BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Σε πτώση η σόγια λόγω δασµών Τραµπ

Η τιµή της σόγιας, από όταν η ένταση µεταξύ των δυο ισχυρότερων οικονοµιών άρχισε να κλιµακώνεται, βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, φτάνοντας πριν από λίγες µέρες στο χαµηλότερο επίπεδο της διετίας, τα 8,31 δολάρια ανά µπούσελ, από τα 10,50 που ήταν το προηγούµενο διάστηµα, µια µείωση 18,4%.

Σε πτώση η σόγια λόγω δασµών Τραµπ

0
0

Όσο οι δασμοί µειώνουν τον όγκο των εξαγωγών της σόγιας από τις ΗΠΑ στην Κίνα, το βλέµµα των Αµερικανών στρέφεται στην ΕΕ, η οποία είναι ο δεύτερος µεγαλύτερος εισαγωγέας του προϊόντος µετά από την Κίνα. Ο λόγος για αυτήν την µετάβαση έγκειται στο γεγονός ότι οι Κινέζοι αυξάνουν τώρα το µερίδιο των εισαγωγών από την Βραζιλία, τον µεγαλύτερο εισαγωγέα σόγιας για την ΕΕ τα τελευταία έξι χρόνια, αυξάνοντας σηµαντικά την τιµή της. Οι ανάγκες της Ελλάδας σε σόγια, φτάνουν τους 500.000 µε 550.000 τόνους ανά έτος, όγκος που µεταφράζεται σε περίπου 230 εκατ. ευρώ σε εισαγωγές.

Η Κίνα θα αντικαταστήσει περί τους 4 εκατ. τόνους αµερικανικής σόγιας, µε προµήθεια από την Βραζιλία µέσα στο επόµενο τετράµηνο, αν οι δασµοί συνεχιστούν σύµφωνα µε την Rabobank. Αυτές οι απώλειες µπορούν να αντικατασταθούν εν µέρει, δηλαδή περί τους 2 εκατ. τόνους, από µια µετατόπιση της ζήτησης από την Βραζιλία στις ΗΠΑ, οδηγούµενη κυρίως από την ΕΕ, σύµφωνα µε την Rabobank. «Είναι κάτι που συµβαίνει ήδη» υποστήριξε ο Πέντρο Ντέινεκα, συνεργάτης της MD Commodities από το Σικάγο, εξηγώντας: «όσο η Κίνα αυξάνει τις αγορές της από την Βραζιλία, ο υπόλοιπος κόσµος στρέφεται στις ΗΠΑ».

Σύμφωνα µε τους υπολογισµούς τους Forbes για κάθε πτώση στην τιµή κατά 1 δολάριο, οι αµερικανοί αγρότες γνωρίζουν µια µείωση στα έσοδά τους της τάξης του 10%, ή αλλιώς απώλεια αξίας 4 δις δολαρίων από την συνολική παραγωγή σόγιας. Η συνολική αξία της καλλιέργειας την περασµένη χρονιά για τις ΗΠΑ έφτασε τα 41 δις δολάρια, και αποτελεί το 29% της συνολικής αξίας των εκτατικών καλλιεργειών, που σύµφωνα µε την έκθεση του NASS, της εθνικής υπηρεσίας στατιστικών για την γεωργία των ΗΠΑ.

Όμως το απόγευµα της Παρασκευής 6 Ιουλίου, οι µελλοντικές τιµές σόγιας παρουσίασαν µια άνοδο ρεκόρ, αφού το προϊόν ήταν νωρίτερα τόσο φθηνό ώστε αύξησε τις αγορές του.  Η αύξηση αυτή ήταν της τάξης του 4,5% για τα συµβόλαια του Νοεµβρίου, και διαµορφώθηκε στα 8,945 δολάρια ανά µπούσελ στο χρηµατιστήριο του Σικάγο, µε τους αναλυτές να κάνουν λόγο για την µεγαλύτερη εξέλιξη στην τιµή από όταν αυτά τα συµβόλαια ξεκίνησαν να διαπραγµατεύονται στα τέλη του 2014.

Οι σημαντικές εκπτώσεις της αµερικανικής σόγιας την κάνουν περισσότερο ελκυστική. Σύµφωνα µε στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κοµισιό, η ΕΕ είναι ο δεύτερος µεγαλύτερος προορισµός της βραζιλιάνικης σόγιας. Ωστόσο αυτό αναµένεται να αλλάξει, αφού οι προοπτικές που ανοίγονται, ενδέχεται να αυξήσουν κατά 90% το µερίδιο εισαγωγών της Κίνας, σύµφωνα µε υπολογισµούς του ερευνητικού κέντρου µε έδρα το Αµβούργο, Oil World.

Να σημειωθεί ότι οι δασµοί αξίας 34 δις δολαρίων που τέθηκαν σε ισχύ στις 6 Ιουλίου από την Κίνα, αφορούν κυρίως αµερικανικά γεωργικά προϊόντα, προκαλούν αναστάτωση στο εσωτερικό της ασιατικής χώρας, αφού ανεβάζουν υπερβολικά την τιµή του προϊόντος. Όµως, σύµφωνα µε το Bloomberg, η Κίνα θα αποζηµιώσει τους αγοραστές για την επιπλέον κατά 25% επιβάρυνση στην τιµή της σόγιας, εφόσον οι παραγγελίες κατευθύνονται στις κρατικές αποθήκες. 

 

Αργεί η τιμολόγηση των πρώτων υλών στην τιμή των ζωοτροφών

«Αν πέσει και άλλο η τιµή της σόγιας θα µειωθεί και η τιµή των ζωοτροφών» ανέφερε στην Agrenda ο πρόεδρος της Ελληνικής Βιοµηχανίας Ζωοτροφών, Βασίλης Χαλκίδης, λέγοντας πως το κόστος των σιτηρεσίων είναι συνδεδεµένο µε την τιµή της σόγιας, αφού αποτελεί βασικό συστατικό και µια απότοµη πτώση στην τιµή της, είναι επόµενο να προκαλέσει αλλαγές. Οι βιοµηχανίες που επεξεργάζονται την σόγια ως πρώτη ύλη, βρίσκονται αυτές τις µέρες εν αναµονή των εξελίξεων του εµπορικού πολέµου, περιµένοντας την τιµή της σόγιας να σταθεροποιηθεί. Εφόσον η τιµή σταθεροποιηθεί σε χαµηλά επίπεδα, τότε ενδέχεται να υπάρξει µια αλλαγή στις τιµές των ζωοτροφών, που όµως δεν θα είναι άµεση.

Αυτό συµβαίνει γιατί όπως εξηγεί ο κ. Χαλκίδης, «οι εισαγωγείς έχουν κλείσει την τιµή νωρίτερα και άρα οι τωρινές τιµές των ζωοτροφών είναι προσαρµοσµένες στις παλαιότερες. «Η αγορά δεν απορροφάει αµέσως όλες τις αλλαγές που γίνονται» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Πάντα η σόγια, όπως και όλες οι πρώτες ύλες έχουν µια πορεία που η τιµή τους ανεβαίνει και µετά πέφτει. «Αυτήν τη φορά αφορµή ήταν τα πολιτικά γεγονότα» συµπληρώνει ο κ. Χαλκίδης, για να καταλήξει πως «µε βάση τα διεθνή γεγονότα, η αµερικανική σόγια δεν έχει που να πάει, οπότε περιµένουµε και άλλη πτώση της τιµή, η οποία σε διαφορετική περίπτωση θα κινούταν ανοδικά». ΠΕΤΡΟΣ ΓΚΟΓΚΟΣ

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία