BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Μειωμένη η παραγωγή σιτηρών για δεύτερη συνεχή χρονιά λέει το IGC

Μειωμένη εκτιμάται στην τελευταία ανάλυση του Διεθνούς Συμβουλίου για τα Σιτηρά (IGC) η παγκόσμια παραγωγή σιτηρών για την εμπορική περίοδο 2018/19. Σύμφωνα με τα στοιχεία η παραγωγή υπολογίζεται στους 2,072 εκατομμύρια τόνους δηλαδή 41 εκατομμύρια τόνους λιγότερη από την προηγούμενη σεζόν.

igc-pin

10
0

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανάλυση για τις τάσεις της αγοράς του Διεθνούς Συμβουλίου για τα σιτηρά, η συνολική πρόβλεψη το 2018/19 για την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών/σιτηρών (grains) [που περιλαμβάνει στάρι (wheat) και δευτερογενή σιτηρά (coarse grains)] είναι εννιά εκατομμύρια τόνους υψηλότερη συγκρινόμενη μήνα προς μήνα, στα 2,072 εκατομμύρια.

Σχεδόν όλη η αναπροσαρμογή αφορά το καλαμπόκι, συμπεριλαμβανομένων αυξητικών τάσεων για τα στοιχεία στις ΗΠΑ (+6.1 εκατομμύρια τόνους), την ΕΕ (+2.7 εκατομμύρια τόνους) και την Ουκρανία (+1.2 εκατομμύρια τόνους).

Η συγκομιδή σταριού είναι ελάχιστα μεγαλύτερη συγκρινόμενη μήνα προς μήνα, με μια αναβάθμιση για τη Ρωσία που αντισταθμίζεται από τη μείωση στην Αυστραλία.

Μια αύξηση της κατανάλωσης σιτηρών κατά εφτά εκατομμύρια τόνους συγκρινόμενη μήνα προς μήνα αφορά κυρίως το καλαμπόκι.

Παρόλο που έχει αυξηθεί κατά 6 εκατομμύρια τόνους συγκρινόμενη μήνα προς μήνα, το προβλεπόμενο carryover μέγεθος των 544 εκατομμυρίων για το τέλος του 2018/19 είναι κάτω κατά 64 εκατομμύρια αν η σύγκριση γίνει κατά έτος, οριζόμενη από πτώσεις για το καλαμπόκι (-38 εκατομμύρια) και το στάρι (-17 εκατομμύρια).

Μετά από απότομες αλλαγές για το στάρι και το καλαμπόκι, η πρόβλεψη για το εμπόριο είναι ελαφρά αλλαγμένη ανά μήνα στο ρεκόρ των 369 εκατομμυρίων τόνων.

Με έρευνα να διεξάγεται στο βόρειο ημισφαίριο, η πρώιμη εκτίμηση του Διεθνούς Συμβουλίου για τις προοπτικές που έχει η καλλιέργεια σταριού αναφορικά με τη σοδειά του 2019/20 είναι κέρδη για πρώτη φορά σε τέσσερις σεζόν (first area gain in four seasons) που ενθαρρύνεται από το ενδεχόμενο καλύτερων αποδόσεων (returns). Παρόλα αυτά, οι βροχές θα είναι ευεργετικές σε κάποιες περιοχές σε αντίθεση με την Ευρώπη όπου οι χαμηλότερες τιμές και οι δύσκολες καιρικές συνθήκες ίσως συμβάλουν σε μείωση τη συγκομιδή της ελαιοκάμβης τον χειμώνα.

Αναθεωρήσεις προς τα πάνω για τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Κίνα ανεβάζουν την πρόβλεψη για την παγκόσμια παραγωγή σόγιας το 2018/9 κατά τέσσερα εκατομμύρια τόνους σε υψηλό 370 εκατομμυρίων. Η αύξηση κατά 9% σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο εκπορεύεται από τις προβλέψεις για μεγάλη ή  συγκομιδή ρεκόρ στις χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή. Η καθαρή αύξηση στη διαθεσιμότητα αντανακλάται στα υψηλότερα νούμερα στην κατανάλωση και τα carryovers, με τα τελευταία να προβλέπονται προς τα πάνω σχεδόν κατά 30% αν συγκριθούν με το προηγούμενο έτος, με μεγάλη συσσώρευση στις ΗΠΑ. Η πρόβλεψη για το εμπόριο αυξάνεται κατά ένα εκατομμύριο τόνους στα 155 εκατομμύρια, οριακά αυξημένη από την προηγούμενη χρονιά.

Με αναθεωρημένη εκτίμηση για την παραγωγή, μαζί με τις αναπροσαρμογές στα αποθέματα της Ινδίας, τα παγκόσμια carryovers για το ρύζι το 2017/18 αυξάνονται κατά δύο εκατομμύρια τόνους μήνα προς μήνα στα 126 εκατομμύρια, ένα κέρδος 2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι αναγωγές για την παραγωγή και χρήση για το 2018/19 παραμένουν αδιαφοροποίητες ανά μήνα αλλά μεγαλύτερα carryins έχουν ως αποτέλεσμα μια μικρή αύξηση για τα αποθέματα στο τέλος της εποχής στους 124 εκατομμύρια τόνους, ελαφρά αυξημένη σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η εκτίμηση για το εμπόριο το 2019 είναι οριακά αυξημένη από τον Αύγουστο, στο ύψος ρεκόρ των 49 εκατομμυρίων τόνων. H αύξηση του 1% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος συνδέεται με την προβλεπόμενη αυξημένη ζήτηση από την Ασία και την Αφρική.

Ο Δείκτης για τα Σιτηρά και τους Eλαιούχους Σπόρους (oilseeds) είναι μειωμένος κατά 1% με τις συγκρίσεις μήνα προς μήνα εξαιτίας της μείωσης για το καλαμπόκι (-4%) και το στάρι (-2%).

Στους 2,072 εκατομμύρια τόνους η συνολική παραγωγή σιτηρών (στάρι και δευτερεύοντα σιτηρά) στον κόσμο για το 2018/19 προβλέπεται να καταγράψει μια μείωση για δεύτερο συνεχόμενο έτος, καθώς την αυξημένη διαθεσιμότητα καλαμποκιού (+27 εκατομμύρια τόνους) και σόργου (+ένα εκατομμύριο) ξεπερνούν οι μειώσεις σε άλλες καλλιέργειες. Μετά από μια δύσκολη καλλιεργητική σεζόν σε πολλές περιοχές, η παραγωγή σταριού αναμένεται να υποχωρήσει κατά 41 εκατομμύρια τόνους σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά ενώ προβλέπεται η χαμηλότερη συγκομιδή κριθαριού σε έξι χρόνια.

Με εκτιμώμενες αυξήσεις στις χρήσεις του για τη διατροφή, τη ζωοτροφή και βιομηχανικές χρήσεις η συνολική κατανάλωση σιτηρών στον κόσμο αναμένεται να φτάσει νέο υψηλό στους 2,136 εκατομμύρια τόνους (+29 εκατομμύρια σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο) καθώς οι αυξήσεις στο καλαμπόκι (+35 εκατομμύρια) και το σόργο (+δύο εκατομμύρια) μόνο εν μέρει επηρεάζονται από τις μειώσεις σε άλλα σιτηρά.

Τα παγκόσμια αποθέματα προβλέπεται να περιοριστούν για δεύτερη χρονιά κατά 64 εκατομμύρια τόνους στο  χαμηλό τεσσάρων χρόνων στα 544 εκατομμύρια, με την Κίνα να συμβάλει με περισσότερο από το μισό. Τα συνολικά carryovers στις κύριες εξαγωγικές χώρες εκτιμάται ότι θα πέσουν στους 140 εκατομμύρια τόνους (-35 εκατομμύρια σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά) συμπεριλαμβανομένων μειώσεων ύψους 14 εκατομμυρίων στην Ευρώπη, 10 εκατομμυρίων στις ΗΠΑ και 6 εκατομμυρίων στη Ρωσία. Η αναλογία των παγκόσμιων αποθεμάτων προς χρήση ενδέχεται να μειωθεί κατά 25%, η μικρότερη σε πέντε σεζόν και σχεδόν τρεις ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τον μέσο όρο για τα πέντε χρόνια. Μια προβλεπόμενη τιμή ρεκόρ για το παγκόσμιο εμπόριο περιλαμβάνει νέα υψηλά επίπεδα για το καλαμπόκι και το κριθάρι αλλά μειώσεις για το στάρι και το σόργο.

Εν μέσω αποκλίσεων στις βασικές προβλέψεις, οι παγκόσμιες τιμές για τα σιτηρά και τους ελαιούχους σπόρους έδειξαν μεικτές τάσεις τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο Δείκτης για τα Σιτηρά και τους Eλαιούχους Σπόρους μειώθηκε συνολικά κατά 1% αφού η αδυναμία στις εξαγωγικές τιμές του καλαμποκιού, του σταριού και του ρυζιού ήταν μεγαλύτερη από τα κέρδη στη σόγια και το κριθάρι.

Ο υπο-δείκτης για το στάρι έπεσε κατά 2%. Οι αρχικές απώλειες που συνδέονται κυρίως με τα comfortable spot supplies αντισταθμίστηκαν κατά ένα μέρος στο δεύτερο μισό του μήνα καθώς οι ανησυχίες για τον ασυνήθιστο για την εποχή καιρό ενίσχυσαν τις τιμές σε κάποιες εξαγωγικές χώρες.

Διαβάστε ολόκληρη την ανάλυση του IGC (στα αγγλικά)

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία