BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Επανεκκίνηση για νέες εξαγωγές σκληρού σίτου

Στην ελληνική αγορά σκληρού σίτου άρχισαν ξανά οι διαπραγµατεύσεις για νέες εξαγωγές.

papadogianis_M_3_5

Γιάννης Παπαδογιάννης

700
0

Οι τιµές που φαίνεται να πληρώνουν οι αγοραστές κυµαίνονται στα 340-345 ευρώ ο τόνος FOB λιµάνι µας για τις µέτριες φετινές ποιότητες. Λόγω των Χριστουγεννιάτικων διακοπών δεν υπάρχει ακόµα κάποια ιδιαίτερη δραστηριότητα και λογικά από την επόµενη εβδοµάδα θα δούµε πάλι νέα κλεισίµατα.

Στα σκληρά σιτάρια, δεν έχει ανακοινωθεί ακόµα λίστα τιµών της Φότζια για το νέο έτος οπότε παραµένουµε στην τελευταία του 2023. Για τα ποιοτικά σιτάρια µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12% η τιµή αποθήκης εµπόρου διαπραγµατεύεται στα 380-385 ευρώ ο τόνος. Επίσης για τη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 50% και πρωτεΐνη 11% η τιµή αποθήκης εµπόρου κυµαίνεται στα 365-370 ευρώ ο τόνος. Τα περιθώρια της Τουρκίας για νέες εξαγωγές είναι πλέον λιγοστά, µε τα στοκ τους να πωλούνται στην τοπική αγορά. Οι φετινές τους εξαγωγές έπιασαν τους 1,3 εκατ. τόνους και όπως φαίνεται οι εκτάσεις της νέας σοδειάς είναι σηµαντικά αυξηµένες. Πάντως, τα περιθώρια σηµαντικής ανόδου των τιµών στενεύουν, ιδιαίτερα εφόσον δεν υπάρξει κάποια ανοδική κίνηση τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο. Μετά, οι αγοραστές θα αρχίσουν να κοιτούν τα δεδοµένα της νέας σοδειάς, τα οποία για την ώρα δεν είναι προβληµατικά.

Στο χρηµατιστήριο του Σικάγο, οι πρώτες συνεδριάσεις του νέου έτους ήταν πτωτικές, συνεχίζοντας το µοτίβο των πωλήσεων που ξεκίνησε στα τέλη του 2023. Είναι η εποχή όπου τα µεγάλα funds επανατοποθετούνται στις αγορές και απ΄ότι φαίνεται το µαλακό σιτάρι δεν είναι στις πρώτες επιλογές. Παράλληλα η πτώση εντάθηκε µε την πρόσφατη ανοδική αντίδραση του δολαρίου από τα χαµηλά του. Στη Γαλλία, δεν σηµειώθηκε αντίστοιχη πτώση, εντούτοις οι τιµές κυµάνθηκαν λίγο χαµηλότερα, στα 220 ευρώ ο τόνος για τα συµβόλαια Μαρτίου ‘24.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία