BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Κάτω πρώτη φορά το 2018 ο Δείκτης Τροφίμων του FAO

Εν μέσω των εμπορικών εντάσεων που επηρέασαν τις αγορές, οι τιμές των αγροτικών εμπορευμάτων παγκοσμίως έπεσαν, παρά το γεγονός ότι οι εκτιμήσεις για την παγκόσμια παραγωγή κάνουν λόγο για καθοδικές προοπτικές.

Κάτω πρώτη φορά το 2018 ο Δείκτης Τροφίμων του FAO

2
0

Ο δείκτης τιμών του FAO υποχώρησε κατά 1,3% σε σχέση με τα επίπεδα του Μαΐου. Η μείωση συντελέστηκε κυρίως από τα χαμηλότερα επίπεδα των τιμών σε σιτάρι, καλαμπόκι, και τα φυτικά έλαια περιλαμβανομένων αυτών που κατασκευάζονται από σόγια.

Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO είναι μια κλίμακα μέτρησης της μηνιαίας μεταβολής των διεθνών τιμών για το καλάθι τροφίμων.

Ο Δείκτης Τιμών δημητριακών υποχώρησε κατά 3,7% τον Ιούνιο. Παρά τις γενικά δυσοίωνες προβλέψεις για την μελλοντική παραγωγή των βασικών σιτηρών, σημειώθηκαν σχετικά απότομες πτώσεις στις διεθνείς τιμές του καλαμποκιού και του σιταριού, οι οποίες σύμφωνα με την έκθεση, αντανακλούν τις  επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου. Αντιθέτως, η τιμή για το ρύζι ανέβηκε.

Απώλεια σημείωσε και ο Δείκτης Τιμών φυτικών ελαίων, με τις τιμές σε φοινικέλαιο, σογιέλαιο και ηλιέλαιο να υποχωρούν κατά 3% φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 29 μηνών.

Επιπλέον, όπως υπογραμμίζει η έκθεση, η ένταση που υπάρχει αυτήν την στιγμή ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους εμπορικούς της εταίρους, και ιδίως της Κίνας, λειτουργεί ως βαρίδι στις εξαγωγικές τιμές των προϊόντων από τις ΗΠΑ και ειδικά της σόγιας, με το ισχυρό δολάριο να αποτρέπει μια περαιτέρω μείωση λόγω της πίεσης αυτής.

Ο Δείκτης Τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων σημείωσε απώλεια της τάξης του 0,9% με τις χαμηλές τιμές στο τυρί, οι οποίες αντανακλούν  δυνατότητες εξαγωγών στην ΕΕ και τις ΗΠΑ, να ισορροπούν την μικρή αύξηση στην τιμή του γάλακτος σε σκόνη.

Σε ότι αφορά τον Δείκτη Τιμών Κρέατος, εδώ σημειώνεται μια μικρή αύξηση κατά 0,3% σε σχέση με τον Μάιο, η οποία οδηγείται από την αύξηση που σημειώνεται στο χοιρινό και το πρόβειο κρέας.

Αύξηση καταγράφει και ο Δείκτης Τιμών της ζάχαρης, ο οποίος σκαρφάλωσε κατά 1,2%, αφήνοντας πίσω του έξι συνεχόμενους μήνες κατά τους οποίους παρουσίαζε μείωση στην τιμή της ζάχαρης.  Σύμφωνα με την έκθεση αυτό συνέβη κυρίως λόγω των ανησυχιών ότι η ξηρασία στην Βραζιλία, την μεγαλύτερο παραγωγό και εξαγωγέα ζάχαρης παγκοσμίως, θα επηρεάσει αρνητικά τις καλλιέργειες ζαχαροκάλαμων στην περιοχή.

Μείωση στην παραγωγή και τα αποθέματα δημητριακών προβλέπει ο FAO

Μειωμένη κατά 2,4% εκτιμάται ότι θα είναι η παραγωγή δημητριακών σύμφωνα με τον FAO, ο οποίος αναθεώρησε την τελευταία του εκτίμηση, κάνοντας τώρα λόγο για 2.586 εκατ. τόνους, οι οποίοι είναι  λιγότεροι κατά 64,5 εκατ. τόνους σε σχέση με την περυσινή χρονιά ρεκόρ. Η νέα εκτίμηση του FAO είναι μειωμένη κατά 24 εκατ. τόνους σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ η αλλαγή αυτή οφείλεται σύμφωνα με τον οργανισμό στις μειωμένες αποδόσεις σιταριού που αναμένονται στην ΕΕ, την Ρωσία και την Ουκρανία.

Από την άλλη, η κατανάλωση δημητριακών αναμένεται να αυξηθεί μέσα στο 2018/2019 και να φτάσει τους 2.641 εκατ. τόνους. Δεδομένου ότι η κατανάλωση θα ξεπεράσει φέτος την παραγωγή, τα αποθέματα σιτηρών που συσσωρεύονταν τα τελευταία πέντε χρόνια θα μειωθούν κατά 7% στο τέλος του έτους, σε σχέση με τα αρχικά αποθέματα. Μεγαλύτερη μείωση αναμένεται να συντελεστεί στα αποθέματα καλαμποκιού, ενώ αντιθέτως τα αποθέματα ρυζιού θα αυξηθούν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Σε ότι αφορά τέλος στο παγκόσμιο εμπόριο σιτηρών, αυτό αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και για το 2018/2019, και να βρεθεί πολύ κοντά στα επίπεδα ρεκόρ που σημειώθηκαν πέρυσι.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία