σε σχέση µε το 2017 (στα 45 - 50 λεπτά) πιάνουν µέχρι και τώρα και τα Galia της Ηλείας λίγο πριν βγουν στη παραγωγή τα Long Life.

Κρατήθηκαν στα 45 λεπτά τα πεπόνια Galia της Ηλείας

1
0

Όσον αφορά τα Τρίκαλα, που ξεκίνησαν τη συγκοµιδή εδώ και 10 ηµέρες περίπου, η τιµή παραγωγού για τις ποικιλίες Lavigal, Dante (τυπου Galia) και ta Minetti κυµαίνονται στα 40 – 45 λεπτά το κιλό.

Για την πορεία του πεπονιού στον κάµπο της Ηλείας, µίλησε στην Agrenda ο Χρήστος Κυριακόπουλος, παραγωγός από την Μανωλάδα, όπου παράγεται το 70% των πεπονιών του νοµού. Όπως µας ανέφερε «φέτος οι τιµές κρατήθηκαν σε καλά επίπεδα αλλά υπήρξαν κάποια µικροπροβλήµατα µε την ποιότητα λόγω του καιρού την εποχή που ξεσκεπάζαµε (τέλη Απριλίου µε αρχές Μαΐου). Πέρσι αυτή την περίοδο οι τιµές είχαν πέσει στα 15 -20 λεπτά το κιλό ενώ φέτος είναι στα 45 – 50 λεπτά το κιλό. Αυτή την περίοδο συγκοµίζονται τα Galia και σε 15 ηµέρες περίπου θα ξεκινήσουµε την ποικιλία Long Life. Τα πεπόνια αυτά βγάζουν την παραγωγή τους αλλά οι τιµές συνήθως δεν ξεπερνούν τα 25 λεπτά το κιλό. Η συγκοµιδή τους πάει µέχρι τον Σεπτέµβριο».

Ξεκινούν τα Τρίκαλα τελειώνει η Κρήτη

Συγκρατηµένα αισιόδοξος για την εµπορική πορεία στα πεπόνια των Τρικάλων εµφανίζεται στην Agrenda ο γεωπόνος της ΕΑΣ Τρικάλων, Θανάσης Παπαγεωργίου αφού όπως µας εξήγησε οι παραγωγοί µε τους οποίους µιλάει του µεταφέρουν ότι µέσα στις πρώτες δέκα ηµέρες οι τιµή παρουσίασε πτώση 5 λεπτών από τα 45 στα 40 λεπτά.

 Ωστόσο ο γεωπόνος της Ένωσης µας πληροφορεί πως η χρονιά αναµένεται καλή όσον αφορά την ποιότητα του προϊόντος µε την παραγωγή να εκτιµάται στα ίδια επίπεδα µε πέρσι. Σύµφωνα µε τον ίδιο στα Τρίκαλα καλλιεργούνται πεπόνια Lavigal, Dante (τύπου Galia) και Minetti.

Για µια καλή χρονιά στη Κρήτη κάνει λόγο, µιλώντας στην Agrenda, ο γενικός διευθυντής του Αγροτικού Οπωροκηπευτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισµού Τυµπακίου, Γιάννης Χαραλαµπάκης. Όπως µας τονίζει «µπορεί να µην καταφέρουµε να πιάσουµε πολύ υψηλές τιµές όµως το θετικό ήταν ότι δεν κατέρρευσαν όσο περνούσε ο καιρός. Κατά µέσο όρο λοιπόν κυµάνθηκαν στα 60 λεπτά, ενώ πέρυσι αντίστοιχα δεν ξεπέρασαν τα 50 λεπτά». Και προσθέτει: «σε γενικές γραµµές τα πεπόνια φέτος ήταν το µοναδικό κηπευτικό στην περιοχή µας που είχε καλύτερη πορεία σε σχέση µε πέρυσι. Η συγκοµιδή έχει φτάσει σχεδόν στο τέλος της. Το καλοκαίρι θα έχουµε µόνο κάποιες µικρότερες ποσότητες υπαίθριων πεπονιών που θα πωλούνται αποκλειστικά στην αγορά της Κρήτης».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία