BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Σώζει την παρτίδα η Καλαμών, «βυθίζονται» πράσινη και κονσερβολιά

Δύο όψεις παρουσιάζει η εγχώρια αγορά της επιτραπέζιας ελιάς τη φετινή σεζόν, με τις τιμές της πράσινης και της κονσερβολιάς να βρίσκονται σε επίπεδα που δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής, τη στιγμή που η ζήτηση στην Καλαμών παραμένει αυξημένη και οι τιμές της είναι σημαντικά υψηλότερες.

Σώζει την παρτίδα η Καλαμών, «βυθίζονται» πράσινη και κονσερβολιά

4
0

Η διαφοροποίηση αυτή αποδίδεται στο γεγονός πως η διεθνής αγορά είναι ελλειμματική στη συγκεκριμένη ποικιλία, όπως λέει στο Agronews και την εφημερίδα Agrenda ο Παντελής Κρανιώτης, διευθυντής της ΕΑΣ Μεσολογγίου. Αυτή τη στιγμή οι παραγωγοί έχουν ολοκληρώσει τη συγκομιδή της ελιάς Καλαμών σε όλη τη χώρα και σταδιακά θα αρχίσουν να διοχετεύουν το προϊόν τους στην αγορά, χωρίς βιασύνες, όπως μας πληροφορεί ο διευθύνων σύμβουλος της Κεφαλάς-Σπάρτη Α.Ε., Θεοφάνης Βλαχολιάς.

Στην περιοχή της Μεσσηνίας το 200άρι της ελιάς Καλαμάτας ΠΟΠ πωλείται στα επίπεδα των 1,30 ευρώ το κιλό, ενώ στη Λακωνία οι τιμές διαμορφώνονται στα 1,60 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με τον Δημήτρη Κόντο, πρόεδρο του AΣ Γερακίου Λακωνίας. Όσον αφορά τις ελιές Καλαμών που προέρχονται από άλλες περιοχές, η τιμή πώλησής τους βρίσκεται στα 1,10 ευρώ το κιλό ο τεμαχισμός των 200, στο Μεσολόγγι.

Στα δέντρα
Εντελώς διαφορετική εικόνα παρουσιάζει η αγορά της κονσερβολιάς, με τις τιμές να διαμορφώνονται στα 25-30 λεπτά το κιλό. Οι ποσότητες στα δέντρα υπολογίζεται ότι έχουν σπάσει ρεκόρ 20ετίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ελαιουργικών Συνεταιρισμών Στυλίδας, Γιώργο Μπλούνα, με αποτέλεσμα να υπάρχει υπερπροσφορά και οι ιδιώτες να μην πληρώνουν πάνω από 30 λεπτά τη μεσαία κατηγορία (200 τεμάχια). Υπολογίζεται ότι έχει μείνει τόσο μεγάλη ποσότητα, που το 80% οδηγείται αυτές τις μέρες στα ελαιοτριβεία για ελαιόλαδο. Πάντως η Ένωση προσέφερε 35 λεπτά το κιλό για τα 200 τεμάχια, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να παρέμβει στην αγορά της Στ. Ελλάδας, που κυριαρχείται από τους ιδιώτες. Ανάλογη η κατάσταση και στην πράσινη ελιά Χαλκιδικής, όπου ο μέσος όρος της τιμής το 2012 διαμορφώθηκε στα 45 λεπτά/κιλό.

Η παραγωγή ανέκαμψε από τα περσινά επίπεδα,  ωστόσο η ξηρασία προκάλεσε μικροκαρπία και το μεγαλύτερο ποσοστό της σοδειάς αποτελούσε τους μικρούς τεμαχισμούς που πληρώθηκαν χαμηλά. Η καλύτερη ποιότητα, δηλαδή τα 110 τεμάχια, διαμορφώθηκε στα 80 λεπτά/κιλό, έναντι 1 ευρώ πέρυσι και 1,45 ευρώ το 2008, που ήταν τιμή-ρεκόρ.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία