BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Πολλά τα αμύγδαλα, αλλά δε σπάνε και τα κλωνάρια

Μια φυσιολογική χρονιά υποστηρίζουν οι παραγωγοί αµυγδάλων πως είναι η φετινή, από άποψη όγκου παραγωγής, εκτιµώντας µάλιστα πως εφόσον οι τιµές παραµείνουν στα περσινά επίπεδα, τότε θα µπορέσουν να ανακτήσουν το χαµένο έδαφος από τις προηγούµενες χρονιές που τους πίεσαν οικονοµικά.

Πολλά τα αμύγδαλα, αλλά δε σπάνε και τα κλωνάρια

2
0

Ικανοποιητική αναµένεται πως θα είναι η φετινή χρονιά στους αµυγδαλεώνες της χώρας. Αρκετοί παραγωγοί, µάλιστα, περιµένουν να αποζηµιωθούν από τις προηγούµενες χρονιές, που είχαν µικρότερη σοδειά. «Αυτή την παραγωγή είχαµε να τη δούµε δέκα χρόνια» ανέφερε στην Agrenda o Γιώργος Νούλας, παραγωγός από τα Τέµπη. «Έχουµε µια καλή παραγωγή φέτος, βέβαια δεν σπάνε και τα κλωνάρια, αλλά το θέµα είναι να µην µας χτυπήσουν στην τιµή» είπε, τονίζοντας πως σε καµία περίπτωση δεν πρόκειται για υπερπαραγωγή, εκφράζοντας µάλιστα ανησυχίες πως «τέτοιοι ισχυρισµοί γίνονται για να πιεστούν οι τιµές».

Οι περσινές τιµές κυµάνθηκαν στα 2,60 µε 2,80 ευρώ το κιλό. «Αυτή είναι µια καλή τιµή όταν έχει παραγωγή», εξηγεί ο κ. Νούλας προσθέτοντας πως «πέρυσι µπήκαµε µέσα και ποντάραµε σε αυτήν την φετινή παραγωγή για να σώσουµε κάπως την κατάσταση». Σύµφωνα µε τον παραγωγό, αν διατηρηθεί και φέτος αυτή η τιµή στο αµύγδαλο, η χρονιά θα κυλήσει ευχάριστα για τους συναδέλφους του και τον ίδιο. «Έχουµε δώσει και µε 4,10 ευρώ πριν πέντε χρόνια όταν όµως είχαµε το 1/10 της φετινής παραγωγής» εξήγησε ο κ. Νούλας, υπογραµµίζοντας πως µια τέτοια τιµή µπορεί να αναπληρώσει το χαµένο έδαφος.

Το κόστος της παραγωγής εξαρτάται άµεσα από τις επιλογές του παραγωγού. Γενικά το κόστος συντήρησης «ενός περιποιηµένου περιβολιού» ανέρχεται στα 300 µε 350 ευρώ το στρέµµα, σύµφωνα µε τον παραγωγό από την περιοχή του Συκούριου στη Λάρισα Χρήστο Τσιµπούκη. Σε ότι αφορά τώρα τις αποδόσεις, αυτές εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες. Ενδεικτικά η παραγωγή πέρυσι ανά στρέµµα µετά βίας άγγιξε τα 100 κιλά. Φέτος, ο κ. Τσιµπούκης εκτιµά πως στις εκµεταλλεύσεις του ενδέχεται να κυµανθεί ανάµεσα στα 300-350 κιλά το στρέµµα.

Η ζήτηση της εγχώριας αγοράς για αµύγδαλα ξεπερνάει προς το παρόν τις δυνατότητες της παραγωγής, µε αποτέλεσµα ο αριθµός των εισαγωγών να είναι µεγάλος. «Πάντα γίνονταν εισαγωγές» αναφέρει ο κ. Νούλας, τονίζοντας πως «το θέµα είναι να παίρνουν τα δικά µας που είναι άλλωστε και πολύ περισσότερο ποιοτικά». Όπως εξηγεί ο παραγωγός, οι ποικιλίες που προτιµούνται στην Ελλάδα, αλλά και το κλίµα, εξασφαλίζουν ένα «πιο γλυκό  προϊόν», το οποίο διαφέρει αρκετά από τα αντίστοιχα αµερικάνικα.

Η Ευρώπη εισήγαγε πέρυσι περισσότερο από 300.000 τόνους αµυγδάλου από τις ΗΠΑ, στις οποίες αναλογεί το 80% των 1,3 εκατ. τόνων που ήταν η παραγωγή του 2017. Η παγκόσµια ζήτηση για το 2017 άγγιξε τους 1,2 εκατ. τόνους.  Σύµφωνα µε τον πρόεδρο και CEO του Συµβουλίου Αµυγδάλων της Καλιφόρνια (ABC) Ρίτσαρντ Γουέηκοτ, «η Καλιφόρνια, καλύπτει το µεγαλύτερο ποσοστό της παγκόσµιας ζήτησης, ενώ µπορεί και ανταποκρίνεται σταθερά στις ανάγκες της αγοράς».

Επενδύσεις που ξεπερνούν τα 70 εκατ. ευρώ σε βάθος 40 ετών στον τοµέα της έρευνας έχουν γίνει στην Καλιφόρνια, µε στόχο τη συνεχιζόµενη ανάπτυξη και την καινοτοµία γύρω από την καλλιέργεια, την επεξεργασία και την κατανάλωση των αµυγδάλων. Σύµφωνα πάντως µε το ABC, οι συνεχιζόµενες βελτιώσεις στον τρόπο παραγωγής και τυποποίησης, ενισχύουν την ευηµερία της περιοχής και επιτρέπουν την καλύτερη δυνατή διαχείριση των αγροτικών εκµεταλλεύσεων.

 

Χρονιά ορόσημο η φετινή για την αμερικανική παραγωγή

Η παραγωγή των ΗΠΑ για το 2018 εκτιµάται πως θα είναι αυξηµένη κατά 7,9% σε σχέση µε την περσινή, που προσέγγισε τους 1 εκατ. τόνους, σύµφωνα µε την πιο πρόσφατη έκθεση του υπουργείου Γεωργίας της χώρας (USDA). Παρά τις ανησυχίες νωρίτερα µέσα στην χρονιά που προκλήθηκαν λόγω της παγωνιάς που έπληξε την Καλιφόρνια κατά την περίοδο της ανθοφορίας των αµυγδαλιών, η προσεκτική διαχείριση των αµυγδαλεώνων από τους Αµερικανούς παραγωγούς συνέβαλε σε µια χωρίς προηγούµενο παραγωγή, σύµφωνα µε την ετήσια έκθεση του USDA για την εκπλήρωση των στόχων της παραγωγής αµυγδάλου.

«Το 2018 θα είναι µια χρονιά ορόσηµο για τους παραγωγούς της Καλιφόρνια, οι οποίοι καλλιεργούν πάνω από 4 εκατ. στρέµµατα γεµάτα αµυγδαλιές» υποστήριξε ο Χόλη Κίνγκ, µέλος του Συµβουλίου Αµυγδάλων της Καλιφόρνια και παραγωγός από την κοµητεία Κερν. Μάλιστα ο κ. Κίνγκ τόνισε πως η αύξηση των καλλιεργήσιµων εκτάσεων δεν ήταν ο µοναδικός στόχος των Αµερικάνων αγροτών, συµπληρώνοντας πως «είναι σηµαντικό  να καλλιεργούµε περισσότερα αµύγδαλα ανά εκτάριο. Όσο συνεχίζουµε να αυξάνουµε τις εκτάσεις, παράλληλα βρίσκουµε τρόπους να παράγουµε αµύγδαλα µε περισσότερο βιώσιµο τρόπο και πιο αποδοτικό, καταναλώνοντας ταυτόχρονα λιγότερους πόρους και άρα µειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωµα ανά αµύγδαλο που καλλιεργούµε».  

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία