BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Με τιμές προ βροχής έως 35 λεπτά κριθάρι, τυφλά η αγορά στο σκληρό

Η ελλειμματική αγορά και η αγωνία για κάλυψη των προβλεπόμενων όγκων, αφήνουν προς το παρόν αδιάφορη την αγορά στα σιτηρά, όπου δεν φαίνεται να τιμολογείται προς το παρόν η όποια υποβάθμιση της ποιότητας εξ αιτίας των τελευταίων βροχοπτώσεων.

IMG_6750

Λεωνίδας Λιάμης

6702
8

Από 32 στο εμπόριο μέχρι 35 λεπτά στις κτηνοτροφικές μονάδες, γράφει η τιμή παραγωγού στο κριθάρι, κοντά στα 40 λεπτά συντηρείται το λιγοστό εγχώριο μαλακό σιτάρι και στα όρια του 50 (μαζί με το ποιοτικό πριμ) προσεγγίζει το σκληρό, το οποίο, όπως όλα δείχνουν έχει ακόμα μέλλον. 

Με υψηλότερες αποδόσεις, που «παίζουν» από 50 έως και 150 κιλά το στρέμμα, σε σχέση με πέρυσι και με τιμές, που κυμαίνονται στα 32-33 λεπτά το κιλό, έχει κάνει ποδαρικό το φετινό αλώνι στο κτηνοτροφικό κριθάρι, για τις περισσότερες περιοχές της βορείου Ελλάδος, ενώ θέμα ημερών είναι να μπουν οι θεριζοαλωνιστικές και στα σκληρά στάρια, για τα οποία ακούγονται τιμές έως και στα 47-48 λεπτά το κιλό.

Στον κάμπο της Γαλάτιστας, στη Χαλκιδική, το αλώνι του κριθαριού στις αρχές της εβδομάδας είχε προχωρήσει σχεδόν στο 50% των εκτάσεων κι όπως είπε στην Agrenda ο παραγωγός και Γεωπόνος, Μανόλης Νταλός, το στήσιμο δείχνει να «κάθεται» στα περίπου 400 κιλά το στρέμμα, που σημαίνει γύρω στα 50-60 κιλά υψηλότερα από ό,τι αντίστοιχα πέρυσι.

«Οι πράξεις που έγιναν για το κτηνοτροφικό κριθάρι είναι στα 32 λεπτά το κιλό, ενώ για το βυνοποιήσιμο κριθάρι το μόνο που ξέρουμε, χωρίς όμως να υπάρχει κάτι επίσημο, είναι ότι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία είπε ότι θα ακολουθήσει την πορεία της αγοράς», είπε ο κ. Νταλός. Στο σκληρό στάρι (σ. σ. μαλακό η περιοχή δεν καλλιεργεί), σύμφωνα με τον ίδιο, «οι αλωνιστικές μηχανές, λόγω και της βροχής των τελευταίων ημερών, αναμένεται να μπουν από τα μέσα Ιουνίου. Τότε θα φανεί αν και κατά πόσο έχουν επηρεαστεί οι αποδόσεις τους», ενώ για την τιμή ανέφερε ότι «η πιάτσα μιλάει για 46 λεπτά το κιλό για την πρώτη κατηγορία».

Ακόμη καλύτερες είναι οι αποδόσεις στα Νέα Σύλλατα Χαλκιδικής όπου, σύμφωνα με τον παραγωγό Δημήτρη Παπαδάκη, «στο κριθάρι είμαστε κατά μέσο όρο από 100 έως και 150 κιλά υψηλότερα από πέρυσι. Αυτό σημαίνει πως το στήσιμο είναι περίπου στα 550 κιλά το στρέμμα, ενώ η τιμή παραγωγού είναι στα 32-33 λεπτά το κιλό. Με αυτές τις αποδόσεις και σε αυτές τις τιμές, υπάρχει ικανοποίηση. Το πρόβλημα ωστόσο είναι ότι με τα υψηλά κόστη παραγωγής, μεγαλώνει το ρίσκο αν κάτι δεν πάει καλά και πολλοί μεγάλοι παραγωγοί στην περιοχή σκεφτόμαστε αν θα αξιοποιήσουμε όλα μας τα χωράφια την επόμενη καλλιεργητική σεζόν».

Ανάλογους προβληματισμούς για το υψηλό ρίσκο, μας εξέφρασε και ο παραγωγός Μιλτιάδης Χαρένης από τη Νέα Γωνιά, ο οποίος σημείωσε, ταυτόχρονα, πως λόγω της εκτόξευσης των καυσίμων έχει αυξηθεί στα 14-15 ευρώ το στρέμμα το κόστος του αλωνισμού, από 10 ευρώ πέρυσι και πως σε πολλές περιπτώσεις οι κάτοχοι αλωνιστικών μηχανών που παρέχουν την υπηρεσία σε τρίτους, ζητούν από τους παραγωγούς να προπληρώσουν το πετρέλαιο και στο τέλος να κάνουν εκκαθάριση. Όσο για τις αποδόσεις, είπε ότι στο βυνοποιήσιμο κριθάρι πιάνουν εύκολα στα 600 κιλά το στρέμμα και στο κτηνοτροφικό γύρω στα 550 κιλά, ενώ για τις τιμές τόνισε πως «φαίνεται να έχουν κλειδώσει τα 32 λεπτά και ίσως δούμε να τσιμπάει και 1-2 λεπτά ακόμη όσο ολοκληρώνονται τα αλώνια. Στα σκληρά ετοιμαζόμαστε να μπούμε τις επόμενες ημέρες γιατί οι βροχές μας πήγαν λίγο πίσω. Αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά κι εδώ πάμε για αυξημένες αποδόσεις κατά 20% σε σχέση με πέρυσι, ενώ για τιμή τα 47-48 λεπτά που ακούγονται είναι λογικά, όταν κλείνονται συμβόλαια FOB με 515 ευρώ ο τόνος».

Στους κάμπους του Δρυμού και του Τριλόφου στο νομό Θεσσαλονίκης. Ο παραγωγός Κώστας Χατζηπαραδείσης μας είπε πως στα αδύνατα και ξερικά χωράφια, οι αποδόσεις ξεκινούν από τα 130 κιλά το στρέμμα και φτάνουν, στα καλοταΐσμένα έως και πάνω από 530 κιλά το στρέμμα, με τις τιμές να κυμαίνονται από 32 έως και 35 λεπτά το κιλό. Για τα στάρια, ο κ. Χατζηπαραδείσης μας είπε πως η βροχή πήγε κάποιες ημέρες πίσω το αλώνι, το οποίο θα αρχίσει μετά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Για υψηλές αποδόσεις, σε γενικές γραμμές, μιλά και ο Γιάννης Πύρρος, ο οποίος συγκεντρώνει σιτηρά από τη Χαλκιδική, τη Θεσσαλονίκη και το Κιλκίς. «Οι αποδόσεις κυμαίνονται από 400 έως 600 κιλά το στρέμμα για το κριθάρι, ανάλογα την περιοχή. Θα έλεγα πως το στήσιμο φέτος για το κτηνοτροφικό κριθάρι είναι γύρω στα 500 κιλά το στρέμμα, οπότε μιλάμε για μια καλή χρονιά, δεδομένου ότι οι μεγάλες εταιρείες έχουν ανοίξει την αγορά με πράξεις στα 32 λεπτά το κιλό, ενώ και η Αθηναϊκή Ζυθοποιία είπε ότι θα δώσει ότι δώσει το εμπόριο», είπε ο κ. Πύρρος, ενώ στη Ξάνθη ο παραγωγός Θέμης Γεωργακόπουλος μας ανέφερε ότι το αλώνι πήγε κάποιες ημέρες πίσω, λόγω των καιρικών συνθηκών.

Στη Χάλκη Λάρισας, όπου το χαλάζι της περασμένης Δευτέρας έκανε μεγάλες ζημίες σε καλλιέργειες έκτασης 10.000 στρεμμάτων, το κριθάρι πουλήθηκε με 35 έως 37 λεπτά το κιλό, σύμφωνα με τον παραγωγό, Πάτροκλο Κωστούλη, ο οποίος ανέφερε πως οι αποδόσεις στα ξερικά χωράφια ήταν 250 - 300 κιλά το στρέμμα και στα ποτιστικά γύρω στα 450 κιλά το στρέμμα. «Είμαστε κοντά 30% κάτω από πέρσι», μας είπε, ενώ σημείωσε πως δειλά – δειλά ξεκινά το αλώνι σε ό,τι έμεινε από τα σκληρά στάρια, με την τιμή να είναι στα 46-47 λεπτά το κιλό.

 

Σχόλια (8)
Προσθήκη σχολίου

12-06-2022 22:18Στεφ

157 στρεματα 88 τονους με δυο νερα με ληπασμα 60κιλα ανα στρεμα + διαφυληκα+ ραντισμα για μυκιτες εχω εξοδα ληπασμα 50+ρευμα 15+διαφυληκα10+πετραι..20+σπορο15+αλωνια15+ζιζανιοκτονια 5+φθορες5. Εξοδα135ευρ/στρεμα32λεπτα ειναι οικανοποιητικα

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

08-06-2022 20:05Τ

Πολύ ψέμα γενικά πενεματα μεταξύ αγροτων η και κτηνοτρόφων λες και είμαστε από άλλο πλανήτη άλλος λέει λιγότερα στρέμματα για να φανούν πολλά τα κιλά λες και θα κερδίσει κάτι

Απάντηση

08-06-2022 18:02Μακης

Κάπου έχουν μπερδέψει την πραγματικότητα με την επιστημονική φαντασία..... Έχω βαρεθεί να ακούω κάθε χρόνο για αποδόσεις σε σκληρά Σιταρια και κριθαρια που αναφέρονται σε 500 και 600 κιλά ανά στρέμμα.... Κάποιος να τους εξηγήσει καταρχήν τι είναι το στρέμμα.... Και επιπλέον ότι είναι πρακτικά αδύνατο να πάρεις 500 κιλά σκληρό σιτάρι ακόμα και από ποτιστικό χωράφι γιατί είναι άλλο πράμα να το λες και άλλο να το επιβεβαιώνεις,...για σιτάρι μιλάμε πάντα και όχι για. Καλαμπόκι....

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

08-06-2022 14:40THEODOR

ΟΣΟΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΦΕΤΟΣ ΛΕΝΕ ΨΕΜΑΤΑ ! Η ΕΧΟΥΝ ΑΓΝΟΙΑ Η ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΣΚΟΠΙΜΩΣ !

Απάντηση

08-06-2022 14:09ΑΓΡΟΤΗΣ

Ενώ το κριθαρι περισσεύει εεε

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία