BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Σημάδια ανατροπών στο καλαμπόκι

Βουτιά 33% ενδέχεται να κάνει η τιμή του καλαμποκιού στις ΗΠΑ την περίοδο 2013/14, σε μόλις 4,80 δολάρια ανά μπουσέλ, σύμφωνα με τον οικονομολόγο του υπουργείου Γεωργίας της Αμερικής, Joseph Glauber.

Σημάδια ανατροπών στο καλαμπόκι

1
0

Οι πρώτες προβλέψεις κάνουν λόγο για τριπλασιασμό των αποθεμάτων, καθώς αναμένεται συγκομιδή ρεκόρ, ενώ εκτιμάται ότι τα αποθέματα θα ανακάμψουν από τα χαμηλότερα στα υψηλότερα επίπεδα, την περίοδο 2013/14.

Την ίδια στιγμή ο ισχυρός ανταγωνισμός από άλλες χώρες περιορίζει σημαντικά τις εξαγωγές, σύμφωνα με τις προβλέψεις του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας.

Έτσι, η παραγωγή καλαμποκιού εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 364 εκατ. τόνους την περίοδο 2013/14, καθώς το  USDA αύξησε την απόδοση σε 1.116 κιλά το στρέμμα, ενώ το 2012 η έντονη ξηρασία σε πολλές περιοχές οδήγησε την απόδοση σε χαμηλό 16 ετών, στα 780 κιλά το στρέμμα.

Ωστόσο, η ζήτηση του καλαμποκιού δεν θα αυξηθεί τόσο έντονα, που να επιτρέπει την ανάκαμψη σε 55,3 εκατ. τόνους, στα αποθέματα κατά το κλείσιμο του 2013/14, τον Αύγουστο του επόμενου έτους, ποσότητα τριπλάσια σε σχέση με αυτή που αναμένεται να τελειώσει η φετινή σεζόν. Τα αποθέματα σε αυτό το επίπεδο θα αντιπροσωπεύουν υψηλό 26 ετών από το τέλος της δεκαετίας του 1980, που είχαν οδηγήσει τις τιμές καλαμποκιού κάτω από 1,50 δολάρια ανά μπούσελ.

H δυναμική της ζήτησης
Μειωμένη αναμένεται η ζήτηση για το καλαμπόκι στις ΗΠΑ καθώς παρά την αύξηση που θα παρουσιάσει στον κλάδο των ζωοτροφών θα περιοριστεί από άλλες χρήσεις. Έτσι, φυσιολογική ανάκαμψη θα έχει η κατανάλωση του στην κτηνοτροφία και την πτηνοτροφία καθώς «η μείωση του κόστους των ζωοτροφών αναμένεται να δώσει οικονομικό κίνητρο για την αύξηση της χρήσης τους», σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

Ωστόσο, περιορίζεται η χρήση καλαμποκιού για παραγωγή αιθανόλης, καθώς η χρήση της βενζίνης παρουσιάζει μεγαλύτερη και καλύτερη απόδοση στα οχήματα. Την ίδια στιγμή η ανάκαμψη χρήσης για άλλους σκοπούς θα είναι επίσης περιορισμένη, καθώς η αγορά που βασίζεται στο καλαμπόκι για γλυκαντικές ουσίες δέχεται πιέσεις εξαιτίας των λιγότερων εξαγωγών προς το Μεξικό, τη στιγμή που η παραγωγή ζάχαρης εκεί αυξάνει.

Ο ανταγωνισμός από άλλες χώρες
Εν τω μεταξύ μειωμένες υπολογίζονται και οι εξαγωγές των ΗΠΑ καθώς η Βραζιλία έχει αναδειχτεί σε κορυφαία εξαγωγική χώρα κυρίως λόγω αύξησης των σπορών της ποικιλιας safrinha, που φυτεύονται ως συνέχεια μετά την καλλιέργεια της σόγιας.

Το ίδιο συμβαίνει και με την Ουκρανία, η οποία έχει επίσης αναδειχθεί σε «δύναμη» στην καλλιέργεια του καλαμποκιού, καθώς βοήθησε η βελτίωση των σπόρων, σε συνδυασμό με μια προσπάθεια από τους αγρότες για την αποφυγή των κινδύνων που συνδέονται με το φθινόπωρο, σε μια χώρα με πολύ ψυχρούς χειμώνες.

Μειωμένα τα παγκόσμια αποθέματα σε σχέση με πέρσι
Όσον αφορά τη παγκόσμια προσφορά καλαμποκιού το Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών αναβάθμισε τις προβλέψεις του σε σχέση με την έκθεση του Ιανουαρίου. Εξακολουθεί, ωστόσο, να εκτιμά ότι θα είναι μειωμένη σε σχέση με την περίοδο 2012/13. Συγκεκριμένα υπολογίζει ότι θα παραχθούν την επόμενη περίοδο 850,2 εκατ. τόνοι, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 844,7 εκατ. τόνους, αλλά ύστερα από παραγωγή ύψους 876,9 εκατ. τόνων την τρέχουσα περίοδο 2012/13.

Παγκόσμια αποθέματα σίτου
Στην τελευταία έκθεσή του το Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών προβλέπει ότι η παγκόσμια παραγωγή σίτου θα ανέλθει την επόμενη περίοδο στα 682 εκατ. τόνους, καταγράφοντας αύξηση 4% σε σχέση με την εκτιμώμενη ποσότητα των 656 εκατ. τόνων της τρέχουσας περιόδου. Θα είναι πάντως χαμηλότερη σε σχέση με τα επίπεδα των 693 εκατ. τόνων της περιόδου 2011/12, καθώς η προσφορά από τη Ρωσία, την Ουκρανία και το Καζακστάν εξακολουθεί να παρουσιάζει προβλήματα, εξαιτίας της έλλειψης βροχοπτώσεων. Έτσι παρά την αύξηση κατά 26 εκατ. τόνους στην παραγωγή, τα παγκόσμια αποθέματα θα διαμορφωθούν έτσι στα 176 εκατ. τόνους, αυξημένα μόλις κατά 2 εκατ. τόνους εξαιτίας της αύξησης στην κατανάλωση.



Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία